alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

italija, sardinija, plaža Svet24.si

Zahteva, da se jih ne obravnava kot kolonijo ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Nasveti

Sinu se ne ljubi delati za šolo

Draga Eva, tole šolanje od doma mi ni prav nič všeč. Desetletni sin se, tako kot drugi, uči s spleta, starši pa smo tisti, ki nasrkamo. Učiteljice jim dajo čisto vsak dan nalogo, s tem pa se moj občutek, ki sem ga imela že pred tem, da so otroci danes v šolah čisto preveč obremenjeni, le še poglablja. Sin se mi prav smili in kar groza me je, ker bo septembra tudi hči postala prvošolka. Če se vrnem k sinu, nalog, ki jih dobiva od učiteljic po spletu, se mu ne ljubi delati. Saj ga čisto razumem, tega je res preveč, bom pa vesela vašega nasveta, kako naj ga poskusim motivirati, da bo lažje opravljal šolske obveznosti. Tudi sama sem trenutno brez prave volje, saj sva oba z možem na čakanju. Tanja

Avtor:

Eva Hrovat Kuhar

Značke:

Hudo je zreti v negotovo prihodnost

Staršem te dni ni lahko. Na vas vpliva negotovost, ne veste, kako se bodo stvari razpletle. Ste na čakanju, in to vas spravlja v stisko. Če je vaša zaposlitev negotova, razumem vašo tesnobo. Prikazujejo se vam črni scenariji, povezani z osnovnim preživetjem in prepleteni s skrbjo za družino, navsezadnje ste le štirje. Če pa gre za čakanje tiste vrste, ko gre le za odložen povratek v službo, je scenarij manj črn, pravzaprav je čisto svetel.

V normalnih razmerah hodi sin v šolo, vidva v službo, hčerka v vrtec. V nenormalnih razmerah, v katerih smo zdaj, ni ne šole, ne vrtca in ne služb za vse. Vaše življenje se zdaj vrti po popolnoma drugačnih tirnicah, ritem se vam je nenadoma spremenil.

Sine naj se vam nikar ne smili

Res je, da imata vidva z možem dodatne obveznosti, starši ste se po sili razmer prelevili v večopravilne osebnosti. Upam, da si z možem domačo »šolo« malo podelita in ni vsa obremenitev na vaših ramenih. Pri tem se srečujete s pomanjkanjem motivacije, in to ni stvar, ki bi se rešila sama od sebe.

Imam občutek, da vam ni všeč šolanje nasploh, ne le na daljavo

Zdi se vam, da so šolarji preobremenjeni. Saj včasih res so, ampak večinoma so šolske zahteve prilagojene njihovi starosti. Ne omenjate, da bi imel sin težave z učenjem, bolj se mu ne ljubi in ne veste, kako bi ga motivirali. O tem govorim zato, ker so včasih težave z učenjem tiste, ki povzročajo odpor do dela. Saj veste, če nam nekaj ne gre, nam potem tudi ne diši, da bi se s tem ukvarjali. Če pa je razlog le pomanjkanje volje do dela, je to druga pesem.

Škoda je izgubljati ure in ure v čemernem razpoloženju in  prepirih zaradi obveznosti

Saj veste, da je razpoloženje nalezljivo. Vaš otrok srka vaše razpoloženje in prevzema vaše vzorce. Trenutno ste brez prave volje, to je nalezljivo. Zdi se vam, da je preveč nalog – spet nekaj nalezljivega. Bentite čez obilico nalog, ki jih pošilja učiteljica (tudi nalezljivo), ob tem pa želite sina motivirati. Težka bo!

Več v reviji Zarja Jana št. 17, 28. 4. 2020