mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Nasveti

NNNP (namigi, nasveti, navodila, prebliski)

Koristne informacije, uporabni nasveti ... Takšni, ki nam bodo pomagali preživeti preizkušnjo življenja v času koronavirusa.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Knjige iz varnega zavetja doma. Zaradi epidemije novega koronavirusa so vse knjižnice po Sloveniji do nadaljnjega zaprle svoja vrata. Bralci kljub temu niso ostali brez užitkov, le da so se med branjem preselili v drugo dimenzijo, med e-knjige. Dostop do kakovostnega čtiva omogoča  BIBLOS, največja spletna knjižnica in knjigarna pri nas, kjer lahko kupujemo in si izposojamo knjige 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda si lahko knjige, če jih nismo uspeli prebrati, izposodimo ponovno. 

Brezplačne gledališke predstave na spletu. Vid Valič je te dni svoje sledilce razveselil z obvestilom, da si lahko njegovo predstavo Tvoj bodoči bivši mož brezplačno in v celoti ogledamo kar na spletnem portalu Youtube. Gre za avtorsko komedijo, s katero je imel turnejo po vsej Sloveniji. V njej se med drugim sprašuje, zakaj toliko parov živi na koruzi in drugih žitih ter zakaj smo romantično poroko zamenjali za višje otroške dodatke in cenejšo šolsko prehrano. Komedija, kjer boste našli koščke svojega življenja. Hvala, Vid, ker širiš smeh in dobro voljo!

Da bo maska primerna za večkratno uporabo. Mikrobiolog Gorazd Pretnar na družabnem omrežju Facebook svetuje, kako poskrbeti, da bo zaščitna maska primerna za večkratno uporabo. Rešitev je parni likalnik. Če masko po vsaki uporabi prelikamo z njim, naj bi bila ponovno uporabna. Tistim, ki se do mask niso mogli dokopati, pa Pretnar toplo priporoča, da si ob morebitnem vstopu v trgovino usta prekrijejo z ruto, šalom ali čim drugim.

Pisma iz karantene. V Inštitutu 8. marec so se odločili, da bodo tistim, ki si to želijo, vsak dan napisali pismo. Zakaj? »Da ne pozabimo, da se je pomembno boriti. In da lahko samo skupaj spremenimo stvari.« V Inštitutu so prepričani, da je nujno, da ostanemo skupnost, še naprej beremo in slišimo drugačne glasove ter se zavedamo, da je drugačen svet mogoč. Zato bodo torej v obdobju karantene pošiljali pisma. V njih bodo predstavljali različne osebe, zgodbe in izkušnje ter opozarjali na to, da so še vedno tu. In da lahko skupaj zahtevamo drugačen svet. 

Bonton za nakupovalce. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vse potrošnike poziva, da pri nakupu nepredpakiranih živil obveznouporabljajo rokavice oziroma prijemalke, da tudi z rokavicami živil ne otipavajo oziroma prebirajo ter da v primeru, ko zaznajo kakršno koli nehigensko ravnanje z živili, o tem obvestijo trgovca. Opozorilo glede higienskega ravnanja velja tudi za sveže sadje in zelenjavo, katerih zrelost potrošniki prevečkrat preverjajo z otipavanjem z nezaščitenimi rokami in ki jih potem vračajo na prodajno mesto.

AMZS zagotavlja pomoč na cesti 24 ur na dan. V AMZS bodo tudi v obdobju spopadanja z epidemijo zagotavljali pomoč na cesti in vleko vozil 24 ur na dan, vse dni v tednu, in sicer ob izvajanju preventivnih ukrepov, s katerimi lahko pomagajo preprečevati širjenje virusa. 

Veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanj podaljšana. Do 16. aprila se ne bodo izvajali tehnični pregledi in drugi postopki v zvezi z registracijo motornih vozil, veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, ki jim vmes poteče veljavnost, pa se podaljša do 16. maja letos.

Kinodvor in Lutkovno gledališče Maribor brezplačno. V Kinodvoru so pripravili program, ki si ga je na spletu mogoče ogledati brezplačno. Začenjajo z omnibusom dokumentarcev Pawła Pawlikowskega. Za podobno potezo so se odločili v Lutkovnem gledališču Maribor, ki so skupaj s Televizijo Maribor omogočili, da si bomo lahko na njihovem programu vsak dan ogledali njihove predstave. Posnetki so dostopni tudi v arhivu MMC RTV Slovenija, med njimi pa boste našli predstave Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica. 

Gesta, vredna posnemanja. Pedikerka Vida Ozis iz Centra medicinske pedikure An.nika je prejšnji teden na občinski štab civilne zaščite Šmarje pri Jelšah pripeljala 800 rokavic in 150 medicinskih mask. »To je moja zaloga opreme, ki je trenutno ne potrebujem. Apeliram na vse, ki imajo zaščitno opremo v svojih salonih, ordinacijah in je trenutno ne potrebujejo, naj jo podarijo občinskim štabom civilne zaščite,« je povedala ob predaji. Ganljiva gesta, vredna posnemanja.

Brezplačnih 50 e-knjig. Mladinska knjiga je v svoji spletniknjigarni e-emka ponudila bralcem brezplačen dostopdo 50 e-knjig. Na voljo so knjige za otroke in mladostnike, dobri romani, napete zgodbe, sproščujoče branje in druge knjižne poslastice.

Pomagajmo družinam v stiski. »Ko bo epidemije konec in bo socialna slika pokazala vse svoje zobe, bo naše poslanstvo dobilo pomen, kot ga ni še nikoli. Danes pod pragom revščine živi 45.000 otrok po vsej Sloveniji. Kako bo po epidemiji, si ne znam predstavljati. Bojim se, da veliko huje. Odvisni bomo od pomoči države in vseh državljanov,« pravi Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS. Ker nas otroci in družine sedaj najbolj potrebujejo, na ZPMS zbirajo sredstva za nakup hrane in drugih nujnih sredstev. Denar lahko nakažete na TRR, odprt pri ABANKI: SI56 0510 0801 5645 025, s sklicem 00 13-2020, kodo namena CHAR in namenom nakazila: donacija za hrano za družine.

Revija Zarja Jana št. 12, 23. 3. 2020