Pomladno sonce 2 Dobra karma

Podpora za dobre spremembe do 16. aprila vsak dan ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za petek, 10. aprila

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Šarec je kot Kitajci. Vse je ...

koronavirus, švedska, stockholm Svet24.si

Švedski zdravstveni organi grozijo z zaprtjem ...

20200316-00995931 Necenzurirano

Madžari bi se vrnili na drugi tir

djordje-david-642x336 Odkrito.si

Đorđe David: Trdijo, da se pretvarjam, da sem ...

Ana Praznik Njena.si

Konec priljubljenega projekta Delovna akcija

Nasveti

Moj protivirusni nakupovalni seznam

Psihoza skoraj dvomesečnega bombardiranja s podatki o virusih je potrkala tudi na naša vrata. »A ti si ne delaš zalog?« me je včeraj vprašala soseda. »Kaj če bo karantena? Pri nas ni računati na kitajski red in disciplino. Doma lahko crknemo kot miši, preden nam kdo dostavi hrano.«

Ker se mi je mudilo na predavanje, ni bilo časa za daljšo razlago o samooskrbi.

Ko sem se zvečer vračala s predavanja, pa sem se vseeno ustavila v trgovini, da bi nabavila nekaj malenkosti. Čeprav je bilo pol ure pred zapiranjem, je bil trgovski center precej poln. Vsebina vozičkov pa je jasno odražala vsebino večernih poročil. Kot da se vsi odpravljajo na daljše kampiranje, so se vozički šibili pod težo konzerv, salam, čipsa, paštet, piškotov, kave, sokov in seveda najpomembnejšega za umiritev živcev v krizi – piva!

No, če še niso zboleli, bodo, ko to pojejo, sem si mislila.

Vzela sem si nekaj časa in naredila še en (nepotreben krog) po trgovini. Opazovala sem ljudi, pri katerih se je videlo, da mrzlično iščejo, kaj še bi morali kupiti, pa ne vedo, kaj. Diskretno so se ozirali okrog in gledali, kaj je v vozičkih drugih. »Prepisovanje« je na tem testu dovoljeno, vendar morate vedeti, od koga prepisujete. Stežka boste našli »odličnjaka«, od katerega je vredno prepisovati, ker so ti svojo domačo nalogo naredili že prej in jih verjetno v takšnih trenutkih ne boste srečali v nakupovalnih centrih.

Moj nakupovalni seznam

In kaj bi najbolj potrebovali v daljši izolaciji?

Resnici na ljubo je bil moj voziček na koncu skoraj prazen, saj vse, kar vam v nadaljevanju naštevam, že imam.

Če bosta naše telo in psiha na preizkušnji, potrebujemo vse prej kot mrtva živila, ki bodo naš imunski sistem še bolj izčrpavala. Celicam moramo dvigniti valovanje, če jih želimo obvarovati pred virusom, ki se poskuša vtihotapiti vanje. Kot so se včasih zapirala vrata gradov, svoje celice zaklenemo pred virusi tako, da jih oskrbimo z visokokakovostnimi maščobami, ki bodo okrepile delovanje naših celičnih ovojnic. Potrebujemo olja, ki učinkujejo močno protivnetno – npr. hladno stisnjeno laneno, orehovo, konopljino, svetlinovo, boragino ali olje črne kumine. Po drugi strani pa potrebujemo tudi nasičene maščobe, vendar takšne, ki so vitalne (nedegenerirane) in učinkujejo protivirusno. Mednje uvrščamo predvsem kokosovo maščobo, surovo maslo in tudi svinjsko mast, če je od ekološko vzrejenega pujsa.

Procesirani izdelki, ki prevladujejo v nakupovalnih košaricah paničnih kupcev, pa učinkujejo ravno nasprotno. Maščobe omega 6 bodo le rahljale celične membrane in odpirale vrata virusom, zato od takšne hrane ne bo veliko koristi.

Antioksidanti

Ni res, da nimamo zdravil za viruse! Kdor se spozna na začimbe, ve, da številne učinkujejo močno protivirusno, protivnetno in regenerativno. 

Več v reviji Zarja Jana št. 9, 3. 3. 2020