ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Nasveti

Prvo drevo, ki je pognalo po kataklizmi

Zame je to eno najlepše obarvanih dreves jeseni. Njegovi lepo oblikovani listi postanejo zlato rumeni in polepšajo temačne jesenske dneve. Ravno ko se začno barvati, nekje na začetku, sredini oktobra, pa je najboljši čas za njihovo nabiranje, če jih želimo uporabiti v zdravilne namene. Ginko je izredno zdravilen in uporabljan v TKM že več tisočletij. Sodobna znanost tudi v primeru ginka pritrjuje ljudski modrosti in izkušnjam. Sedaj dobimo pripravke iz ginka tudi v vsaki lekarni. Lahko pa liste v tem času tudi sami naberemo in si iz njih pripravimo zdravilen, poživljajoč čaj, tinkturo …

Avtor:

Metka McCully Žigon

Značke:

ZDRAVILO

Ginko je zelo znana zdravilna rastlina. Ima številne pozitivne učinke na telo, krvni obtok in možgane. Pospešuje cirkulacijo krvi in ima močne antioksidativne učinke. S staranjem počasi pešajo spomin, koncentracija in umske sposobnosti. Ginko dokazano pozitivno vpliva na spomin, še posebej kratkoročni. Širi krvne žile, preprečuje zlepljenje krvnih ploščic, poveča prekrvljenost možganov ter njihovo oskrbo s kisikom in glukozo.

Zaradi izboljšanja prekrvitve glave in možganov je ginko učinkovit tudi pri vrtoglavici in težavah s šumenjem v ušesih.

Pripravki iz njega pospešujejo krvni obtok tudi v okončinah, zato ugodno vpliva na krčne žile in omili bolečine v nogah, ki so posledica slabe prekrvitve. Izboljša pa tudi erekcijo in ga priporočajo pri tovrstnih težavah.

Učinki jemanja ginkovih pripravkov se pokažejo šele čez nekaj tednov, zato moramo biti potrpežljivi in jih redno uživati vsaj tri mesece, da lahko rečemo, ali nam koristijo ali ne.

Več v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019