danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni ...

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Nasveti

Če želite, da se vam dobro godi, jejte česen in bodite brez skrbi

Ko se temperature približajo ničli, se zavemo, da na vrata že trkajo prehladna obolenja. Seveda niso prijetna in se jim želimo ogniti. Ali je res, da si lahko s prehranskimi dopolnili okrepimo imunski sistem kot mišice, smo vprašali zdravnika Marjana Berginca, farmacevta Sama Krefta ter zeliščarico in biotehnologinjo Katarino Kovačič. Presenečeni smo odkrili, da so vsi enakega mnenja.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

»Sedaj je jesen, ko se manj gibamo, jemo manj svežega sadja in se začnejo pojavljati akutne infekcije, ponavadi virusne,« je uvodoma spomnil Marjan Berginc, dr. med., spec. splošne medicine, ki se lahko pohvali z laskavim nazivom moj zdravnik leta 2016. O imunskem sistemu je povedal, da je ta obramba našega telesa pred infekti, bakterijami, virusi, glivicami in paraziti. »Celice našega telesa prepoznajo vsiljivce in razvijajo protitelesa, s katerimi jih uničujejo. Prirojeno imunost pridobimo ob rojstvu, pridobljeno pa razvijamo ob stiku z zunanjimi snovmi, vsiljivci. Oba dela imunosti sestavljajo bele krvničke ali levkociti in podvrste, ki pretežno nastajajo v kostnem mozgu. Razlike v imunski sposobnosti posameznika so odvisne od genetike, spola, starosti, prehrane, gibanja, kajenja, uživanja alkohola, stresa, spanca, zgodovine infekcij in cepljenj. Tudi čezmerna teža zmanjša našo odpornost. Če pa se omejimo na prehrano, je dejstvo, da lahko enolična in z vitamini ter minerali revna prehrana načne naš imunski sistem, našo obrambo,« je potrdil. Ravno prehrana, osiromašena s hranili, pa je argument proizvajalcev in tudi kakšnih nutricionistov za uživanje prehranskih dopolnil. 

V vsakem obroku zdrava hrana. Veliko več, kot če boste prisegali le na moč prehranskih dopolnil, boste dosegli, če boste najprej poskrbeli za zdravo ter z vitamini in minerali bogato hrano, se strinjajo strokovnjaki. Med hrano, ki pozitivno vpliva na obrambo našega telesa, bodisi z vplivom na število obrambnih celic ali na njihovo aktivnost, je dr. Berginc izpostavil česen, čebulo, gobe, oranžne pigmente ali karotenoide, ki jih najdemo v korenju, bučah, sladkem krompirju, kakiju, melonah in zeleni listnati zelenjavi. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 41, 8. 10. 2019