polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Nasveti

Eno samo upiranje

Naša mlajša hčerka ima tri leta in pol in nas vse spravlja ob živce s svojo zahtevnostjo. Saj vem, da je to še vedno obdobje trme, ampak nimam več energije za stalno pregovarjanje in upor. Začne se že zjutraj, pri izbiri tega, kar bo oblekla za v vrtec. Sama hoče izbrati, kaj bo oblekla, pa so zaradi tega borbe, traja celo večnost, s police zmeče skoraj vse. Želim jo naučiti, da bi se znala sama odločati. Ne želim je preveč omejevati, a ko je končno oblečena, je soba popolnoma razmetana, saj zmeče na tla vse, kar ji ni všeč. Najpogosteje se vse skupaj konča z vpitjem in cepetanjem in smo vsi slabe volje. Jutra so naporna, v službo pridem vsa utrujena in potrebujem kar nekaj časa, da se umirim. Prav zamerim ji, da nam tako uničuje dneve. Iris

Avtor:

Eva Hrovat Kuhar

Značke:

Ni punčka »kriva« za vaše slabo počutje

Verjamem, da so taki boji utrujajoči, a ne bo držalo, da je hči tista, ki vam uniči jutra. V vaših rokah je, koliko se ji prepustite in v kolikšni meri vas potegne v svoje globine. Kot vidim, kar precej. V vaših jutranjih pregovarjanjih porabite ogromno časa in kljub vsemu na koncu ni zadovoljen nobeden od vas. Dan se slabo začne, slaba volja se preliva še naprej. 

Njene reakcije res močno vplivajo na družinsko vzdušje, ampak vedeti morate, da je to v obdobju trme popolnoma normalno. Deklica ugotavlja, da ima v svojih rokah čudežno moč, in jo s pridom uporablja. Stalno preverja, do kod lahko gre, preizkuša različne načine, opazuje reakcije. Dokler ji ne boste postavili meje, bo s takim početjem nadaljevala.

Sleherni otrok skuša vplivati na svojo okolico

Tudi vaša punčka uživa v občutku, da lahko vpliva na vse vas, in preigrava vse možne načine, kako bi v tem uspela. V opisanih primerih le preizkuša svojo moč – in doslej ji je uspevalo. V popolnosti! 

Morda se vam zdi demokratično, če ima deklica veliko možnosti za izbiro

Verjetno izhajate iz prepričanja, da ji bo pester izbor prinesel zadovoljstvo. Pa je prav nasprotno, veliko izbire jo spravlja v stisko. Saj bi se rada odločila, a se ne more, bega od ene do druge rešitve. Ko se odloči za eno, se ji druga zdi privlačnejša, ko se odloči za drugo, se pojavi tretja, in tako v nedogled. To velja za vse otroke, pa ne le za otroke, tudi odrasli smo včasih ob preširoki ponudbi negotovi. 

Vi ste odrasli, ona je samo otrok, in to v burnem obdobju trme

Imeli ste dober namen, da bi punčko naučili samostojnosti, a vam je malo spodletelo, saj ste jo precenjevali. V tej starosti imajo otroci velike težave, če so zasuti z mnogoterimi možnostmi, med katerimi se lahko odločajo, in tudi vaša punčka tega še ne zmore.

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 1. 10. 2019