polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Nasveti

Napovedujejo eno najhujših sezon gripe

Iz Avstralije so že junija poročali, da bo tokratna sezona gripe ena najhujših. Že dotlej je na tej celini zbolelo rekordno veliko ljudi. To pomeni slabo napoved za Evropo, saj je Avstralija za Evropo in ZDA odločilni pokazatelj, kaj lahko pričakujemo pozimi.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

Dogajanje v Avstraliji nakazuje tudi možnost, da bo gripa prišla v dveh valovih in da bo zajela skoraj vse prebivalstvo. Videti je namreč, da se bo začela zgodaj in da bo tudi vrhunec dosegla zgodaj, kot se je na primer zgodilo leta 1995. Krivulja, ki nakazuje število obolelih, se je v Avstraliji že do junija (ko se pri njih zima šele dobro začenja) strmo povzpela. Dr. Rob Moss, matematični biolog in psiholog, je izjavil, da so priče nenavadnim aktivnostim širjenja virusa in da ne vedo, zakaj se to dogaja. Ocenil je, da bo tokratna sezona gripe trajala bistveno dlje kot druga leta. Avstralski strokovnjaki so ocenili tudi, da bo do konca sezone gripe verjetno zbolelo okrog dva milijona ljudi, pričakujejo pa, da jih bo 4000 umrlo, čeprav ne bodo vseh smrti zabeležili kot posledico gripe. Zadnji teden v juniju so samo v zahodni Avstraliji zabeležili okrog 10.000 na novo zbolelih, umrlo pa je med 15 in 29 ljudi. Ocenili so, da je gripa prvi vrhunec dosegla dvanajst tednov prej kot običajno. Strokovnjaki skrbno spremljajo dogajanje v Avstraliji, da bi predvideli, kaj se bo to zimo dogajalo na severni hemisferi, torej v Evropi, ZDA in Kanadi. Posebej so opozorili, da je bilo med smrtnimi žrtvami tudi nekaj otrok.

Tudi Američani pričakujejo hudo sezono gripe. Tudi v ZDA pazljivo spremljajo dogajanje v Avstraliji. Zaključili so, da lahko pričakujejo eno najhujših sezon gripe doslej, zato so začeli javnost opozarjati, da je najboljša zaščita cepljenje. Posebej jih skrbi, ker so avstralski kolegi napovedali, da bo letošnja sezona gripe najdaljša, kar jih pomnijo. V najhujši sezoni doslej (leto 2017) so imeli Avstralci 229.000 potrjenih bolnikov z gripo, letos pa jih je bilo do konca prvega tedna v septembru že 272.146. Toda to je le vrh ledene gore, avstralski strokovnjaki so namreč povedali, da je število laboratorijsko potrjenih obolelih le deset odstotkov od dejansko okuženih in zbolelih.

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 1. 10. 2019