Jan Zon van Dorsten Svet24.si

FOTO: Družina je devet let ginila v kleti. To je ...

družina Svet24.si

Mariborska podjetnica: Danes sem svojo hčerko ...

karma Svet24.si

Je karma res naša neizbežna usoda?

Ruinerwold Svet24.si

Vedno večja zagonetka: Josef odklonil avstrijsko ...

indira ekić - tvoja video Odkrito.si

Indira dobila priložnost, da se vrne v najlepše ...

gaja prestor 7 sašo radej Njena.si

Slovenska pevka do ušes zaljubljena

simona Njena.si

Takšna je bila kmetica Simona pred enim letom

Nasveti

Dieta 12/3 učinkuje!

Novice niso slabe, zdravilo v obliki cepiva, ki so ga dve leti preizkušali tudi nekateri naši bolniki z alzheimerjevo boleznijo, učinkuje – predvsem pri mlajših bolnikih in v začetnih fazah bolezen ustavi ter tudi nekoliko izboljša. Potrebno je še dveletno obdobje preizkusov in po tistem še približno pet let, da bo zdravilo dostopno vsem. Medtem pa se bo seveda na tisoče bolnikov in njihovih svojcev utapljalo v pozabi, nesporazumih, obupu in nemoči. Na srečo prihajajo dobre novice tudi od znanstvenikov, ki se ne ukvarjajo z zdravili, temveč z življenjskim logom, ki povzroča številne bolezni, povezane z demenco, kar pomeni, da lahko storimo veliko tudi sami. Ena od takšnih je dieta 12/3, več o avtorjevih spoznanjih si lahko preberete v rubriki Naravno enostavno. Tu pa je nekaj praktičnih nasvetov in navodil, ki jih sicer lahko najdete v žal neprevedeni knjigi dr. Bredesena, najdete jo na spletu.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Dr. Bredesen sicer loči tri tipe alzheimerjeve bolezni, pri vsakem je treba vzroke zdraviti nekoliko drugače – tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, nasveti za življenjske navade pa veljajo za vse. Začnemo lahko takoj, pri sebi pa tudi pri svojcu, za katerega skrbimo. Izgubiti nimamo kaj, pozitivni učinki se pokažejo relativno hitro (no, jutri še ne, boljše počutje pa se lahko pokaže že čez nekaj dni). Nasveti so nadvse uporabni tudi za ljudi, ki sicer še ne razmišljajo o demenci, želijo pa shujšati, si uravnati krvni tlak, urediti sladkorno bolezen (ki je ena od najpogostejših dejavnikov tveganja za demenco), ozdraviti nenehna vnetja mehurja, spolovil in še marsikatero drugo nadlogo.

12/3. Dr. Bredesen je življenjski slog, ki ga je preizkusil na nekaj sto bolnikih, poimenoval ketofix 12/3, pa zadeva ni tako zapletena, kot je sklepati. 12/3 ne pomeni razmerja med hranili, ampak čas. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 2. 10. 2019