polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Nasveti

Dieta 12/3 učinkuje!

Novice niso slabe, zdravilo v obliki cepiva, ki so ga dve leti preizkušali tudi nekateri naši bolniki z alzheimerjevo boleznijo, učinkuje – predvsem pri mlajših bolnikih in v začetnih fazah bolezen ustavi ter tudi nekoliko izboljša. Potrebno je še dveletno obdobje preizkusov in po tistem še približno pet let, da bo zdravilo dostopno vsem. Medtem pa se bo seveda na tisoče bolnikov in njihovih svojcev utapljalo v pozabi, nesporazumih, obupu in nemoči. Na srečo prihajajo dobre novice tudi od znanstvenikov, ki se ne ukvarjajo z zdravili, temveč z življenjskim logom, ki povzroča številne bolezni, povezane z demenco, kar pomeni, da lahko storimo veliko tudi sami. Ena od takšnih je dieta 12/3, več o avtorjevih spoznanjih si lahko preberete v rubriki Naravno enostavno. Tu pa je nekaj praktičnih nasvetov in navodil, ki jih sicer lahko najdete v žal neprevedeni knjigi dr. Bredesena, najdete jo na spletu.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Dr. Bredesen sicer loči tri tipe alzheimerjeve bolezni, pri vsakem je treba vzroke zdraviti nekoliko drugače – tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, nasveti za življenjske navade pa veljajo za vse. Začnemo lahko takoj, pri sebi pa tudi pri svojcu, za katerega skrbimo. Izgubiti nimamo kaj, pozitivni učinki se pokažejo relativno hitro (no, jutri še ne, boljše počutje pa se lahko pokaže že čez nekaj dni). Nasveti so nadvse uporabni tudi za ljudi, ki sicer še ne razmišljajo o demenci, želijo pa shujšati, si uravnati krvni tlak, urediti sladkorno bolezen (ki je ena od najpogostejših dejavnikov tveganja za demenco), ozdraviti nenehna vnetja mehurja, spolovil in še marsikatero drugo nadlogo.

12/3. Dr. Bredesen je življenjski slog, ki ga je preizkusil na nekaj sto bolnikih, poimenoval ketofix 12/3, pa zadeva ni tako zapletena, kot je sklepati. 12/3 ne pomeni razmerja med hranili, ampak čas. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 2. 10. 2019