panter Svet24.si

FOTO: Panter taval in vstopil v sobo 15-letnega ...

karma Svet24.si

Za svetovni uspeh so izvedeli po telefonu

uvodna nakupovanje Svet24.si

Nakup jesenske garderobe naj bo po nasvetu ...

prijave Svet24.si

Kdo ve, kam gledajo slovenski inšpektorji?

profimedia-0251964445 Odkrito.si

Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?

Luka Basi 1 AZPTD 1 Njena.si

Tudi mama Luke Basija je pevka

vatroslav tijan Njena.si

Ljubezen na vasi: Vatroslav utrpel hudo nesrečo!

Nasveti

Zdravilo za vse

Gorski vrednik je nizek, skromen, aromatičen grmiček. V ljudskem zdravilstvu Balkana je izredno cenjena rastlina. V Dalmaciji mu pravijo trava Iva. Velja za izredno učinkovito zdravilno rastlino, ki zdravi vse. Poznan je rek : ''Trava Iva od mrtva pravi živa!' Se pravi, da naj bi bil vrednik tako zdravilen, da še mrtvece obudi.

Avtor:

Metka McCully Žigon

Značke:

Tovrstni čudeži seveda niso možni, vendar pa nam gorski vrednik lahko pomaga pri res številnih zdravstvenih težavah, od depresije pa do prebavnih tegob, a jemati  ga moramo previdno (prosim, preberite opozorilo na koncu prispevka).

Ta skromna rastlinica raste po vsem Balkanu in obali Sredozemlja. V Sloveniji ga najdemo na kraškem robu, Vremščici, obrobju Vipavske doline … Rad ima sončne lege in kamnita apnena tla. Je prezimno trden, zimzelen in aromatičen.

ZDRAVILO

Gorski vrednik torej v ljudskem zdravilstvu velja za univerzalno zdravilo za vse bolezni. Pomaga tako pri telesnih kot duševnih težavah. Krepi imunski sistem, učinkuje antiseptično, proti bakterijam in glivicam, je antioksidant, diuretik, čisti telo, pomaga pri obolenjih žolča, prebavi, ustavlja drisko, pomaga pri težavah z dihali, sladkorni bolezni, depresiji … Iz nadzemnih delov rastline pripravljamo zdravilne čaje, poparke, tinkture ali jih posušimo in zmeljemo v prah ter uživamo direktno. Pripravke z gorskim vrednikom uživamo pred obrokom. Pri težavah s prebavo jemljemo nesladkane pripravke, pri duševnih težavah in obolenjih dihal pa jih sladkamo z medom. Vse pripravke z vrednikom jemljemo le omejen čas in pazimo pri količini, saj pretirana uporaba lahko škoduje jetrom.

Čaj za čiščenje krvi, razstrupljanje ter krepitev telesa in duha

Sestavine:

- 1 žlička posušenega zdrobljenega gorskega vrednika

- 1 skodelica vode

Priprava: zelišče damo v vodo, zavremo, kuhamo 2 minuti, po 15 minutah precedimo. Pijemo trikrat na dan pred obroki. Čaj je precej grenak, vendar ga ne sladkajte.

Za depresijo, izboljšanje razpoloženja, krepitev živcev pri dolgotrajnih stresnih obremenitvah, telesni in duševni izčrpanosti jemljemo  gorski vrednik tri tedne vsak dan pred glavnimi obroki. Naredimo si poparek, tinkturo ali ga uživamo v prahu.

Tinkture z gorskim vrednikom

Gorski vrednik uživamo tudi v tinkturi. Namočimo ga v vinu, konjaku ali kakovostnem žganju.

Več v reviji Zarja Jana št. 37, 10. 9. 2019