kartoskop Dobra karma

Dannyjev kartoskop od 21. do 26. oktobra: teden ...

Nuša Lesar Svet24.si

Nušo Lesar oglobili policisti, preverite zakaj

uefa ceferin Reporter.si

Čeferin vznemirjen: poskušajo mu speljati ...

otroci DSO preddvor Svet24.si

Pretep med starostniki: »Vse jim uhaja izpod ...

tomaž-gantar Necenzurirano

Na ministrstvu za zdravje frči perje

Neyleen Ashley Odkrito.si

Preveč seksi za Tik-Tok

sanjski-moški-hrvaške Njena.si

Sanjska Nuša posneta med raztegovanjem v hlevu

Nasveti

Telovadimo s Katarino Habe

Katarina Habe je pevka, psihologinja, in kot nam je zaupala pred kratkim, tudi pridna telovadka. Ker zgledi vlečejo, smo jo prosili, naj nam predstavi del svoje telovadne rutine. Seveda je bila takoj za to in nam z velikim veseljem odstrla kuliso v svoj najljubši prostor za vadbo pilatesa.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Njena najbolj priljubljena vadba je tradicionalni pilates. »To je telesna vadba, za katero sem ugotovila, da mojemu telesu najbolj ustreza, saj izjemno povečuje gibčnost, hkrati pa zaradi svojega toka deluje meditativno. Naša inštruktorica Barbi Prestor tudi vedno izbere glasbo, ki mi je všeč, tako da je to pravi balzam za moje telo in dušo,« pravi Katarina, ki enkrat na teden obišče še solo salso, kjer »najbolj poplesujejo njeni hormoni sreče.« Pogosto zaide tudi v fitnes ali na t. i. boot camp, predvsem zaradi dobre družbe dveh prijateljic. »Torej – pilates za ravnovesje, solo salsa za srečo in fitnes ali boot camp za moč – to je moj recept. Sem kar zelo telesno aktivna, saj me to pomirja in hkrati spodbuja. Sprehodi v naravi z otroki, plavanje z njimi, kolesarjenje – to je pa tako in tako vsakotedenska nenamenska vadba, v kateri družinsko uživamo,« nam je zaupala.

Delček Katarinine pilates vadbe lahko vnesete tudi v svoj vsakdan. Skupaj z inštruktorico Barbi sta namreč posebej za naše bralke (in bralce, jasno!) izbrali in predstavili štiri zelo koristne vaje.

gibanje vaja1a.jpg
...
Revija Zarja

1. 100 (Hundred)

Je prva, ogrevalna, dihalna vaja. Ime je dobila po številu udarcev oziroma zamahov ob telesu, ki jih vadeči izvede z rokami. Izvaja jih usklajeno z dihanjem in tako kot pri vdihu tudi pri izdihu naredi 5 udarcev z rokami. Torej, pri enem vdihu in izdihu skupaj naredimo 10 udarcev. Tak vzorec ponovimo 10-krat, kar skupno nanese 100 zamahov. Od tod ime vaje.

Začetni položaj: Leže na hrbtu z iztegnjenimi rokami in nogami (dvosmerni razteg – roke in noge podaljšujemo v dve različni smeri, pri čemer želimo, da se telo enakomerno podaljša po sprednji in zadnji strani telesa).
Dinamika vaje: Roke peljemo proti stropu, v istem trenutku izvedemo upogib trupa in pogledamo v popek, hkrati pa izvedemo še dvig nog, ki ju ves čas podaljšujemo in s stikom pet stiskamo skupaj. Roke nato v takšnem položaju spustimo iztegnjene ob telo, medtem ko noge obdržimo iztegnjene v zraku. Začnemo udarjati z rokami ob telesu. Pri vsakem zamahu iztegnjeni roki dvignemo do višine v zrak dvignjenih kolen in spustimo tik do podlage – ravno toliko, da se z rokami ne dotaknemo tal. Vseskozi pazimo na pravilno dihanje (pet zamahov na vdih, pet na izdih). Sam princip dihanja razkriva, da zamahe z rokami opravljamo dinamično in povezano.

gibanje vaja2a.jpg
...
Revija Zarja

2. Kotaljenje ali žoga (Rolling like a ball) Začetni položaj

: Sedimo s pokrčenimi nogami, dlani so na gležnjih. Dvignemo noge od podlage, pritisnemo dlani v gležnje in gležnje nazaj v dlani. Kolena so malenkost odprta. Glava je obrnjena navzdol. Komolce odpremo.
Dinamika vaje: Zakotalimo se po hrbtu navzdol in navzgor, pri čemer pazimo na ohranjanje oblike telesa, ohranjanje razdalje med stegni in prsmi ter na ohranjanje pritiska med dlanmi in gležnji. Vajo ponovimo 8-krat.

gibanje vaja3a.jpg
...
Revija Zarja

3. Črka V (Teaser)

Začetni položaj: Leže na hrbtu v dvosmernem raztegu (roke in noge aktivno iztegnjene in podaljšane)
Dinamika vaje: Dvignemo roke proti stropu, nato dvignemo glavo, trenutek zatem pa še noge. Videti je, kot bi dvignili vse dele telesa hkrati, a vendar so roke in glava malenkost pred nogami.
Ob dvigu podaljšujemo roke in noge naprej in rahlo navzgor. Ob tem se dviga celotno telo. V zgornjem položaju s telesom ustvarimo rahlo zakrivljen u ali v. V izvorni različici pilatesa je videti kot u, poznejše različice pa so tudi kot v (od tu izvira slovensko ime vaje – črka v). Vajo ponovimo 8-krat.

Več v reviji Zarja/Jana št. 36, 3. 9. 2019.