ženska Dobra karma

Na površino prihaja vaša občutljivost, zato ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 28. februarja

POL2020423GIL2622zt Reporter.si

Patološka janšofobija na eni in odrešenjsko ...

Anika Horvat Svet24.si

Anika res že drugič v pričakovanju?

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Furs od Zorana Jankovića terja osem letnih plač

hana rodić3 Njena.si

Hana razkriva: Šov v hiši s pomočjo alkohola?

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

Nasveti

So krive elektronske cigarete?

Ameriški center za nadzor bolezni (CDC) raziskuje bolezni, o katerih sumijo, da so povezane s kajenjem elektronskih cigaret. O obolelih so poročali iz kar 14 ameriških držav. Na CDC sicer pravijo, da doslej niso našli dokazov niti o tem, da bolezen povzroča infekcija, niti o tem, da je povezana z elektronskimi cigaretami.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

Ameriški center sodeluje z oddelki v Wisconsinu, Illinoisu, Kaliforniji, Indiani in Minnesoti, kjer so zasledili največ obolelih s sumljivo dihalno boleznijo. Doslej, tako pravijo uradni podatki, naj bi zaradi nje hospitalizirali več kot sto ljudi. Med njimi je največ najstnikov in mladih odraslih, ki tudi najpogosteje posegajo po elektronskih cigaretah.

Bolniki imajo težave z dihanjem, kratko sapo, kašljajo in so zelo utrujeni. Pri nekaterih je dihanje tako oteženo, da so na respiratorju. Prejšnji teden so iz otroške bolnišnice v Minnesoti poročali o sprejetju štirih najstnikov, starih od 16 do 18 let. Niso se odzvali na terapijo z antibiotiki. Zdravniki pravijo, da imajo tako hudo poškodovana pljuč,a da so jim začela odpovedovati. Vprašanje je sicer, zakaj se je bolezen pojavila zdaj, saj so elektronske cigarete v uporabi že več let (prej ni bilo zaslediti takih težav) in zakaj zgolj v Ameriki. Bojijo se sicer, da so obolele v preteklosti prezrli in jih niso povezovali z elektronskimi cigaretami, saj so znaki podobni mnogim drugim boleznim dihal. Zdravstveni politiki v Kanadi, na primer, zato pripravljajo vrsto ukrepov, s katerimi bodo skušali zajeziti elektronsko kajenje pri mladih, čeprav še ni dokazov, da prav to povzroča doslej očitno neznano bolezen. Število mladih, ki redno uporabljajo elektronske cigarete tako v ZDA kot v Kanadi, namreč nevarno hitro narašča. Čeprav postaja elektronsko kajenje modna muha, pa ima znanost zelo malo podatkov o tem, kako vpliva na zdravje dihal.

Več v reviji Zarja/Jana št. 35, 27. 8. 2019.