panter Svet24.si

FOTO: Panter taval in vstopil v sobo 15-letnega ...

karma Svet24.si

Za svetovni uspeh so izvedeli po telefonu

uvodna nakupovanje Svet24.si

Nakup jesenske garderobe naj bo po nasvetu ...

prijave Svet24.si

Kdo ve, kam gledajo slovenski inšpektorji?

profimedia-0251964445 Odkrito.si

Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?

Luka Basi 1 AZPTD 1 Njena.si

Tudi mama Luke Basija je pevka

vatroslav tijan Njena.si

Ljubezen na vasi: Vatroslav utrpel hudo nesrečo!

Nasveti

So krive elektronske cigarete?

Ameriški center za nadzor bolezni (CDC) raziskuje bolezni, o katerih sumijo, da so povezane s kajenjem elektronskih cigaret. O obolelih so poročali iz kar 14 ameriških držav. Na CDC sicer pravijo, da doslej niso našli dokazov niti o tem, da bolezen povzroča infekcija, niti o tem, da je povezana z elektronskimi cigaretami.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

Ameriški center sodeluje z oddelki v Wisconsinu, Illinoisu, Kaliforniji, Indiani in Minnesoti, kjer so zasledili največ obolelih s sumljivo dihalno boleznijo. Doslej, tako pravijo uradni podatki, naj bi zaradi nje hospitalizirali več kot sto ljudi. Med njimi je največ najstnikov in mladih odraslih, ki tudi najpogosteje posegajo po elektronskih cigaretah.

Bolniki imajo težave z dihanjem, kratko sapo, kašljajo in so zelo utrujeni. Pri nekaterih je dihanje tako oteženo, da so na respiratorju. Prejšnji teden so iz otroške bolnišnice v Minnesoti poročali o sprejetju štirih najstnikov, starih od 16 do 18 let. Niso se odzvali na terapijo z antibiotiki. Zdravniki pravijo, da imajo tako hudo poškodovana pljuč,a da so jim začela odpovedovati. Vprašanje je sicer, zakaj se je bolezen pojavila zdaj, saj so elektronske cigarete v uporabi že več let (prej ni bilo zaslediti takih težav) in zakaj zgolj v Ameriki. Bojijo se sicer, da so obolele v preteklosti prezrli in jih niso povezovali z elektronskimi cigaretami, saj so znaki podobni mnogim drugim boleznim dihal. Zdravstveni politiki v Kanadi, na primer, zato pripravljajo vrsto ukrepov, s katerimi bodo skušali zajeziti elektronsko kajenje pri mladih, čeprav še ni dokazov, da prav to povzroča doslej očitno neznano bolezen. Število mladih, ki redno uporabljajo elektronske cigarete tako v ZDA kot v Kanadi, namreč nevarno hitro narašča. Čeprav postaja elektronsko kajenje modna muha, pa ima znanost zelo malo podatkov o tem, kako vpliva na zdravje dihal.

Več v reviji Zarja/Jana št. 35, 27. 8. 2019.