Damjan Murko, Denis Avdić Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zakaj je Murko pred mikrofonom ...

ENERGIJE Dobra karma

Za optimalno delovanje: energijska napoved od 13. ...

laparoskopija Svet24.si

Na operacijski mizi je kričala, kirurg je ni ...

Konji, kraj, janez sabolek - sabla Svet24.si

Inšpekcija obupala nad konji – menda zato, ker ...

boginja Dobra karma

Petek 13. in njegovih 13 starodavnih keltskih ...

indira Njena.si

Razgaljena in vroča Indira zanetila splet

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

Nasveti

Koristni nasveti za ohlajanje

Naj še tako stokamo, da so temperature visoke, spremeniti se tega ne da: poletje je vroč letni čas in prav zato ga imamo radi! Treba je le poskrbeti za pravo osvežitev. Razkrivamo nekaj nasvetov, kako lahko to dosežemo. Mimogrede, hladne prhe ni med njimi. Preverite, zakaj.

Avtor:

jk

Značke:

Lahke obleke, poležavanje na soncu, dolgi večeri – le kdo ne mara poletja? A čisto druga pesem je neznosna vročina, ki včasih zdržema pritiska kar nekaj dni zapored. Strokovnjaki pravijo, da se že pri 28 stopinjah sposobnosti našega telesa zmanjšajo za 30 odstotkov. Pri 37 stopinjah, ki v urbanih asfaltiranih okoljih sploh niso več nobena redkost, pa moramo redno, zavestno in nadzorovano skrbeti za primerno osvežitev. Ožilje se pri visokih temperaturah zraka močno razširi, saj se na ta način telo ohlaja oziroma vzdržuje normalno temperaturo. A razširitev žil ima žal neprijetno posledico: padec krvnega tlaka. Srce mora delati pospešeno, mi pa se počutimo izčrpane. 

ZAČNIMO ŽE ZJUTRAJ

Telo je narejeno tako, da se samo privadi na visoke temperature, a to lahko traja tudi do deset dni. Tako dolgo ni mogoče čakati in veliko lažje nam bo, če s preprostimi zvijačami pomagamo telesu, da se lažje ohladi. Najbolje je nemudoma poseči po čim več oblikah dodatne osvežitve, ki nam bodo pomagale prebresti vroče dni.

Ledena voda za bister pogled

Če se zjutraj zbudimo z oteklimi očmi, dajmo v kozarec vode nekaj kock ledu, malo počakajmo, nato pa z ledeno mrzlo vodo napojimo dva kosma vate in si ju položimo na oči. Hlad bo skrčil podkožno tkivo in zabuhlost bo splahnela.

Puder za telo

Za dlje časa trajajoč svež občutek po prhi uporabimo puder za telo: tekom dneva bo vpijal znoj, hkrati pa osveževal. Poiščete lahko dišeči puder za telo, ki vas bo hkrati odel v prijeten vonj. 

Topla prha

Poleti si kajpada bolj kot toplo prho želimo obilen hladen curek vode. Kakšna napaka! Hladna prha le še dodatno obremeni ožilje in povzroči, da se po prhanju le še bolj znojimo. V vročih dneh se raje prhajmo z vodo, katere temperatura NI nižja od telesne temperature. Za še dodaten kanec osvežitve pa uporabljajmo gel za prhanje z izvlečkom agrumov.

Razgibajmo si roke

Jutranjo mlahavost bomo najučinkoviteje pregnali s kroženjem rok. Stojimo vzravnano, noge so rahlo razkoračene, vdihnemo, dvignemo roke nad glavo, nato z eno roko krožimo naprej, z drugo pa delamo kroge v nasprotno smer. Naredimo sedem krogov, nato zamenjamo smer gibanja rok.

Več v reviji Zarja/Jana št. 32, 6. 8. 2019.