danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni ...

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Nasveti

Ali džoging škoduje sklepom?

So vas sonce in prijetne temperature spodbudili h gibanju? Džoging je odlična rekreacija, ki nas lahko popelje po najlepše cvetočih travnikih, prostranih poljanah, čudovitih gozdnih poteh ob potočku ... A previdno, če šele začenjate z njim!

Avtor:

jk

Značke:

V zadnjem času je postal džoging ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije. Seveda je pohvale vredno, če smo aktivni, kajti vsak šport je koristen za zdravje. A strokovnjaki opozarjajo, da moramo pri lahkotnem teku posvečati posebno skrb svojim sklepom.

Resnica je nasprotna od splošnega prepričanja

Pogosto slišimo, da džoging škoduje sklepom in povzroča artritis, kar pa ne drži. Naši sklepi so narejeni tako, da dobro prenašajo tekaške obremenitve. Naloga hrustanca v sklepih je, da blaži obremenitev, in ker je le dobro razgiban sklep tudi prožen in vzdržljiv, velja celo nasprotno: če se ne gibljemo dovolj, sklepi izgubijo svojo prožnost in vzdržljivost. Prav tek velja za eno najbolj zdravih oblik gibanja. A se zgodba tukaj vseeno ne konča. Nedvomno je napačen način teka lahko škodljiv, prav tako so sklepi med tekom dodatno obremenjeni zaradi čezmerne telesne teže. Vsi, ki so kdaj utrpeli kakšno poškodbo kolena, gležnja ali kolka, pa se morajo pred intenzivnejšim tekaškim treningom najprej posvetovati z zdravnikom.

gibanje3.jpg
Džoging
Shutterstock

Izogibajte se dolgim korakom

Prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati pri džogingu, je, da se izogibamo dolgim korakom – ti silijo zgornji del telesa v pretiran nagib naprej. Strokovnjaki so precej enotnega mnenja, da je za začetnike najbolje, če kombinirajo tek in hojo. Za zaščito ledvenega dela hrbtenice je priporočljivo delati dodatne vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic. Pomemben pa je tudi tempo teka, saj strokovnjaki opažajo, da večina tekačev teče prehitro. Skušajmo torej teči čim počasneje, saj bomo tako bolj koristili svojemu zdravju, bolečine v mišicah pa bodo manjše.

Oprema, pomemben del dobre vadbe

Več v reviji Zarja/Jana št. 32, 6. 8. 2019.