lf3awxRQ.jpeg Svet24.si

Severinina izpoved, ki vam bo orosila oči: ...

Baba Vanga Dobra karma

Baba Vanga: srhljiva napoved za 2020 in poslednja ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 6. decembra

moški in ženska Svet24.si

Alarm: nam grozi kolaps sistema skrbi za ...

beatrice Dobra karma

Zaradi očetovega škandala pod vprašajem ...

DSC_1004 Njena.si

Indira Ekić je postala bogata

ana-lampret, roman-dolar Njena.si

Niso vedeli, če bo preživel

Nasveti

Ali džoging škoduje sklepom?

So vas sonce in prijetne temperature spodbudili h gibanju? Džoging je odlična rekreacija, ki nas lahko popelje po najlepše cvetočih travnikih, prostranih poljanah, čudovitih gozdnih poteh ob potočku ... A previdno, če šele začenjate z njim!

Avtor:

jk

Značke:

V zadnjem času je postal džoging ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije. Seveda je pohvale vredno, če smo aktivni, kajti vsak šport je koristen za zdravje. A strokovnjaki opozarjajo, da moramo pri lahkotnem teku posvečati posebno skrb svojim sklepom.

Resnica je nasprotna od splošnega prepričanja

Pogosto slišimo, da džoging škoduje sklepom in povzroča artritis, kar pa ne drži. Naši sklepi so narejeni tako, da dobro prenašajo tekaške obremenitve. Naloga hrustanca v sklepih je, da blaži obremenitev, in ker je le dobro razgiban sklep tudi prožen in vzdržljiv, velja celo nasprotno: če se ne gibljemo dovolj, sklepi izgubijo svojo prožnost in vzdržljivost. Prav tek velja za eno najbolj zdravih oblik gibanja. A se zgodba tukaj vseeno ne konča. Nedvomno je napačen način teka lahko škodljiv, prav tako so sklepi med tekom dodatno obremenjeni zaradi čezmerne telesne teže. Vsi, ki so kdaj utrpeli kakšno poškodbo kolena, gležnja ali kolka, pa se morajo pred intenzivnejšim tekaškim treningom najprej posvetovati z zdravnikom.

gibanje3.jpg
Džoging
Shutterstock

Izogibajte se dolgim korakom

Prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati pri džogingu, je, da se izogibamo dolgim korakom – ti silijo zgornji del telesa v pretiran nagib naprej. Strokovnjaki so precej enotnega mnenja, da je za začetnike najbolje, če kombinirajo tek in hojo. Za zaščito ledvenega dela hrbtenice je priporočljivo delati dodatne vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic. Pomemben pa je tudi tempo teka, saj strokovnjaki opažajo, da večina tekačev teče prehitro. Skušajmo torej teči čim počasneje, saj bomo tako bolj koristili svojemu zdravju, bolečine v mišicah pa bodo manjše.

Oprema, pomemben del dobre vadbe

Več v reviji Zarja/Jana št. 32, 6. 8. 2019.