ineza sotler 2 Dobra karma

V svoji bitki z rakom znana Slovenka vidi pekel in...

Duško Tošić, Jelena Karleuša Svet24.si

Karleušin mož z ljubico beži iz Srbije

jankovic makarovic bobo Reporter.si

Dom Jankovićevih privilegirancev: ljubljanski ...

andrej-baković Svet24.si

Andrej iz Ljubljane je covid-19 izkusil na lastni ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal ...

kasandra Njena.si

Javila se je izginula hrvaška pevka Kasandra

ugodno-oddam-sina Njena.si

Ugodno oddam sina: Nova TV komentirala burne ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Tihi ubijalec stres in 13 rešitev

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije so stres, tesnobnost (anksioznost) ter depresija ene večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsak tretji je domnevno nenehno v stresu. Da, tudi pri nas!

Avtor:

Neva Železnik

Značke:

Številni, nenehno ponavljajoči se stresi slabijo imunski sistem, zato se poveča možnost, da se v telesu neovirano razmnožujejo mikrobi, zlasti virusi. Stres lahko pripomore celo k nastanku raka. 

Kaj storiti? Pomembno je škodljive in uničevalske občutke (stresa, pa tudi anksioznosti in depresije) čim prej odpraviti. Kako? Vsakdo se tega loti po svoje. Nekdo bo takoj obiskal zdravnika, kar je seveda prav, drugi se bodo poskušali sprostiti s športom ali mirnimi konjički, tretji s poslušanjem glasbe, četrti ob klepetu s prijatelji itd. Pomaga gibanje (vsaj vsakodnevna polurna hoja na svežem zraku), meditacija, manj ogljikovih hidratov v vsakodnevni hrani. Pomagajo pa tudi starodavna zelišča. 

Kamilica, slovenska kraljica med zelišči. Tudi Američani jo poznajo in priporočajo pitje kamiličnega čaja pri stresu, živčnosti, razdražljivosti, preobčutljivosti, notranjem nemiru, nespečnosti in duševni pregorelosti. Kamilica blaži tudi anksioznost in depresijo. Kamilični čaj miri še krče prebavil, koristen je ob vnetju črevesne sluznice, pomaga pri želodčnem čiru, pomanjkanju teka, vetrovih. Kamilični čaj se uporablja celo pri bolnikih z rakom, saj ohranja ustno sluznico. Če ga bolniki redno pijejo, jim ne razpokajo ustnice zaradi kemoterapij. Uporabni so kamilični obkladki, ki blažijo kožna vnetja, celijo rane in opekline, lajšajo bolečine, pomagajo pri oteklinah ter blažijo vnetja očesne veznice. Kamilic se ne sme kuhati, saj bi s tem uničili najvažnejše zdravilne snovi. Zel se polije z vrelo vodo, pokrije in počaka deset minut. Čaj se pije po požirkih. Kamilice sproščujoče delujejo tudi kot kopel. Pol kilograma kamilic se prelije s pet litrov vrele vode in skozi sito po desetih minutah zlije v banjo. 

Pomirjajoča špajka. Baldrijan (špajka) je zdravilna rastlina in tudi začimba. Znana je predvsem po tem, da pomirja miselni, čustveni in telesni nemir ter pomaga pri nespečnosti. Blaži tudi črevesne krče in odganja vetrove, lajša migrenski glavobol in bolečo menstruacijo, pomirja nemirno razbijanje srca, pomaga obvladati stresne okoliščine ter razbliniti strah v duši. Največkrat se pije kot čaj. Prelije se čajna žlička zeli z vrelo vodo (2 dcl) in pusti pokrito stati deset minut. Sveže pripravljen napitek se pije od dva- do trikrat na dan in pred spanjem. Lahko uporabljate tudi baldrijanove kapljice.

Citronka je grmiček, ki ima domovino v Čilu. V Evropo so jo v 17. stoletju prinesli Španci, predvsem zaradi po limoni dišečega olja. Raste tudi pri nas in je postala obvezna sestavina čajnih mešanic, v katere se dodaja zaradi prijetnega okusa, vonja in zdravilnosti. Posušeni listi ohranijo svojo aromo še dve leti. Pomaga pri tesnobi, duševni potrtosti, nespečnosti, migreni, vrtoglavici in preutrujenosti. Odvaja tudi vodo iz telesa, čisti kri, umirja krče, znižuje visoko temperaturo, ugodno vpliva na sluznico dihal. Poparek pripravimo tako, da eno čajno žličko suhe zeli damo v 2 litra vrele vode, pokrijemo, pustimo stati 10 minut, odcedimo; pijemo čez ves dan. Močan prevretek (denimo 5 žličk) pomaga pri celjenju ran, lajša težave pri revmatizmu in protinu.

Ingver poživlja ter blaži tesnobo in stres, obenem pa odpravlja njune posledice, ki se kažejo v moteni prebavi, večji dovzetnosti za vnetja in šibkejšem imunskem sistemu. Zato si popoldne namesto kave pripravite ingverjev napitek.

stres sivka.jpg
Sivka
Revija Zarja

Sivka. Eterično olje prave sivke ima že dolgo dokazan pomirjevalni učinek. Poleg tega sivka krepi in celo obnavlja živčni sistem ter pomaga doseči notranji mir. S kliničnimi poskusi so dokazali, da že vdihavanje eteričnega olja sivke povzroči znižanje ravni stresnih hormonov in umiri tesnobo. 

Bergamotka. Eterično olje bergamotke sprošča, zato ga v aromaterapiji pogosto uporabljajo za blaženje depresije. Dobro deluje tudi skupaj s sivko. 

stres sentjanzevka.jpg
Šentjanževka
Revija Zarja

Šentjanževka. Nadvse učinkovito blaži stres in tesnobo. Čajna žlička cvetov se prelije z 2 decilitroma vrele vode in pusti stati 10 minut. Redno jemanje šentjanževke v čaju hitro prinese mir v dušo. Proti opeklinam se uporabljajo tudi cvetovi, namočeni v olje. Naj bodo na soncu v stekleni steklenici, dokler se olje ne obarva rdečkasto. Potem se olje precedi in začne uporabljati. 

Rožni koren. Rožni koren ali rodiola uravnava izločanje stresnih hormonov, zato njegova uporaba omogoča boljšo izrabo telesnih in umskih zmogljivosti ter zmanjšuje posledice stresa. Rastlina raste tudi pri nas v Alpah, najboljši pa je tisti iz Sibirije. Uspešen je tudi pri demenci.

stres konoplja.jpg
Konoplja
Revija Zarja

Konoplja. Zdravilni izvlečki konoplje hitro znižajo ravni stresnih hormonov in vzpostavijo ravnovesje v duši brez uporabe sinteznih zdravil. 

Ašvaganda (indijski ginseng) ali kraljica v ajurvedski medicini je že dolga stoletja znana zdravilna rastlina. Ima neskončno veliko zdravilnih učinkov. Tako med drugim pomirja, izboljša razpoloženje, lajša tesnobo, blaži depresijo, krepi telo proti stresu, deluje proti nespečnosti, spodbuja regeneracijo, pri ženskah in moških obnavlja reproduktivne organe, spodbuja plodnost in preprečuje staranje. Uživa se tudi kot pomoč pri tistih, ki imajo kognitivne in mentalne težave. Antistresno, protitesnobno in antidepresivno učinkuje že po petih dneh rednega uživanja čaja. Na voljo je tudi v kapsulah.

Popularni glog je zelo razširjen grm oziroma nizko drevo. Pri nas zraste do pet metrov v višino, drugod tudi do štirinajst. Je ena od ključnih rastlin kitajske medicine, a raste domala na vseh celinah sveta. Glogove zdravilne jagode se uporabljajo kot zeliščno zdravilo proti stresu, za krepitev oslabelega srca, pri sladkorni bolezni, prebavnih težavah, visokem tlaku, za krepitev imunskega sistema itd. V zdravilnih pripravkih se pogosto uporablja skupaj z baldrijanom in belo omelo. Čaj naredimo kot poparek. Dve žlički cvetov, listov ali plodov se prelije z vrelo vodo in pusti stati od 15 do 20 minut; pijemo ga trikrat na dan.

Vzhodna medicina uporablja veliko različnih gob. Gobe so svoje carstvo, saj niso ne rastline ne živali. Skozi tisočletja so jih preizkušala različna plemena, vrači in zdravilci so proučevali njihove lastnosti. Tako imenovana tradicionalna medicina, v kateri uporabljajo izvlečke medicinskih gob, je najbolj razvita na Kitajskem in Japonskem. V zadnjih dvajsetih letih poskušajo strokovnjaki s sodobnimi znanstvenimi raziskavami potrditi njihove učinke. Najbolj proučevane so svetlikava pološčenka, rejši po japonsko ali ling zhi po kitajsko (Ganoderma lucidum), velika zraščenka, maitake (Grifola frondosa), pisana ploskocevka (Trametes versicolor), šitake (Lentinus edodes) in ostrigar (Pleurotus ostreatus). Svetlikava pološčenka, denimo, ima številne zdravstvene koristi: deluje proti stresu, tesnobi, depresiji, spodbuja imunski sistem in deluje proti raku, predvsem proti limfomu, raku dojk in prostate. Gobe se lahko zaužijejo sveže kot hrana ali kot čaj. Čaj (zmlete ali posušene gobe) lahko brez kuhanja zaužijemo, tudi vmešano v jogurte, sokove ali podobne jedi oziroma napitke. Sicer pa se žlička prelije z dvema decilitroma vroče vode, pusti stati nekaj minut in sveže spije. Svetlikava pološčenka se dobi tudi v navadnih in oljnih kapsulah ali ekstrakt (od 15 do 30 kapljic) se nakapa na žlico in zaužije z vodo.

Več v reviji Zarja/Jana št. 28, 9. 7. 2019.