Kaleigh Hendershot Svet24.si

VIDEO: Američanki Hrvaška ubila voljo do ...

lovilec sanj Svet24.si

VIDEO: Rekordno velik talisman pred zlom varuje ...

tišina Svet24.si

Le zakaj nas bi bilo tako strah biti sami?

marko noc pl1 Svet24.si

Kardiolog Marko Noč: Če bi sledili toku ...

ZR sep 19 – slovenski vrt FOTO 1 Odkrito.si

Nove gredice na starem borjaču

Sulli, Choi Jin-ri Najstnica.si

Umrla zvezdnica K-POPa

polka1 Njena.si

Blaž Švab prvič spregovoril o svoji izbranki?

Nasveti

Zakaj moje hortenzije ne cvetijo?

Hortenzijo krasi razkošna lepota. Njeni veliki okrogli cvetovi naravnost osupljajo s svojimi pretanjenimi niansami modre, bele, rožnate in zelene barve. Te cvetove lahko posušimo in jih še dolgo po tem, ko se sezona cvetenja konča, uporabimo za dramatični poudarek cvetličnih aranžmajev. Hortenzija nas s svojo lepoto resnično razvaja, saj cveti vse poletje. Kaj pa, če ne cveti?

Avtor:

J. K.

Značke:

Obstaja kar nekaj razlogov, zaradi katerih se vam lahko pripeti, da hortenzija ne bo cvetela. Predstavljamo najpogostejše.

Preveč dušika

Sestava zemlje, v katero posadimo hortenzijo, zelo vpliva na to, kakšen cvet bo rastlina razvila. Celo tako zelo, da lahko z izborom prsti vplivamo na barvo cveta. Če pa hortenzija sploh noče cveteti, je to lahko povezano s tem, da je v zemlji preveč dušika. Njegovo vsebnost zmanjšamo z dodajanjem žagovine, lesenega drobirja ali pa tako, da v bližini posadimo rastline, ki ljubijo dušik: zelje, buče ali koruzo. Na cvetenje naše hortenzije lahko vpliva tudi gnojenje v bližnji okolici!

Gnojenje ne koristi

Preveč gnojenja pri hortenziji povzroči predvsem rast velikih zdravih listov, ne pa cvetov. Dovolj bo, če pognojimo enkrat na pomlad in še enkrat sredi poletja. Več gnojenja rastlini le škoduje.

Privajanje na novo okolje

V prvem ali drugem letu rasti hortenzija pogosto ne vzcveti. V tej rastni fazi rastlina predvsem krepi svoje korenine, saj se poskuša čim bolje ukoreniniti v novo okolje. Ta faza je manj očarljiva za naš pogled, a nadvse koristna, zato bodimo potrpežljivi. Dajmo hortenziji leto ali dve časa, potem pa nas bo razveseljevala s svojimi čudovitimi cvetovi.

Nepravilno obrezovanje

Hortenzije ni treba obrezovati, a včasih lahko prav obrezovanje spodbudi cvetenje in cvetovi so lahko lepši. Vendar pozor: nepravilno obrezovanje velja za najpogostejši razlog za šibak razvoj cvetov. Najbolj narobe je, če obrezujemo ob nepravem času, saj s tem obrežemo brsteče nastavke. Hortenzij je več vrst, vsako pa obrezujemo drugače.

Več v reviji Zarja/Jana št. 27, 2. 7. 2019.