Kaleigh Hendershot Svet24.si

VIDEO: Američanki Hrvaška ubila voljo do ...

lovilec sanj Svet24.si

VIDEO: Rekordno velik talisman pred zlom varuje ...

tišina Svet24.si

Le zakaj nas bi bilo tako strah biti sami?

marko noc pl1 Svet24.si

Kardiolog Marko Noč: Če bi sledili toku ...

ZR sep 19 – slovenski vrt FOTO 1 Odkrito.si

Nove gredice na starem borjaču

Sulli, Choi Jin-ri Najstnica.si

Umrla zvezdnica K-POPa

polka1 Njena.si

Blaž Švab prvič spregovoril o svoji izbranki?

Nasveti

Naravne metode niso več »vatikanska ruleta«

Ali je možno varno načrtovanje nosečnosti, ki ga ne »plačamo« s tem, da telo izropamo vitalnih snovi in ob tem ustvarjamo še trajno hormonsko neravnovesje?

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Večinoma odgovarjate na težave starejših. Imam 19 let in sem velika zagovornica zdravega življenja, ekologije, trajnostnega razvoja. Poskušam najti tudi kakšno naravno rešitev za zaščito pred neželeno nosečnostjo, pa ne vem, ali takšna sploh obstaja. Upira se mi, da bi telo, za katerega res poskušam skrbeti po najboljših močeh, obremenjevala s hormoni. Še hujše pa bi mi bilo zaradi neželene nosečnosti splaviti. Za otroka se mi zdi, da še ni napočil čas. Je kakšna naravna rešitev? Elza


Vse več žensk si zastavlja podobna vprašanja. Ali je možno varno načrtovanje nosečnosti, ki ga ne »plačamo« s tem, da telo izropamo vitalnih snovi in ob tem ustvarjamo še trajno hormonsko neravnovesje? Ali sploh imamo kakšno drugo možnost? Bi se dalo brez kemije? In brez loterije? Metode, s katerimi je spolnost usmerjalo ugotavljanje plodnih in neplodnih dni, so včasih zaradi njihove nezanesljivosti imenovali celo »vatikanska ruleta«.

V čem je razlika med starimi metodami, ki so veljale za precej tvegane, in novimi, ki dosegajo izjemne uspehe, ki so celo primerljive s kontracepcijskimi tabletami, smo povprašali zdravnico dr. Alenko Berkopec - Valeno. V Nemčiji živi že 35 let in je tam doktorirala s področja interne medicine. Že več kot 25 let deluje kot svetovalka za naravno načrtovanje družine (NND) po simptotermalni metodi Sensiplan. V Sloveniji je izobrazila svetovalke in svetovalce, ki to metodo učijo na tečajih, ter v slovenščino prevedla več kot deset knjig, med njimi je tudi knjiga Naravno in zanesljivo, ki opisuje metodo Sensiplan in je do zdaj objavljena v že tretji, predelani in izpopolnjeni izdaji.

Pogosto predava tudi v Sloveniji o tem, kako se lahko naučimo razumeti tiho govorico svojega telesa, ki nam poroča o plodnosti, tako da lahko tudi v spolnosti zaživimo v soglasju z naravnimi ritmi plodnih in neplodnih dni, ne da bi telo (in dušo) obremenjevali z vsakodnevnimi vnosi sintetičnih hormonov v svoje telo.

Ko rečemo naravna metoda, verjetno večina ljudi najprej pomisli na štetje dni. Ali se lahko zanesemo na takšne izračune?

Nikakor ne. Mnogo žensk misli, da mora biti menstruacijski cikel reden, dolg 28 dni in do ovulacije naj bi prišlo 14. dan cikla. Sheme iz bioloških učbenikov ga tako prikazujejo, pa tudi številni menstruacijski koledarčki v obliki telefonske aplikacije po tej shemi računajo plodne in neplodne dni. Študija, ki je leto dni spremljala deset tisoč ženskih ciklov, pa je pokazala, da je le 13 % vseh ciklov dolgih 28 dni, dolžina menstruacijskega cikla niha pri 60 % žensk za več kot teden dni, pri polovici, torej pri 30 % vseh žensk pa celo za več kot dva tedna (Natürliche Familienplanung heute, Springer-Verlag 2008, str. 127). Tudi tako imenovana koledarska metoda temelji na statistični verjetnosti, da bo aktualen cikel podoben tistim prej. Cikel pa je odraz našega življenja tukaj in zdaj. Ženske lahko opazujemo spremembe telesnih znakov, ki nam govorijo o plodnosti, in jih s preprostimi pravili ovrednotimo – tako lahko zelo natančno vemo, kje smo v aktualnem ciklu, in vsak dan določimo kot plodni ali neplodni dan.

Katere telesne znake lahko spremljamo in kaj nam ti povedo?

Obstaja več naravnih metod – ovulacijska določa plodne in neplodne dni le na podlagi opazovanja sluzi materničnega vratu, ki se med menstruacijskim ciklom značilno spreminja. Vhod v maternico večino časa zapira gost sluzni čep, s katerim se naše telo zavaruje pred klicami iz zunanjega sveta, saj imamo ženske skozi nožnico, maternico in jajcevode povezavo med zunanjim svetom in trebušno votlino. V času, ko je maternični vhod zaprt, lahko semenčice preživijo v ženski nožnici največ tri ure. Sluzni čep se zrahlja in utekočini ter tako odpre vhod v maternico le v času okrog ovulacije, kar omogoča semenčicam prosto pot do jajčeca, tako imenovani beli tok oziroma sluz materničnega vratu, ki se izloča v času okrog ovulacije, pa je za semenčice kot življenjski eliksir, saj jim omogoča, da preživijo v telesu ženske od tri do pet dni. Po ovulaciji se maternični vrat spet zapre in se ponovno odpre tik pred menstruacijo, ko se žensko telo, če nismo zanosile, v obliki mesečne krvavitve poslovi od za morebitno nosečnost luksuzno opremljene maternične sluznice. Ker je sprememba v kakovosti sluzi zelo opazna (včasih celo na perilu vidimo izcedek), lahko na podlagi tega znaka veliko bolj zanesljivo ocenimo, kje v ciklu smo. Temperaturna metoda sloni na vsakodnevnem merjenju jutranje telesne temperature, ta se v času ovulacije dvigne za približno pol stopinje Celzija. Telo očitno naredi vse, da je potencialni otrok že v začetku »toplo« sprejet. Simptotermalna metoda Sensiplan združuje obe metodi: opazovanje sluzi materničnega vratu in merjenje jutranje telesne temperature. Utekočinjanje sluzi materničnega vratu napoveduje ovulacijo, dvig telesne temperature pa jo potrdi. S pomočjo preprostih pravil lahko ovrednotimo oba telesna znaka in tako vsak dan mesečnega cikla določimo kot ploden ali neploden. Zanesljivost te metode, če so se je pari naučili na tečaju in če se držijo pravil, se glede zanesljivosti lahko primerja z zanesljivostjo kontracepcijskih tabletk.

Naravne metode zagovarjate tudi iz drugih razlogov?

Kemična kontracepcija v resnici ukine menstruacijski cikel in z njim tudi tvorbo telesu lastnih hormonov estrogena in progesterona ter žensko tako oropa ne le vitaminov in rudnin, temveč predvsem ženskosti v polnem pomenu. Angleška psihoterapevtka Alexandra Pope pravi, da ženske v vsakem mesečnem ciklu doživimo vse štiri letne čase – zorenje jajčnih celic simbolizira pomlad, čas ovulacije poletje, priprava na morebitno nosečnost jesen, menstruacija, če do nosečnosti ni prišlo, pa zimo, s pripravami na novo pomlad ... V času menstruacije smo v stiku z najglobljimi kotički svoje duše, s svojo intuicijo in ustvarjalnostjo umetnice pripovedujejo, da dobijo takrat najboljše ideje.

V obdobju zorenja novih jajčnih celic se v jajčnikih tvori hormon estrogen, ki je za nas ženske tako pomemben hormon, kot je za moške testosteron. V tej fazi cikla smo polne energije, zacvetimo v svoji enkratni lepoti, če se takrat lotimo večjih projektov, lahko upravičeno upamo, da nam bo uspelo ... Naravni estrogen pozitivno vpliva na naš imunski sistem, preprečuje osteoporozo, tudi arteriosklerozo, skrbi za prožnost kože in sklepov ter navlaženost sluznic, voljnost las, veselje do življenja ... Prav te faze so oropane ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, saj se z njimi odpovedujejo svojim naravnim ritmom in so ves čas, hormonsko gledano, v fazi po ovulaciji, ki jo dominira hormon progesteron in v kateri se žensko telo umiri in pripravlja na morebitno nosečnost.

Koliko ženske sploh še »živimo v telesu«?

Številne ženske, ki so se vrnile k naravnim procesom, mi povedo, da jim je žal, ker tega znanja niso usvojile prej. Ena mi je pred kratkim rekla, da se po 18 letih jemanja kontracepcijskih tablet počuti oropano za 18 let doživljanja življenja kot ženska. Mnoge ženske vidijo svoje telo kot nenehni vir težav. Če se spoprijateljijo z njim in razumejo tiho govorico, s katero jim telo govori o plodnosti, vedo za vsak dan v ciklu, ali v njem lahko zanosijo ali ne. Po ovulaciji živi jajčece le od 12 do 18 ur, do naslednje menstruacije pa progesteron preprečuje, da bi zorele nove jajčne celice. Poleg tečajev za NND v Nemčiji vodim delavnice za deklice na pragu pubertete kot pripravo na prvo menstruacijo, ki se je številne punčke še vedno bojijo (v zvezi s to tematiko sem prevedla knjigo Kaj se dogaja v mojem telesu? avtorice dr. Elisabeth Raith-Paula, ki jo je izdala Mladinska knjiga 2018), na to temo predavam njihovim staršem, prirejam delavnice za ženske v meni, imam tečaje za samopreiskovanje dojk. Ob vseh temah opažam, da lahko s posredovanjem znanja o telesnih danostih in povezavah telesnega in duševnega dogajanja v nas pripomorem k večji samozavesti žensk, da se v svoji koži bolje počutijo, saj razvijejo zaupanje do modrosti svojih teles in se tako otresejo strahov, ki mnoge spremljajo vse življenje – strah pred prvo menstruacijo, pred nezaželeno nosečnostjo, pred naravnim porodom, pred méno, pred rakom na dojki ...

Več v reviji Zarja/Jana št. 27, 2. 7. 2019.