profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Melania in Donald trump Svet24.si

VIDEO: Ima Melania vsega dovolj?

janja sluga bobo1 Reporter.si

Portali SDS so se zaradi nastopa v Studiu City ...

otrok, trgovina, trgovina z otroškim programom Svet24.si

Kaj vse se odpira v devetih regijah z boljšo ...

Janša-Jelinčič Necenzurirano

Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri ...

Cennet Solze v raju Njena.si

Konec serije Solze v raju

teja rozen Njena.si

Noseča Teja Rožen uživa na smučeh

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

S sodo bikarbono in cimetom nad uši

Listne uši so res nadležni zajedavci, ki kodrajo naše rože, vrtnine in sadno drevje – posledično pa, vsaj malo, tudi naše živce. Če se jih ne znebimo, tako oslabijo zelene gostitelje, da obrodijo malo ali nič. Dobra novica je, da se jih lahko znebimo povsem naravno.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Potrebujete sodo bikarbono, cimet in malo olja. Ne, ne to ni recept za pripravo peciva. So pa omenjene sestavine preizkušeno odlični pomočniki, kadar se želimo znebiti rastlinskih uši. A poglejmo najprej, po čem slovita dve ključni sestavini učinkovite mešanice. 

Soda bikarbona za več cvetov, manj škodljivcev in slovo od plevelov

V eni izmed prejšnjih številk ste lahko prebrali nasvet Fanči Perdih, da se je proti previsoki vlagi, ki so ji (letos še posebej) izpostavljene rastline, smiselno boriti s sodo bikarbono. Ta naj bi nevtralizirala kisle reakcije. Tudi rože in grmovnice, ki najbolje uspevajo v alkalni zemlji, vam bodo hvaležne, če boste vodi, s katero jih zalivate, dodali čajno žličko sode bikarbone. Hortenzije, begonije in geranije vam bodo to poplačale s številnimi cvetovi. Ni pa to edino, kar soda bikarbona zmore. Na vrtu namreč učinkuje protibakterijsko in pomlajevalno ter nastopa v vlogi fungicida in insekticida. Z njo je poleg uši na rastlinah možno zatreti še plesni, škrlup, pegavost in glivice. Iz vrta (in tudi iz vaše kuhinje) naj bi tudi pregnala mravlje. Če se jih želite znebiti v kuhinji, jo posujte po pultu in drugih problematičnih krajih. Na vrtu pa jo uporabljamo zmešano z vodo v obliki pršila. Dokler povsem ne odpravimo težave, jo je treba pršiti redno (vsak dan), najbolje zvečer. Če boste pripravili močnejšo mešanico vode in sode bikarbone (več žlic slednje), lahko z njo zalijete plevel. Nikakor pa je ne uporabljamo na začimbnicah, zelenjavi in sadju, saj lahko poškoduje liste.

zarjin vrt2.jpg
Cimet dodatno spodbudi rast korenin in preprečuje glivične bolezni ter plesen na rastlinah.
Revija Zarja

Cimet preprečuje glivične bolezni

V naravi velja, da je skupek koristnih sestavin močnejši kot ena sama, zato sodi bikarboni dodajte še cimet. Ta kombinacija je posebej uporabna, kadar imamo opravka z ušmi. Sicer pa velja, da cimet dodatno spodbudi rast korenin in preprečuje glivične bolezni ter plesen na rastlinah. Mimogrede, tudi njega mravlje ne obožujejo, zato ga le posujte, kjer majcene delavke niso dobrodošle. Za preprečevanje drugih že omenjenih težav na vrtu pa je priporočljivo pripraviti mešanico z vodo, pri čemer je dobro vedeti, da cimet v prahu zelo rad zamaši pršilko. To boste preprečili, če ga boste že čez noč namočili v topli vodi in nato skozi kavni filter vodo precedili v posodo s pršilko. Druga možnost je, da namesto mletega cimeta uporabite nekaj kapljic naravnega eteričnega olja. V kakršnikoli obliki že, bo po tem, ko ga boste enkrat preizkusili, zelo verjetno postal vaš nepogrešljivi vrtni pomočnik.

Več v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.