erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

melania-trump, sevnica Svet24.si

FOTO: Ni je več: Sevnica je ostala brez Melanie ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Nasveti

Podarjamo 5 tretmajev proti celulitu!

Le redke srečnice se lahko pohvalijo s kožo brez kančka celulita. Pravzaprav statistika razkriva, da med sto bralkami teh vrstic jih kar osemdeset upa, da bodo končno odkrile rešitev za to nesimpatično nadlogo. Kako ga v čim večji meri odpraviti, smo vprašali doc. dr. Krešimirja Božikova, specialista estetske, plastične in rekonstruktivne medicine ter lastnika Klinike Božikov.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

»S celulitom, ki je želatini podobna snov in jo sestavljajo maščobe, voda in odpadne snovi, se po nekaterih podatkih v blažji ali hujši obliki sooča približno 80 odstotkov žensk, ne glede na njihovo starost, postavo in telesno težo,« je pojasnil dr. Božikov in dodal, da je celulit bolezen vezivnega tkiva in ga je v primerjavi z maščobo zelo težko odpraviti. V celoti naj bi to bilo tako rekoč nemogoče. »Nastanek celulita je v prvi vrsti posledica delovanja hormona estrogena, ki povzroča neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju. Ko se maščobno tkivo v podkožju zadebeli, se zmanjša pretok limfe med celicami, zato odpadne snovi in prosti radikali zastajajo v podkožju. Prosti radikali uničujejo celice kolagena in elastina, s tem pa se zmanjšuje kakovost vezivnega tkiva. Ker so celice veziva in kože oslabljene, maščobne celice iz globljih plasti silijo proti površju in so vidne v obliki pomarančne kože. Kritični predeli, kjer se najpogosteje pojavlja celulit, so trebuh, boki, stegna in zadnjica, pa tudi roke, zatilje in predel pod brado.«

Lahko pa ga omilimo

Četudi ga ne moremo odpraviti, se z njim ni treba sprijazniti. »Celulit je mogoče omiliti in preprečiti njegov nadaljnji razvoj. Potrebujemo le celosten pristop. Pomembno je, da začnemo čim prej, saj celulit nastaja v več stopnjah – veliko lažje je nanj vplivati v zgodnejših fazah, ko denimo pomarančno kožo vidimo le, če jo stisnemo med prsti, kot pa kasneje, ko je že prosto vidna na telesu.« Videz celulita je mogoče omiliti s pitjem več vode. Če je telo bolje hidrirano, je koža prožnejša in tudi bolj napeta. Posledično je celulit manj viden,« je potrdil izkušeni zdravnik. Ko je telo hidrirano, so na vrsti drugi koraki na poti do želenega rezultata. »V svoj vsakdan je smiselno vključiti čim več dejavnosti, ki pospešijo cirkulacijo v telesu in na ta način preprečijo shranjevanje maščob ter pospešijo njihovo porabo. S takšnimi dejavnostmi vzpostavimo red v kožni strukturi. V praksi to pomeni spremembo življenjskih navad, ki vključuje drugačno prehrano, redno gibanje, redno masažo problematičnih delov telesa in seveda čim manj stresa. Telovadba je nedvomno pomemben del aktivnosti, s katerimi lahko omilimo oziroma zmanjšamo celulit, saj poveča prekrvljenost tkiv, kar pri nekaterih izboljša videz celulita.«

celulit bozikov.jpg
Doc. Dr. Krešimir Božikov
Promocijsko gradivo

Namesto po proticelulitno kremo na kolo!

Koliko proticelulitnih krem ste že preizkusili v želji, da vam ne bi bilo več treba skrivati nog v vročih poletnih mesecih? Kozmetična industrija si nas je z njimi dobro privoščila. Že res, da morda vsebujejo sestavine, ki pospešujejo cirkulacijo, vendar pa je njihov učinek, žal, minimalen, je potrdil sogovornik. »Učinkovine v proticelulitnih kremah ne morejo doseči najglobljih delov kože. Res pa je, da učinkujejo površinsko, in sicer predvsem zato, ker jih na telo nanašamo z masažo, torej je rezultat v resnici posledica masaže in ne učinkovine v kremi. Tako je pokazal tudi test proticelulitnih krem, ki ga je lani izvedla Zveza potrošnikov Slovenije,« je spomnil. Namesto da letos (ponovno) zapravljate zanje, se raje odpravite na kolo, zvečer pa si problematične predele kože preprosto zmasirajte s kremo ali losjonom za telo, ki ga uporabljate sicer. Med masažo dobro pregnetite kožo, tudi nežno ščipanje bo izboljšalo prekrvitev.

celulit rezerva1.jpg
Če je telo bolje hidrirano, je koža prožnejša in tudi bolj napeta.
Promocijsko gradivo

Sadje in zelenjava kožo oskrbita z vlago

Za omilitev celulita je, kot omenjeno, priporočljiva še sprememba prehrane, saj slaba živila občutno vplivajo na stanje kože. »Priporočljivo se je izogibati izdelkom iz bele moke, sladkarijam, sladkim sokovom, gaziranim pijačam, pa tudi preslani hrani. Na drugi strani je priporočljivo uživati čim več sadja, zelenjave, vitaminov in mineralov, ki bodo koži podarili vlago in prožnost,« je svetoval dr. Božikov. Na koncu pa se moramo zavedati še vseh tistih ukoreninjenih navad, ki poslabšajo videz celulita, a se tega morda sploh ne zavedamo. »Poleg vpliva hormona estrogena ter nepravilne in preobilne hrane je za nastanek in razvoj celulita lahko krivo preveč sedenja, še posebej s  prekrižanimi nogami, kar oslabi cirkulacijo v nogah. Celulit je lahko tudi posledica neprimerne obutve, denimo zelo visokih pet, ki poveča pritisk v žilah. Žilne stene v tem primeru postanejo prepustnejše in veliko lažje prepuščajo odpadne snovi v medcelični prostor vezivnega tkiva. Nedolžna pa niso niti pretesna oblačila, ki motijo pretok krvi, zaradi česar so žilne stene prepustnejše in se tekočine z odpadnimi snovmi lažje sproščajo v vezivno tkivo.« Oblecite se torej udobno, obujte športne copate in izkoristite lep dan. Čim večkrat. Ni boljšega recepta za manj opazen celulit.

celulit exilis telo.jpg
Lepotni tretma se uporablja za lepši videz kože na stegnih, zadnjici in bokih ter tudi na nadlahti.
Promocijsko gradivo

PODARJAMO 5 tretmajev LPG endermologije za odpravo celulita v Kliniki Božikov

Na Kliniki Božikov sicer pravijo, da aparata oziroma metode, ki bi res popolnoma odpravila celulit, na žalost ni, je pa po njihovih izkušnjah in po pričevanjih strank najučinkovitejša kombinacija aparata Exilis Ultra in LPG endermologije, s katerima se tkivo na problematičnem delu telesa učvrsti, tonizira in s tem izboljša videz celulita. Lepotni tretma se uporablja za lepši videz kože na stegnih, zadnjici in bokih ter tudi na nadlahti. Da je učinek viden, je navadno treba priti na tretma vsaj trikrat, poudarjajo. In zakaj vam vse to razlagamo? Ker smo se odločili, da v sodelovanju s Kliniko Božikov petim bralkam revije Zarja podarimo po en tretma LPG endermologije na Kliniki Božikov. Če si želite postati ta srečnica, nam to sporočite po pošti na naslov Revija Zarja, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana – Polje ali na e-poštni naslov zarja@media24.si  s pripisom: ZBOGOM, CELULIT. Ne pozabite pripisati kontakta, kamor vam lahko sporočimo, če bo sreča na vaši strani. V ponedeljek, 10. junija 2019, bomo med vsemi prispelimi prijavami izžrebali pet oseb, ki bodo deležne omenjene neinvazivne terapije za zmanjšanje videza celulita.

Objavljeno v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.