erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 9. julija

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Nasveti

Bolje vrtnice kot zdravila!

V Novi Gorici, mestu z vrtnico v grbu, vsako leto pripravijo – jasno – festival vrtnic. Letos so ga štirinajstič, ampak vohanje razcvetelih vrtnic burbonk v vrtu samostana Kostanjevica nad mestom, čeprav omamna izkušnja, ni edino, kar festival ponuja. Nas je, na primer, pritegnilo predavanje z naslovom Vrtnice in menopavza. Vrtnice, se je pokazalo, pomagajo lajšati zoprne strani menopavze.

Ampak, in tule je hakeljc, niso dobre katerekoli vrtnice, biti morajo damaščanke, pravi Katja Kogej, po osnovni izobrazbi sicer etnologinja in sociologinja, pozneje pa je diplomirala še iz evolutivne naturopatije (sodobna smer, ki le deloma vključuje klasično naturopatijo). Že vse življenje ljubi vrtnice in se ukvarja z njimi, ve, da imajo tudi zdravilno moč in pomagajo pri marsikateri težavi, in ko je v diplomski nalogi obdelala menopavzo z naturopatskega vidika, je dodala še poglavje o damaščanski vrtnici. Prepričana je bila, da bodo pripravki iz nje pomagali, čeprav je bil vzorec majhen, pravi, »a celo mene je presenetilo, kako zelo«.

Tri krat tri. Našla je tri ženske, ki so imele značilne simptome menopavze in niso jemale nobenih zdravil – kar ni bilo lahko, saj si večina žensk skuša pomagati na različne načine, s sojinimi preparati, hormonskimi zdravili itd. »Hotela sem dobiti take, ki ne jemljejo nič, da ni drugih vplivov.« Trojico je spremljala štirinajst tednov.

Oblivi, slabše koncentracija in spominske sposobnosti, raztresenost, utrujenost, povečevanje telesne teže, nihanje razpoloženja, razdražljivost, suhost in srbenje nožnice, to so tipične težave menopavze. Priročniki grozijo še z osteoporozo, povišanim holesterolom, diabetesom, nevarnostjo možganske in srčne kapi.

Ključnega pomena je to, da damaščanke uravnavajo hormonski sistem. Pa spet ne katerekoli damaščanke, temveč čisto določena sorta damaščanske vrtnice, Rosa damascena Miller, ki se ji reče tudi Rosa damascena Kazanlak (po istoimenskam bolgarskem mestu in dolini). Iz te vrtnice – in skoraj izključno iz te – destilirajo v Bolgariji tri četrtine svetovne proizvodnje eteričnega olja (»Noro dišijo,« pravi Katja, ki ima te vrtnice tudi na svojem vrtu). Učinkuje protibakterijsko, je antioksidant, zavira kašelj, je tudi hipnotik, antidiabetik (uravnava krvni sladkor), relaksant, učinkuje antidepresivno, antimutageno, analgetično (lajša bolečine), ureja menstrualni ciklus in neplodnost, blaži anksioznost in krče. Pomirja in gladi kožo, učinkuje adaptogeno – to pomeni, da gre tja, kamor je treba. In da, tudi afrodiziak je.

Uporabljamo cvetne lističe, hidrolat (rožna voda) in čisto eterično olje. Največ aktivnih učinkovin je v eteričnem olju, nekaj manj v hidrolatu in cvetnih lističih.

To ni bolezen! Čeprav menopavza ni bolezen, ženske neutrudno zahtevajo zdravila. »Moj namen je bil poskusiti, ali se da izboljšati kakovost življenja v menopavzi, oblikovati protokol in ga dodati naturopatski obravnavi menopavze,« pravi.  »Le damaščanke imajo ključne zdravilne lastnosti, ki jih pripisujejo predvsem fenolnim snovem, antocianinom, ki so antioksidanti, in galni kislini. To so snovi, ki učinkujejo tudi antimutageno, se pravi protirakavo. O tem govorijo tudi iranske (prav Iranci so pred nekaj leti ugotovili, da te vrtnice učinkujejo celo proti virusu HIV), ameriške in japonske študije. Pogledala sem tudi, kako gledajo na to tradicionalna kitajska medicina, pa tradicionalna indijska medicina ajurveda, homeopatija, ki ima spet svoje vzvode za pomoč, pa evropska zeliščarska medicina. Evolutivna naturopatija meni, da menopavza ni bolezen, simptomi so odraz različnih bioloških odzivov, predvsem čustvenih, ki vplivajo na to, da se ženska v tem obdobju drugače počuti – ne počuti se več dovolj čedna, koristna, sposobna, pametna … Posledice tega pa so vidne tako rekoč na vseh organih in organskih sistemih.«

Tudi hrana ni nepomembna, saj lahko samozdravilne procese podpre ali jih blokira. Zato svetujejo lahko hrano, nič kave, nič alkohola, nič sladkorja (oba namreč povečujeta število vročinskih oblivov). Vrtnice lahko uporabljate v sladkih in slanih jedeh – dobra novica je, da ni nujno, da so to damaščanke, kuhate lahko tudi z vrtnicami s svojega vrta, seveda pod pogojem, da so neškropljene. Lahko pa si privoščite čudovit napitek z vrtnicami: v steklen vrč vode stresete pest cvetnih lističev vrtnic, nekaj rezin limone, nekaj lističev citronke in nekaj strokov kardamoma. »Tak okus, da dol padeš,« zagotavlja Katja Kogej.

Učinkuje! Tri ženske v menopavzi, z vsemi težavami, ki jih ta prinaša, sicer pa zdrave in brez zdravil, so štirinajst tednov torej vestno beležile svoje počutje, vsak teden so ga ocenile z oceno od ena do deset, na začetku in na koncu obravnave so izpolnile tudi podrobne vprašalnike, vmes je bilo pa veliko temeljitih pogovorov. Uporabljale so eterično olje, hidrolat in poparek cvetnih lističev. Eterično olje so jemale vsak drugi dan, en dan v inhalaciji, drugi dan transdermalno (preko kože, tam, kjer so žile tik pod površjem – zapestje, notranja stran komolca, podplati). Pri vročinskih oblivih so se orosile in ohladile s hidrolatom, ki hkrati učinkuje kot aromaterapija. Pred spanjem so spile dve skodelici poparka iz cvetnih lističev za pomirjanje in boljši spanec.

Več v Zarji št. 21, 21.5.2019