erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

melania-trump, sevnica Svet24.si

FOTO: Ni je več: Sevnica je ostala brez Melanie ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Nasveti

S hmeljem nad vročinske oblive

Kaj storiš, če ti pri triinštiridesetih, »ko si v resnici malce več kot trideset«, pravi dr. Mateja Štempelj, nenadoma usahne menstruacija in se znajdeš v menopavzi? Poglobiš se v težave, ki jih prinaša to obdobje v življenje ženske, preučiš vse naravne možnosti, ki so na voljo za lajšanje tegob, in nazadnje odkriješ rešitev v hmelju. Tako je ravnala naša sogovornica z diplomo fakultete za kemijo in doktoratom iz medicine ter novembra lani slovenskim ženskam v pomoč pri vročinskih oblivih v menopavzi ponudila prvi in edini izdelek z izvlečkom hmelja pri nas, MenoDea.

Avtor:

Marjana Ogorevc Žgalin

Značke:

Ljubljančanka Mateja Štempelj je žena, mati dveh otrok in ženska z zavidljivo kariero. Da neprijetni nočni oblivi in dva, trije meseci brez menstruacije pomenijo začetek menopavze, najprej ni niti pomislila. Oči sta ji odprli šele prijateljici, ki jima je zaupala svoje težave in sta ji takoj z gotovostjo zatrdili: »Mateja, ti si v menopavzi!« Ker sta se tudi sami soočili s tem stanjem pri štiridesetih, je pomislila, da imata nemara res prav. Obisk pri ginekologinji ji je slutnjo potrdil.

Ta ji je takoj predpisala nadomestno hormonsko terapijo, kot je pač stalna praksa, in Mateja je začela jemati tabletke. Alternativ in naravnih prehranskih dopolnil ni iskala, saj je povsem zaupala zdravnici in sledila tudi zgledu svojih dveh prijateljic. »A tabletke mi niso pomagale in moje počutje se ni prav nič izboljšalo. Začela sem se rediti, mučila me je napihnjenost, zato sem tablete opustila že po enem mesecu,« se spominja. Odločila se je, da poišče naravno rešitev za svoje težave, saj je specializirana za razvoj in registracijo zdravil z rastlinskimi učinkovinami. »Spomnila sem se na žalski Inštitut za hmeljarstvo, s katerim sem v preteklosti že sodelovala, hmelj se mi je kar naprej pojavljal pred očmi. Sklenila sem, da raziščem klinične raziskave o zdravilni moči te rastline, in navdušena ugotovila, da Evropska agencija za zdravila podpira hmelj kot najučinkovitejše naravno zdravilo za menopavzo. Hmeljev cvet namreč vsebuje estrogen, a res v majhnih količinah. Zato dolgo nihče ni bil sposoben narediti hmeljevega izvlečka z zadostno količino te učinkovine. V Franciji se je to vendarle nekomu posrečilo in s tem podjetjem sem takoj navezala stik.«

Več v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.