dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Nasveti

2. teden: Zdaj gre zares!

Vstopamo v drugi teden razstrupljanja. Pravila so enaka, vaše počutje pa zna biti precej drugačno od prejšnjih dni. Za ta čas so namreč značilni navali energije, ki vas bodo vzdignili in spodbudili, da vztrajate še naprej. Na dobri poti ste!

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

V drugem tednu razstrupljanja po dr. Jungerju se začnejo pojavljati številne spremembe. Nekatere od njih vas bodo navdihnile, druge zmotile, a vsekakor je vredno vztrajati, spodbuja dr. Tatjana Trajkovska. Navali energije bodo čez dan gotovo spodbudni, malce bolj moteči pa znajo biti tisti, ki se pojavijo zvečer. »Lahko se zgodi, da boste zvečer težje zaspali, saj boste zaradi zmanjšanega vnosa trde hrane razpolagali z več energije. Četudi je noč, pojdite na sprehod, postorite kaj po hiši. Ne vzemite tablete za spanje. Kmalu se bo povrnil vaš notranji mir,« svetuje. Spremembe v ritmu spanja, odvajanja in apetita so v tem času povsem normalne in prehodne. Ravno tako čustvena nihanja. »Ne obsojajte se, če boste imeli močna nihanja razpoloženja. Vedite, da je dosti bolje, da gredo ta nakopičena čustva ven, kot da ostanejo v vas.«

Mukoidni plak se izloči.

Če boste te dni pri odvajanju blata opazili neke vrste sluz, je to dober znak! »To je mukoidni plak – mukus (sluz), ki se izloči iz celic ob razstrupljanju in se začne nabirati na notranji steni črevesja. Je lepljiv in nase veže različne snovi. Zelo pomembno je, da se izloči, da se ne bi strupi in sluz ponovno absorbirali. Pri tem pomagajo donat Mg, vlaknine in odvajalni čaji,« pojasnjuje zdravnica. S pogostejšim odvajanjem bo tudi odvečna telesna teža hitreje izpuhtela. Čeprav zanjo sogovornica pravi, da je nepredvidljiva. »V prvih desetih dneh lahko izgubite nekaj teže, nato pa se izguba kilogramov ustavi ali pa pride do izgube nekoliko pozneje. Če želite to pospešiti, je dobro vključiti v program več zmerne telesne vadbe, infrardeče savne, masaž ter piti veliko vode in limonade,« pravi. Pitje zadosti tekočine bo dodatno preprečilo glavobole. Kadar se ti vseeno pojavijo, pa se odpravite na sprehod, da se malce predihate, ali si pripravite kopel. Včasih pomaga že samo počitek.

TEDENSKI KOLEDARČEK: USMERITVE PO DNEVIH.

1. dan: masaža: Pojdite na masažo ali ročno limfno drenažo. Slednja je v tem času še posebno dobrodošla, saj pomaga izločati toksine.

2. dan: pospešite izločanje urina: Pijte dosti vode, toliko, da urinirate vsako uro. Limone, kumarice in kokos so naravni diuretiki.

3. dan: smejte se: Vaša današnja naloga je, da se čim več smejete. Smeh spremeni procese v organizmu in poskrbi za sproščanje stresa in tvorbo hormonov sreče. Poglejte kakšno komedijo ali se obkrožite s tistimi ljudmi, ki vas vedno spravijo v smeh.

4. dan: pojdite na sprehod. Vadba pljuča prisili v globoko dihanje. Kisik, ki vstopa ob vsakem vdihu, prehaja skozi kri v možgane in mišice, z globokim dihanjem pa se lahko hitreje izloča tudi ogljikov dioksid kot stranski produkt. »Redni sprehajalci imajo manj simptomov depresije in zaskrbljenosti. Hoja zato ni dobra samo za telo, temveč tudi za misli. V trenutkih, ki jih preživljate sami na sprehodu, se lahko znebite stresa in napolnite baterije. Pol ure hoje lahko pokuri več kot 500 kilojoulov. Poleg tega je hoja priročna, saj zanjo ne potrebujete nobenih pripomočkov, ne obremenjuje in je brezplačna. Ugasnite torej mobilni telefon, pustite doma tablico in začnite uživati v prednostih preproste hoje.« Tako med gibanjem kot v mirovanju bodite pozorni na to, da globoko dihate.

5. danAli že pišete svoj dnevnik? »Pisanje dnevnika je idealno za dodatno osvobajanje vseh misli in čustev, ki jih zadržujemo v sebi, saj pomaga pri spoprijemanju z občutki, ki jih tlačimo v sebi,« meni dr. Tatjana Trajkovska.

6. danKonopljina semena: Vsaj enemu izmed svojih današnjih obrokov dodajte konopljina semena. Bogata so s proteini in maščobnimi kislinami ter zato zelo koristna. Lahko jih vmešate v smuti ali kakšno žličko konopljinih semen potrosite po juhi, popečeni zelenjavi, solati ali mesu.

7. danGrgrajte olje: Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite kokosovo ali oljčno olje ter ga grgrajte v ustih 20 minut. Gre za ajurvedsko prakso, katere cilj je, da iz telesa potegne toksine, ki se po 20 minutah naberejo v slini oziroma olju v vaših ustih. To olje zato po koncu grgranja obvezno izpljunite! Skupaj z njim se boste znebili tudi toksinov. Potem pa si obvezno dobro umijte zobe, skrtačite jezik in izplaknite usta.

Kajenje prepovedano.

Že takoj na začetku razstrupljanja smo opozorili, da alkohol in kava odpadeta. Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da tudi kajenje v obdobju čiščenja nikakor ni priporočljivo. S kajenjem obremenjujete nadledvično žlezo, ovirate razstrupljaje v jetrih in povzročate tvorbo prostih radikalov. Do konca razstrupljanja sta samo še ta in naslednji teden, zato se kadilci vsaj do takrat poskusite vzdržati sle po cigareti.

Telesna vadba je pomemben del programa razstrupljanja.

»K čiščenju telesa pripomorejo pospešeno dihanje in potenje, raztezanje ter izboljšan krvni obtok, ki spremljajo vadbo. S hitrejšim krvnim obtokom zaradi hitrejšega srčnega utripa, z globljim, pospešenim dihanjem in pitjem vode med vadbo bo telo lahko učinkoviteje odstranilo neželene toksine, maščobe in odpadne snovi iz telesa.« Seveda pa telovadite po svojih zmožnostih in prilagojeno svojemu trenutnemu počutju. Pretiravanje nima nobenega smisla. Zdravnica poudarja, da že razstrupljanje za naše telo pomeni po svoje napor (gre za dodatno delo, ki ga naše celice in organi opravljajo, da bi se znebili številnih odpadnih produktov in toksinov), zato naj bo vadba zmerna, naj vas poživi, a ne utrudi. Vsekakor pa telesu privoščite počitek, ko boste začutili, da kliče po tem.

Več v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.