dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Nasveti

Brazgotino je treba sprostiti, ne odpraviti

Brazgotine na človeka različno vplivajo. Marsikdo si je v življenju pridelal vsaj kakšno, in medtem ko nekateri pozabijo, da jo imajo, bi se je drugi zelo radi znebili. No, popolnoma odpraviti se je sicer ne da, vsekakor pa bi morali vsako brazgotino sprostiti, poudarja Ajda Hudjej, diplomirana fizioterapevtka, zdravilka in trenutno edina v Sloveniji, ki izvaja tehniko mcloughlin scar tissue release (MSTR).

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Večina ljudi se spomni celotne zgodbe, kje in kdaj so dobili brazgotino, opaža Ajda. Izjema so le osebe, ki so brazgotine dobile še kot majhni otroci ali ko niso bile pri zavesti. V vsakem primeru je brazgotina rezultat fizične travme, ki jo je povzročila operacija ali nesreča. In čeprav je znak, da se je naše telo uspešno zacelilo, lahko še dolgo povzroča mnoge neprijetnosti.

Ovira pravilno kroženje krvi in pretok limfe

»Brazgotinjenje je del naravnega zdravilnega odziva telesa in traja od šest do osem tednov. V procesu celjenja nastane trše neelastično tkivo – brazgotina. Kolagenska vlakna se zelo hitro medsebojno povežejo, da se rana zapre. Ker pa se vlakna povežejo neorganizirano, je na tistem predelu ves čas napetost, ki ovira pravilno kroženje krvi in pretok limfe,« pojasnjuje sogovornica in dodaja, da je od velikosti in globine prereza ter od procesa celjenja odvisno, koliko neravnovesja bo v telesu. »Globlje ko je prerezano, več plasti sodeluje v procesu celjenja. Plasti se lahko zarastejo medsebojno in tvorijo zlepljena mesta, ki počasi, toda vztrajno omejujejo gibljivost. Ker so prenosi sil preko mišic in vezivnih tkiv neuravnovešeni, se lahko spremeni tudi človekova drža.«

Simptomi, ki jih lahko občutimo še desetletja pozneje

Posamezniki se ob dotiku brazgotine pogosto spomnijo neprijetnih dogodkov, zaradi katerih je nastala. Vendar pa to še zdaleč ni edino, kar je zmožna sprožiti brazgotina. »Še desetletja po dogodku lahko človek občuti simptome, kot so otrplost, mravljinčenje, bolečina, občutek gorenja, srbenje, preobčutljivost, izguba mišic in tkiva (atrofija), spremenjena drža, zmanjšana gibljivost, izguba prožnosti, občutek hladu, občutek nepovezanosti med zgornjim in spodnjim delom telesa ter občutek slabosti.« Ravno z namenom, da se omenjeni simptomi odpravijo, je bila ustvarjena terapija brazgotine MSTR, ki je v Sloveniji novost. »Z MSTR-obravnavo brazgotine se doseže trajna sprostitev brazgotinastega tkiva. Nežni prijemi sprožijo reorganizacijo kolagenskih vlaken v brazgotini, kar omogoči trajno sprostitev odvečnih povezav. Spremenita se brazgotina in njena okolica, kar se izraža kot izboljšana prožnost in gibljivost, povrnitev mehkobe in prekrvitve v brazgotini, splošni občutek dobrega počutja, izboljšanje ali izginotje predhodnih simptomov ter lažje sprejemanje opazovanja in dotikanja brazgotine. Brazgotina po terapiji sicer ne izgine, je pa manj opazna,« razkriva strokovnjakinja. Brazgotino se lahko začne obravnavati osem tednov po zaključenem celjenju, število terapij je odvisno od več dejavnikov (velikosti brazgotine, obsežnosti, globine, vnetja ...). Za manjše brazgotine zadostuje že ena terapija.

Več v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.