dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Nasveti

Z naravo nad izpadanje las

Lasje se z leti zredčijo in tudi stanjšajo. Ne velja le za moške, temveč tudi za ženske, ki začno po 50. letu opažati, da se izpod nekdaj gostih las ponekod vidi lasišče. Na pogled ni lepo, vendar ne gre le za videz. Izpadajoči lasje so lahko tudi znak bolezni ali pa posledica jemanja nekaterih zdravil. Pomagate si lahko z zdravili, presajanjem las, pa tudi z domačimi pripomočki.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

Statistika pravi, da ima okrog 85 odstotkov moških po 50. letu stanjšane lase, kar opažajo tudi tisti, ki imajo sicer še vedno razmeroma goste. Enako velja za okrog 80 odstotkov žensk po 60. letu starosti. Zaradi tankih las se človek počuti nezdravega in starega (bolj kot v resnici je). Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je z raziskavo ugotovil, da ima okrog 29 odstotkov žensk, ki jim močno izpadajo lasje, tipične znake depresije.

Zakaj lasje izpadajo? Lahko so razlog genetika, starost, stres, hormonske spremembe, nekatere bolezni, zdravila in tudi hrana. Vendar znanost ugotavlja, da so glavni vzrok izvorne celice. Izpadanje las lahko prizadene kogarkoli. Pri nekaterih izpadajo dlake po vsem telesu, pri drugih spet le lasje. Najpogostejše je postopno izpadanje las na vrhu glave, kar s staranjem doleti tako moške kot ženske. Pri moških se začno lasje pogosto redčiti s čela v vzorcu črke M. Pri ženskah lasje ob čelu ostajajo, redčijo pa se po vsej glavi, kar se lahko vidi pri prečki. Lahko pa lasje izpadajo samo na nekaterih delih, naredijo se nekakšni krožni plešasti predeli. Običajno taka izguba las prizadene le lasišče, včasih pa tudi obrvi. Koža na mestih, kjer kasneje lasje izpadejo, je lahko srbeča in boleča na dotik.

Hud psihični oziroma čustveni stres lahko povzroči, da začno lasje izpadati v večjih količinah, lahko celo izpadejo v celoti. Znano je, da nekatera zdravila (kemoterapevtiki) povzročijo izpadanje las, ki pa po zaključenem zdravljenju ponovno zrastejo. Zelo pogost vzrok za izpadanje las so hormonske spremembe v telesu, kar predvsem velja za ženske med nosečnostjo, po porodu, v menopavzi in zaradi težav s ščitnico. Včasih lasje zrastejo nazaj, lahko pa tudi ne. Na izpadanje las lahko vpliva tudi pričeska, pri kateri si lase preveč zategujete, na primer tesno spet čop. Sušenje z vročim zrakom, ki ga dostikrat spremlja urejanje pričeske s krtačo (s katero spet lase agresivno vlečete), lasem prav tako škodi, pospešuje tanjšanje in redčenje. Poznavalci zato svetujejo, da si lase sušite na zraku oziroma, ker velikokrat to ni mogoče, da temperaturo na fenu zmanjšate. Mnogo žensk, ki se odloči za radikalno hujšanje, verjetno ne ve, da s tem tvega tudi redčenje oziroma izgubo las.

Vzrok so tudi bolezni. Slabo delovanje ščitnice se poleg z izpadanjem las kaže tudi z nerazložljivim pridobivanjem telesne teže, utrujenostjo, zaprtjem, depresijo in težavami s koncentracijo. Lasje in nohti se lomijo, koža je suha. Vendar pa lasje lahko izpadajo tudi zaradi premočnega delovanja ščitnice, kjer so znaki sicer drugačni: izgubljanje telesne teže, nenadno hitro utripanje srca, živčnost, razdražljivost, driska, vlažna koža, oslabele mišice. Preveč aktivna ščitnica je precej manj pogosta kot preslabo delujoča.

Med boleznimi, ki povzročajo izpadanje las, so še lupus (avtoimunska bolezen), pomanjkanje železa (slabokrvnost), sindrom policističnih jajčnikov,  težave zaradi vnete kože. Alopecia (areata) je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade lasne mešičke. Vzrok zanjo je neznan. Medicinska znanost poskuša ugotoviti vzrok za izpadanje las z različnimi diagnostičnimi metodami. Med njimi so preiskave krvi (vsebnost železa in vitaminov B), testi v zvezi z delovanjem ščitnice, lahko pa tudi biopsija lasišča. Za zdravljenje je na voljo nekaj zdravil, ki pri nekaterih učinkujejo, pri drugih pa ne. Poleg tega imajo tudi kar nekaj stranskih učinkov.

Poleg tega po svetu ponujajo zdravljenje z matičnimi celicami, ki je precej drago in ga je treba redno ponavljati. Drug način je presajanje las, ki pa ima to slabo lastnost, da lahko začnejo tudi presajeni lasje izpadati.

Drugače pa je z naravnimi zdravili, se pravi pripravki iz rastlin, ki vsaj škodijo ne. Mnogi svetujejo masiranje lasišča z olji. Priporočajo kokosovo (tudi kokosovo mleko), mandljevo, ricinusovo (tudi pri nas tradicionalno uporabljano za krepitev in boljšo rast las), olje amla (indijske kosmulje), emujevo olje, olje grozdnih pečk, jojobino in olivno. Način uporabe je preprost: olje si s prsti vmasiramo v lasišče, zavijemo glavo v brisačo in pustimo učinkovati najmanj pol ure. Potem si lase umijemo z blagim, naravnim šamponom.

Priporočajo tudi list aloje vere. Odebeljeni list te rastline vsebuje gel, ki ima izjemne lastnosti. Iz lista torej iztisnete gel in si ga vmasirate v lasišče. Najbolje je, da ga nanesete na umite lase. S krožnimi gibi masirate lasišče in pustite okrog 15 minut, da učinkuje. Potem izperete z mlačno vodo. To kuro naj bi ponavljali trikrat na teden, najbolje zjutraj po prhanju, ko ste si umili tudi lase. Aloja vera poskrbi za ustrezen pH na lasišču, gel prodre v kožo in v lasne mešičke ter spodbuja rast las, pravijo tisti, ki so to metodo preizkusili.

Nekateri prisegajo na učinkovitost grškega jogurta. Dve žlici ga zmešate z žlico medu in sokom ene limone. Zmes si nanesete na lasišče, dobro vtrete in pustite učinkovati najmanj pol ure. Potem sperete z mlačno vodo. Tako oblogo naj bi si pripravili dvakrat na teden. Recept z grškim senom: dve žlici semena grškega sena čez noč namočite v vodi, zjutraj precedite in z malo dodane vode zmešajte v gosto zmes, ki ji dodate beljak dveh jajc. Zmes si vtrete v lasišče in pustite učinkovati pol ure. Potem temeljito izperite s toplo vodo. Grško seno spodbuja rast las in pomaga vzpostaviti ponovno nastajanje lasnih mešičkov. Lasje postanejo sijoči in močni.

Več v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.