dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Nasveti

1. teden: prebudimo samozdravljenje!

V prihodnjih treh tednih bomo vse svoje navade, predvsem pa prehranjevanje, prilagodili enemu samemu cilju: omogočiti prebavilom in telesu, da odplavita toksine, ki nam jemljejo vitalnost ter škodijo zdravju, saj ovirajo naravno obnovo.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Poleg živil, ki smo jih izključili že v pripravljalnem tednu, se zdaj poslovimo še od tistih, ki vsebujejo gluten (poleg pšeničnih izdelkov torej odpade vse iz pire, ječmena, kamuta in rži). Ravno tako izključimo živila, ki so alergena in lahko povzročajo intoleranco – tudi pri tistih, ki se tega morda sploh ne zavedajo: to so morski sadeži, pomaranče, grenivke, jagode in arašidi, ki so pogosto okuženi s plesnijo. Še vedno lahko vsak dan za kosilo zaužijemo konkreten obrok, pripravljen iz dovoljenih živil, medtem ko morata biti preostala dva obroka obvezno v tekoči ali kašasti obliki. »Z zmanjšanjem uživanja čvrste hrane in izločitvijo alergene zmanjšamo obremenitev prebavil in razbremenimo imunski sistem. Telo ima tako več časa za razstrupljanje in obnovo,« opomni Tatjana Trajkovska, dr. med. In ne pozabite na od 12- do 14-urno obdobje, ki mora preteči med večerjo in zajtrkom. Le tako (neobremenjeno z drugimi nalogami) se bo lahko telo lotilo generalnega čiščenja.

Pripravite si jedilnik in pojdite po nakupih. Prvi teden si boste močno olajšali, če boste že na začetku napravili načrt, kaj boste jedli v teh sedmih dneh za zajtrk, kosilo in večerjo. Na listek si napišite vse potrebne sestavine in se ponje odpravite v trgovino, na tržnico ali k bližnjemu ekološkemu kmetu. Glede količin se vam ni treba obremenjevati. Če si za večerjo, na primer, pripravite cvetačno juho in ugotovite, da ste po enem krožniku juhe še vedno lačni, lahko brez slabe vesti pojeste še enega. Bi bilo pa idealno, če bi bili vaši obroki v naslednjih treh tednih vegetarijanski. Presodite, ali je to za vas izvedljivo. Če ni, si dovoljeno meso za kosilo nabavite po možnosti pri ekoloških kmetih, saj s tem zmanjšate uživanje antibiotikov, pesticidov in toksinov, ki se kopičijo v mesu. Če uživate meso, naj bo kakšno kosilo vendarle vegetarijansko.  

Vaše počutje. Morda boste prve dni nekoliko bolj utrujeni, zato si vzemite čas za počitek. Prve dni programa so možni tudi glavoboli, večja razdražljivost ali nejevolja, napenjanje in težave s prebavo, a vse to je prehodnega značaja in bo hitro minilo, zato vztrajajte.

5 pravil

Med  razstrupljanjem se moramo držati naslednjih navodil:

1. Vsak dan zaužijemo tri obroke. Od tega sta dva, najbolje zajtrk in večerja, v tekoči ali kašasti obliki, kosilo pa je konkretno. »To je pomembno, ker obroke v tekoči (sok, bistra zelenjavna juha) ali kašasti obliki (smuti ali gosta zelenjavna juha) telo lažje prebavi. Telesu tako ostane več časa in energije za čiščenje. Jedi in sploh zelenjavo minimalno toplotno obdelajmo, da v njej ohranimo čim več hranil. Izjema je edinole paradižnik, ki s toplotno obdelavo šele začne izločati koristni likopen. Vse jedi pripravljamo na kokosovi maščobi, medtem ko lahko solato in drugo svežo ali dušeno zelenjavo začinimo s hladno stiskanim oljčnim oljem.

Več v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.