zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

Colin Jost, Scarlett Johansson Svet24.si

Scarlett Johansson se bo pri 34 tretjič poročila

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

muhlysia booker Svet24.si

Pred mesecem so jo pretepli, v soboto ustrelili

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Nasveti

Nega s konjac gobico

Ne gre za kakšno svežo noviteto, saj je konjac gobica znana že nekaj časa, niso pa za zdaj dovolj poznane vse njene lastnosti in način uporabe.

Avtor:

(jk)

Značke:

V zadnjih letih konjac gobico vse pogosteje opažamo v kozmetični ponudbi, tako na spletu kot na policah drogerij in specializiranih trgovin. Njena oblika je okrogla, pravzaprav pa bolj kot na gobico za nego obraza spominja na kamen za nego trde kože stopal. A brž ko trdo gobo zmočimo, postane mehka in zelo nežna na dotik, in potem kaj kmalu razumemo, zakaj je v Aziji že stoletja priljubljen negovalni pripomoček.

Čemu služi?

Konjac gobica je zelo fine strukture, zato je namenjena predvsem negi obraza. Odlično nadomešča običajna sredstva za čiščenje kože, pa tudi sredstva za luščenje kože. Je do kože prijazna ter jo izdatno vlaži, najbolj pa je primerna prav za nego občutljive kože, celo težavne kože, in sicer aknaste ali kože z nevrodermitisom.

Z uporabo konjac gobice lahko kožo očistimo brez kemičnih sredstev, denimo gelov, mleka, losjonov ipd. Lahko pa, po želji, oboje kombiniramo, vendar moramo biti pri doziranju običajnih izdelkov za čiščenje kože previdni oziroma varčni, saj zadostujejo že manjši odmerki. Gobica namreč pospeši penjenje.

Sestava konjac gobe

Vražji jezik (lat. amorphophallus konjac) je azijska rastlina, iz katere pridelujejo konjac gobico. V ta namen uporabijo predvsem korenino, ki nekoliko spominja na ingverjev gomolj. V Aziji je rastlina znana že tisoč let in se ne uporablja le za nego, saj je užitna. Slovi kot dober shujševalni pripomoček.

Za izdelavo konjac gobice je treba korenino zmleti v moko in jo med dalj časa trajajočim počasnim kuhanjem večkrat zavreti. V tem postopku se delci sprimejo v fino luknjičasto strukturo, ki spominja na spužvo. To imenujemo konjac gobica. Tako sama rastlina kot iz nje izdelana gobica imata zdravilne učinke. Korenina hudičevega jezika je rahlo alkalična, zato nega z njo uravnava kislost kože; je pa tudi izvrstna vlažilka kože.

Različne barve – različni učinki

Poleg različnih barv so konjac gobe tudi različnih oblik. Oblika sama po sebi ne vpliva na njeno kakovost, zato pa tem bolj njena barva. Ta označuje različne lastnosti, ki temeljijo seveda na različnih sestavinah.

Osnovna barva konjac gobice je bela – ta je namenjena negi vseh tipov kože.

Siva gobica vsebuje aktivno oglje in je najprimernejša za nego nečiste kože.

Zelena gobica vsebuje ali zeleni čaj ali aloe vero in je namenjena negi mešane kože.

Za nego zrele in utrujene kože pa je idealna rožnata gobica, ki vsebuje zdravilno glino. Ta poskrbi za boljšo prekrvitev kože, zmanjšuje gubice in gladi kožo.

Uporaba

Pred uporabo konjac gobico za nekaj minut potopimo v vodo. Šele ko je povsem prepojena z vlago – to prepoznamo po njeni mehkobi, ki spominja na spužvo –, je primerna za nego kože. Še pred uporabo odstranimo vsa ličila, še posebno okoli oči, saj tega postopka v negovalni rutini gobica ne more nadomestiti. Potem pa s krožnimi gibi z gobico gladimo kožo. S tem postopkom bomo zelo nežno odstranili še zadnji ostanek ličil, odmrle kožne celice, umazanijo ter loj, občutek je zelo prijeten. Po uporabi gobico temeljito operemo, oplaknemo ter posušimo. Ob skrbnem vzdrževanju je konjac gobica uporabna do tri mesece.

Konjac gobica je naravni izdelek, uporabljajo pa jo lahko tudi vegani, saj je v celoti rastlinskega izvora. Njena sestava je biološko neoporečna, zato jo po uporabi lahko odvržemo v kompostnik. Pri nakupu bodimo pozorni na ponaredke, ki niso izdelani iz korenine vražjega jezika, ampak iz umetnih snovi. Umetna gobica nima enakega učinka! Pred nakupom natančno preglejmo sestavo gobice!