zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

Colin Jost, Scarlett Johansson Svet24.si

Scarlett Johansson se bo pri 34 tretjič poročila

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

muhlysia booker Svet24.si

Pred mesecem so jo pretepli, v soboto ustrelili

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Nasveti

Ne bojte se maščob!

Katja Bizant Lutar in njen Matej si v zakonu delita vse dobro in slabo. Tudi LCHF- oziroma ketonski način prehranjevanja, ki po njunih izkušnjah sodi med dobre plati življenja in nad katerim se je najprej navdušila Katja, potem pa ji je sledil še Matej. Zavarovalniški agent in krajinska arhitektka sta se celo tako prepričala o pravilnosti svoje izbire, da sta pred dobrim letom odprla spletno trgovino LCHF Style, ki ji pravita trgovina z vsebino. V njej namreč ne prodajata le specializiranih izdelkov za tovrstni način prehrane, temveč pišeta tudi o svojih izkušnjah in objavljata odlične, večkrat preskušene Katjine recepte.

Avtor:

Marjana Ogorevc Žgalin

Značke:

Katja: brez megle v glavi. Danes devetintridesetletna Katja je po drugem porodu leta 2010 doživela kolaps imunskega sistema. »Kar naprej sem morala jemati antibiotike, trikrat na teden pa so me mučile tako hude migrene, da mi dvojni odmerek tablet ni več pomagal in mi je zdravnik želel predpisati zdravila za epilepsijo. To je bil zame znak za alarm. Nekaj je bilo treba spremeniti in začela sem raziskovati,« se spominja. Odločila se je za brezglutensko dieto in prvič po dolgem času imela migreno le še enkrat na mesec. Zato je sledila tej poti. »Naslednji korak je bil prehod na paleo prehrano, potem pa leta 2015 na LCHF- in ketonsko dieto. Resda sem imela na začetku težave, saj sem užila premalo soli in elektrolitov, a ko sem ugotovila, kaj delam narobe, in to popravila, se mi je počutje bistveno izboljšalo, migrena je izzvenela, nespečnosti ni bilo več, očistila se mi je koža, alergije so izzvenele, izboljšala se mi je koncentracija, shujšala sem in postala bolj umirjena. Megla v glavi se mi je razkadila. Seveda so mi prijatelji in znanci dejali, da se norčujem iz svojega zdravja, pa da toliko zaužitih maščob in jajc ne more biti zdravo, a sem prisluhnila svojemu telesu in nadaljevala s tem, v kar sem verjela.«

Katja, ki je bila prej kar naprej v stiku s sladkorjem, saj je pekla torte, življenja pa si ni predstavljala brez nutelle, se novega prehranskega sloga ni lotila brezglavo, saj se je o njem temeljito poučila in se s kritično distanco »oborožila« z vsemi informacijami, ki jih je našla v knjigah, na spletu, predvsem na ameriških straneh, v izsledkih raziskav. Poslušala je konference na kanalu Youtube in digitalne vsebine (podcaste) o tej temi. »Kar sem prebrala in kar so povedali znanstveniki in zdravniki, me je pomirilo ter mi dalo potrditev, da sem na pravi poti. Če me je bilo prej še malce strah holesterola, zdaj že dolgo ne dvomim več, da je to prava dieta zame.«

Matej: nikoli lačen. Katja moža, osem let starejšega Mateja, ni obremenjevala s svojo odločitvijo za nov režim prehranjevanja. »Na začetku sploh nisem vedel za njeno dieto,« prizna Matej. A ko so mu konec leta 2015 na zdravniškem pregledu očitali previsoko težo in ugotovili povišan krvni tlak, ga je Katja vprašala: »Kaj pa če bi šel na dieto, pri kateri lahko neomejeno ješ, in to celo tisto hrano, ki jo imaš rad? Rekel sem ja in tako se je začelo,« pove Matej, ki odločitve nikoli ni obžaloval. »Po mesecu dni sem nehal biti lačen in bila so obdobja, ko pet dni nisem nič jedel. Težave z luskavico so postale le še spomin, bil sem poln energije, da sem lahko delal še ponoči in veliko hodil v hribe.« Tako je mimogrede shujšal za 35 kilogramov.     

Skupaj pri jelu in delu. Ko sta zakonca začela jesti po principih LCHF- in tudi ketonske prehrane, sta potrebna živila, na primer razmaščene moke, sladila in dodatke, kupovala na različnih koncih sveta. »Celo iz Avstralije sva jih naročala, ker jih pri nas ni bilo moč dobiti.« Ugotavljala sta, da se skupina slovenskih navdušencev nad prehrano z malo sladkorja vsak dan veča in da se srečujejo s podobnimi težavami. »Ocenjujeva, da jih je že 30.000!«  Zato sta odprla spletno trgovino LCHF Style. 

Poleg izdelkov, ki so tam na voljo, prisegata na domače meso in mlečne izdelke z bližnje kmetije, jajca kokoši pašne reje in mamino na vrtu pridelano zelenjavo. »Velikokrat naju vprašajo, češ, kaj ni to zelo draga prehrana?! Pa jima odgovoriva, da so kakovostne maščobe resda drage, odpade pa strošek za sladkarije. Dokaz, da zdaj za hrano ne zapraviva nič več, so Matejeve tabele v excelu, saj ima prav on v rokah družinski proračun.«

Po treh oziroma štirih letih prehrane z manj maščobami sta postala že prava strokovnjaka. Na tej poti sta si nabrala toliko izkušenj, da jih zdaj z veseljem delita. »Prvo pravilo za tiste, ki se lotijo te diete, se glasi: nikoli lačen,« pravi Matej. Katja pa mimogrede navrže, kakšne težave mučijo ženske na začetku te diete in kako se jim izogniti. »Če ženske zaužijejo premalo kalorij, jim lahko začnejo izpadati lasje; premalo maščob in soli pa prav tako vodi v slabo počutje.« In še o hormonih: »Na začetku se telo lahko odzove s porušenim ciklusom in so menstruacije močne. Več potenja je znak, da se telo razstruplja.«

Poleg vseh obveznosti se sedaj oba izobražujeta še za naziv prehranskega svetovalca. Katja pa vso svojo energijo usmerja v pripravo obrokov, pri katerih nista prikrajšana niti njuna najstnika, ki še vedno jesta vse. Tistim, ki se šele odločajo za nov življenjski slog, polagata na srce: »Vedite, da univerzalnega jedilnika za vse ni. Tudi striktna ketonska dieta ni primerna za vsakogar, LCHF pa je. Treba je prisluhniti telesu in mu dati tisto, kar potrebuje. Sladkorja, sva spoznala, zagotovo ne!«   

Iz Katjine kuhinje

Običajne jedi v različici LCHF

Tistim, ki se šele odločajo za prehrano z visoko vrednostjo maščob in o njej ne vedo prav veliko, vzbuja strah predvsem priprava jedi, v katerih ni mesta ne za »normalno« moko iz žit ne za sladkor. Kako torej živeti brez kruha, testenin, pice, sladic? Zlahka in z malce spretnosti celo brez odrekanja! Resda je na začetku treba iz shrambe in hladilnika odstraniti nekatera živila in jih nadomestiti s tistimi, ki so dovoljena. A z nekaj domišljije je moč pripraviti celo vrsto »klasičnih« jedi, tudi ocvrtega piščanca v sočni panadi, in seveda sladice. Na spletnih straneh najdemo kup receptov z natančnimi napotki in fotografijami, na Facebooku pa tudi množica domačih kuharskih mojstrov kulinarične kreacije z veseljem deli v skupinah privržencev LCHF in ketonske prehrane. Tudi Katja Bizant Lutar rada objavlja svoje recepte, nekaj jih je delila tudi z nami.

Več v reviji Zarja št. 10, 5. 3. 2019.