damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Nasveti

Vonji za dišečo zimo

Pravi parfum nam lahko sredi sive mrzle zime pričara tople, udobne in prijetne trenutke.

Avtor:

(jk)

Značke:

Tipične zimske dišave

Večina zimskih parfumov ima dodanih nekaj orientalskih odtenkov – usnje, ambra, vanilja, kadilo ali smola. Te dišave so intenzivne, tudi nekoliko težje, hkrati pa obstojnejše, zato jih imamo pozimi radi, saj nas kar nekako pogrejejo. V kombinaciji s cvetličnimi notami – jasminom, vrtnico ali irisom – dobimo bogato mešanico.

Lesni dišavni odtenki so prav tako pogosta osnova zimskih parfumov. Najbolj priljubljeni so sladič, sandalovina in cedrovina in imajo podobne lastnosti kot prej našteti orientalski vonji: so intenzivni in dolgo obstojni.

Naj dišava traja čim dlje

Nanos parfuma je poljubna in povsem osebna odločitev, zato ne more biti pravilen ali napačen. Je pa nekaj zvijač, s katerimi preprečimo, da bi se pri temperaturah pod ničlo prehitro razdišavil.

Primerno mesto

Primerno mesto za nanos dišave so lahko poleg kože lasje in obleka. Če dišavo nanesemo na lase, se bo sprožala ob vsakem gibu glave. Tudi vrat oziroma tilnik ob robu lasišča je zelo primeren. Tkanini, kot sta volna ali svila, dobro vpijata dišavne molekule in jih ne spreminjata, tako da dišava ohranja svojo izvorno noto. Pri sintetičnih materialih pa raje ne tvegajmo z nanosom parfuma neposredno na obleko, saj dišavo nekoliko preveč poudarijo, in to ne prav prijetno.

Dodatni nasvet: svetla oblačila parfumirajmo zelo previdno, saj nekateri parfumi puščajo barvno sled. Ker se pozimi zaradi mraza vonj parfuma ne razvije tako lepo kot poleti, ga vsekakor nanašajmo na tople predele: vrat, za ušesi, upogib kolena, na trebuh. Dišave nikar ne vtirajmo v kožo, saj se med drgnjenjem ustvarja dodatna toplota, ki praviloma škoduje dišavnim molekulam, jim oslabi intenzivnost in skrajša čas trajanja.

Pravilna priprava

Hladen zimski in suh zrak v ogrevanih prostorih sušita kožo, s tem pa se poslabša tudi obstojnost parfuma, ki ga nanesemo na kožo. Da bi se lepo razvil in trajal čim dlje, moramo kožo dobro in pravilno pripraviti na parfumiranje. V osnovi velja, da se kolonjske vode in parfumi bolje obdržijo na rahlo mastni koži. Parfum si zato nanesimo zjutraj po tuširanju ter po nanosu kreme za telo oziroma losjona. Toda če imajo negovalna sredstva premočno lastno dišavo, se lahko neprijetno zmešata dva nezdružljiva vonja. Temu se lahko izognemo le tako, da izbiramo negovalne izdelke s čim manj izrazitim dišavnim dodatkom.

Dodatni nasvet: izdelovalci parfumov ponujajo ustrezno parfumirane losjone za nego telesa. Lahko pa kupimo nevtralni izdelek za nego telesa in mu sami dodamo nekaj kapljic priljubljenega parfuma.

Sestava parfuma

Pri nakupu bodimo pozorni tudi na sestavo parfuma, ne le na njegovo dišavno noto. Več ko vsebuje alkohola, manj časa je obstojen na koži. Poleg tega lahko preveč alkohola razdraži občutljivo kožo in jo še dodatno suši. Dobra alternativa so parfumi na oljni osnovi – ti skorajda ne vsebujejo alkohola, negujejo kožo in so dolgotrajnejši.