VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 je dan ...

igor zorcic bobo Svet24.si

Zakaj Zorčič ščiti Janšo in ne poslancev?

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

20200831-01021373 Necenzurirano

Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

kandidati 2. sezona ugodno oddam sina Njena.si

To so fantje iz 2. sezone šova Ugodno oddam sina

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Negovanje las po dopustu

Naši lasje navadno poleti utrpijo največjo škodo, zato jih moramo jeseni regenerirati.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Naj začnemo članek z nasvetom za vse tiste, ki te vrstice ravnokar prebirate nekje na plaži. Frizerka Urška Stegu, lastnica frizerskega studia Uršula, vam svetuje, da za svoje lase poskrbite že kar na dopustu. »Na morju lahko največ naredimo za nego svojih las, ker se pod vplivom toplote in vlage las lažje odpre in negovalni tretmaji lažje pronicajo vse do kutikule lasu. Zato priporočam, da na plažo vzamete negovalna pršila, maske ali pa samo balzam in ga čim večkrat vtrite v lase. Ne samo zvečer pod prho, ampak najbolje kar vsakič, ko pridete iz vode. Lasje vam bodo hvaležni,« zagotavlja.

Izberite svetlejši odtenek kot običajno

Še večjo škodo kot morje lasem (sploh barvanim) napravi klor. Kopanje v kloriranih bazenih terja največji davek na laseh barvanih blondink, zato jim Urška priporoča, da lase na bazenih raje spnejo v visoko figo in jih ne namakajo v vodi. Sicer lahko zaradi velike vsebnosti klora v vodi in spremenjenega pH lasje dobijo zelenkast odtenek. Takrat ni drugega trika kot ponovno barvanje, pred katerim je treba frizerja opozoriti, da ste se kopali v bazenu ali morju. »Od tega, kje ste se kopali, je odvisno, katere barve bomo izbirali in kakšne pigmente dodajali. Če je stranka manj skrbela za zaščito las, je las porozen in odprt, zato po navadi izberemo malenkost svetlejšo barvo od običajne. Barve se namreč v tem primeru intenzivneje in temneje prijemajo kot sicer,« pojasnjuje. Tudi če se barvate sami doma, po dopustu izbirajte nekoliko svetlejšo barvo kot običajno.

Oljčno olje in rumenjak, najboljša prva pomoč

Če ste že med dopustom skrbeli za nego las, ne samo kože, jih s primernimi izdelki zaščitili pred žarki UV, soljo in klorom, boste imeli ob koncu poletja bistveno manj težav z lasmi. Sicer pa (bo)ste najverjetneje priča suhim in lomljivim lasem, ki jih je treba čim prej regenerirati. Še pred obiskom frizerja oskrbite lase s prvo pomočjo. Sogovornica pravi, da sta za to še vedno najboljša oljčno olje in rumenjak. »Zmešamo ju skupaj, nanesemo na lase, okoli njih ovijemo folijo in pustimo delovati čim dlje. Nato lase speremo s šamponom, vendar pazimo, da ne s prevročo vodo, saj lahko jajce zakrkne,« svetuje.

Čičkovo olje za temne, arganovo za svetle lase

Poleg oljčnega olja, ki ga toplo priporoča tudi frizer Matic Šlogar, lastnik frizerskega salona ČupaČups, so za lase zelo blagodejna še nekatera druga olja. Matic tako priporoča, da temne lase negujemo s čičkovim, svetle lase pa z arganovim oljem. »Zelo negovalno je tudi kokosovo olje, ki ga ni treba kupovati posebej za lase, saj lahko uporabimo kar tistega iz kuhinje.« Če ste na morju lase zaščitili z raznimi pokrivali in kakšno kapljico olja pred kopanjem in sončenjem, pa obstaja celo možnost, da so vaši lasje v tem trenutku lepši kot kadar koli prej. »Dokazano je namreč, da imajo ljudje po dopustu lepše in gostejše lase, ker niso izpostavljeni vsakodnevnem stresu,« omeni sogovornik in zato priporoča čim več takšnih dni.

Lase pred spanjem dobro razčešite

Najkoristnejši nasvet, ki vam ga lahko dam za nego las, je, da si jih tako na morju kot doma vsak večer pred spanjem dobro razčešete z glavo nagnjeno naprej, pravi frizerka Iris Repovš, lastnica frizerskega salona Iris Hair Styling in Literam inštituta na Proseniškem. »Tako naredimo nekaj za prekrvljenost lasišča in boljšo rast. Ko lase temeljito počešemo, na vrhu glave naredimo rahlo figo. Kar ostane las, jih spnemo s sponko. Konice tako zaščitimo, zato se ob drgnjenju ob blazino na laseh ne delajo mehanske obrabe. Konice bodo zahvaljujoč temu ostale lepe, gladke in sijoče. Zjutraj pa se bomo prebudili z rahlo valovitimi in bujnejšimi lasmi.« Zmaga na več načinov, torej.

Uporabljajte lesene glavnike in krtače

Mirjam Korez, lastnica prvega slovenskega ekofrizerskega salona Živa Center, poleg uporabe ekoloških in povsem naravnih izdelkov za lase ter oljenja lasišča toplo priporoča, da so tudi naši glavniki in krtače iz naravnih materialov. »Uporabljajmo lesene glavnike in krtače z lesenimi ali naravnimi ščetinami. Plastika je velik električni prevodnik, ki lase elektri in jih poškoduje, les pa ne prevaja elektrike in lase neguje. Tudi krtača z naravnimi ščetinami lase neguje, jih gladi in jim daje lesk. Poleg tega podaljšuje obdobje med umivanji las, saj porazdeli sebum iz lasišča po celotni dolžini las in jih tako hrani in neguje,« razkriva. S pravo krtačo in glavnikom lahko potemtakem lase ali še dodatno poškodujemo ali pa okrepimo in negujemo. Izbira je popolnoma naša.