VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 je dan ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

David Urankar, Špela Močnik Odkrito.si

David, nehaj smrčati!

Igor Bjelošević Njena.si

Ugodno oddam sina: Igor se je poročil in postal ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Sisu, finska odločnost za boljše življenje

Po danskem hygge je čas, da se naučimo še ene skandinavske modrosti – finskega sisu, ki ga opisujejo kot umetnost poguma.

Avtor:

(mh)

Značke:

Finci so na svoj sisu tako ponosni, da ga opisujejo kot del nacionalnega značaja. Beseda sisu, ki jo uporabljajo že skoraj 500 let, je skorajda neprevedljiva. Pomeni nekaj podobnega kot notranja moč. Finci so prepričani, da se sisu skriva v vsakem človeku, označuje pa odločnost, pogum, hrabrost, moč duha, tudi nekaj trme. S sisu se ne hvališ, saj tvoja dejanja govorijo o tem, da si odločen in pogumen.

Gora, imenovana Sisu

Finci so prepričani, da lahko s sisu zmagajo v vojnah v dolgih zimah, kar se je v zgodovini že zgodilo v finsko-ruski vojni. Toda sisu je tudi življenjska filozofija, ki jo lahko upoštevajo v vsakdanjem življenju, pa naj bo to komunikacija s partnerjem, vzgoja otrok ali sodelovanje s sodelavci. S pomočjo sisu se spoprijemajo s težavami in problemi, živijo aktivno in zdravo življenje, dosegajo cilje in iščejo srečo. Sisu je pozitivna orientacija v življenju, ki človeku omogoča, da izpolnjuje svoje notranje potenciale.

Najbolj znan finski zagovornik sisu je planinec Veikka Gustafsson, ki je bil prvi Finec na Mount Everestu ter je postal nacionalni simbol sisu. S tem imenom je poimenoval goro, ki jo je kot prvi preplezal na Antarktiki. Njegovi nasveti, kako negovati sisu v sebi, so zato finska biblija sisu. Med drugim predlaga, naj človek vedno gre malce dlje, kot si upa. Ko se o nečem odloči, naj se drži odločitve. Če se sreča s težavami, naj pomisli, kako so se s podobnimi težavami spoprijeli njegovi predniki. Če se počuti nelagodno, naj to razume kot izkušnjo. V praksi koncept sisu najbolje ponazarja kopanje v zaledenelem morju: četudi so vremenske razmere slabe, to ne pomeni, da ne bi mogli uživati. Sprva bo sicer nelagodno, a na koncu bo občutek čudovit. To je čisti sisu.

Več v Zarji št. 33, 14.8.2018