ANNA_PAYNICH Odkrito.si

Zaradi Pop TV-jevega šova ostala brez službe

meghan markle_avstralija_vojvodinja sussekška Svet24.si

FOTO: To so prva darila za otroka princa Harryja ...

moški Petisvet.si

Poročen moški se zaljubi v drugo

vzgoja otroci starši Svet24.si

Izvršbe zaradi neplačanih kosil v osnovnih šolah

rowan atkinson Svet24.si

Mr. Bean se je poslovil

Lina Kuduzović Najstnica.si

Lina Kuduzović izdala svoj prvi singl in ...

Blaž Setnikar Njena.si

Reka ljubezni: Takšen je bil Jan kot najstnik

Nasveti

40 kilogramov manj v desetih mesecih?

Sonce sije kot zmešano in zmešalo se je tudi vsem, ki smo se v dolgi, mrzli zimi obložili s preveliko količino maščobe.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Na hitro bi se je radi znebili, če že ne ravno v enem tednu, pa vsaj v dveh, kar so zaslutili tudi prodajalci vseh mogočih čudežnih pripravkov, ki to menda omogočajo. Tablete, obliži, kapljice, čaji, prah iz andskih korenin, številne telovadnice in saloni z dragimi programi hujšanja – kdo bi si vse zapomnil. Brez stradanja in naporne telovadbe seveda. Nobenih učinkov jojo. Neka danska gospodinja pa je brez vseh mogočih pripravkov v desetih mesecih shujšala za 40 kilogramov tako, da je vso hrano merila s prgišči. To se pa res splača prebrati.

Kaj bi lahko bilo v največjem biznisu, kar ga je, torej v industriji hujšanja, novega? Nič takega, bi lahko rekli. Še več je kapljic, obližev, čajev, praškov in mučilnih vadbenih naprav, izšla je cela vrsta novih knjig, saloni za hujšanje in oblikovanje telesa rasejo kot gobe po dežju. Znanost namiguje, da bi si lahko pomagali z nekaterimi hormoni, s presajanjem črevesnih bakterij s suhcev na debeluhe, s poseganjem v DNK …, ampak vse je šele v agregatnem stanju idej. Vse drugo je že ničkolikokrat predelana klasika, ki namiguje, da si moramo svoj način  hujšanja zastaviti sami. Seveda po tem, ko zberemo dovolj volje pa tudi časa. Brez tega ne gre.

Kaj je torej pogruntala Suzy Wengel? Njena dieta se imenuje Scandi Sense Diet in je najnovejši hit – tako knjiga kot blog in številni recepti se širijo med hujšajočimi kot požar. Nič nenavadnega, saj gre za preprost način, ki se ga je treba skrbno držati, kar je pa manj preprosto. Merska enota za (pravo) hrano je namreč – prgišče, roke pa zmeraj nosimo s seboj.

Devetintridesetletna Suzy je danska lepotica, ki pa ni bila nikoli suha. Rodila je pet otrok in po vsakem porodu se je borila s kilogrami, ki si jih ženske praviloma naberejo med nosečnostjo, a pri srečnejših v nekaj mesecih po rojstvu otroka izginejo kar sami po sebi. Večina pa se mora kar precej potruditi. Suzy je tehtala tudi po sto kilogramov in po petem porodu je izumila dieto ter se z njo v desetih mesecih oklestila do svoje sanjske teže. V čem je skrivnost?

Tri glavne obroke merimo – s prgiščem, dlanjo z ukrivljenimi prsti. Dovoljena so štiri prgišča različne hrane na obrok (seveda ne kakršne koli), za povrh pa žlica olja. Pri ljudeh z manjšim prgiščem (kar pomeni, da so manjši) to dnevno nanese 1500 kalorij, pri onih, ki so večji, pa 2000. To je tudi tisto, kar stroka priporoča za zdravo hujšanje. Na teden tako shujšamo od pol do nekaj manj kot enega kilograma.

Kaj pa je v prgišču? No, to je seveda druga pesem, ki pa ni tako žalostna, kot bi si mislili. Tudi kruh in kakšen kozarček vina se znajdeta ob krožniku.

Takole gre. V prvem in drugem prgišču je zelenjava. V tretjem so beljakovine, kar pomeni meso, ribe, jajca, manj mastni siri ali stročnice.  Beljakovine je treba jesti vsaj dvakrat na dan, če pa se veliko gibate, kar trikrat. Predelano meso, kot so klobase, šunka, slanina in paštete, ni dovoljeno, le tu in tam košček za tolažbo. V četrtem prgišču je tisto, kar nas pri dietah najbolj vznemirja – torej ogljikovi hidrati. To je lahko kruh, testenine, riž, krompir  ali sadje. Če se ogljikovim hidratom izogibate, je v četrtem prgišču lahko zelenjava ali pol merice beljakovin.

Maščobe? Dovoljene so do tri žlice na dan (kar sicer priporoča stroka, da ohranimo zdravje), priporočeni so predvsem oljčno olje, majoneza, maslo, pesto, mastni siri, oreški, pa tudi temna čokolada. Ampak vse to za tri žlice na dan in nič več!

Pijače. Treba je spiti po liter in pol vode na dan, kavo in čaj pijemo po potrebi, seveda brez sladkorja, tu in tam si lahko privoščimo kozarec vina ali piva, a ga prištejemo prgišču z ogljikovimi hidrati.

Sladkarije  niso čisto prepovedane, stlačimo jih v prgišče z ogljikovimi hidrati, seveda pa v njih ne sme biti niti preveč moke niti sladkorja niti maščob. Pri tem pa morajo iz prgišča sadje, riž, krompir in podobne radosti. Z nekaj več gibanja lahko ublažimo posledice  občasnih pregreh. Sladkarij in kakšnega kozarčka alkohola kljub trdni volji ne ignorirajmo popolnoma, da ne bomo imeli občutka prehudega odrekanja, ki nas v kriznih trenutkih lahko zapelje v brezglavo prenajedanje.

Kako so videti trije vzorčni krožniki?

Zajtrk:  Na krožniku  je nekaj koščkov sveže paprike, šest češnjevih paradižnikov, dobra žlica malin in enaka količina borovnic, dva koščka dinje, kuhano jajce, skodelica skute, dva tanka koščka sira, dva tanka koščka šunke, dva krekerja in košček črne čokolade.

Kosilo: Na krožniku so kos pečenih piščančjih prsi, solata, redkvice, tatarska omaka, pol avokada, kos kruha in nekaj jagod.

Večerja: Na krožniku so kos pečenega lososa, brokoli, dva šparglja, trije krompirčki, nekaj glavic brstičnega ohrovta, kos pečene koruze in nekaj oliv.

Na avtoričini spletni strani najdete veliko krožnikov, ki so lahko ideja za posamične obroke, je pa že na prvi pogled videti, da so zelo pisani  in raznovrstni.  Mama, ki je doma, ki razpolaga s svojim časom in ima za povrh poln hladilnik, najbrž brez težav sestavlja obroke, ki so hudo zaposlenim ženskam z nizkimi dohodki manj dostopni. Princip pa si vsekakor velja zapomniti, saj je zelo uporaben.

Ni pa čisto nov. Že zelo dolgo je znana dieta »dveh dlani«, ki jih združiš v posodico, in ta je potem merska enota. Pri obroku bi lahko pojedli dve takšni »skodelici«, sestava pa je podobna kot pri Suzy.  

Več v Zarji št. 20, 15. 5. 2018.