ivana kovac 2 Odkrito.si

Ivana odvisna od mamil, zdaj z ljubko hčerkico

Cotswolds Svet24.si

Vsa resnica o njunem zakonskem življenju

samorog 2 Petisvet

Samorogi so ob nas, a ne kličite jih, kadar ...

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

moja bos Njena.si

Tragičen konec serije Moja boš, oboževalci ...

Nasveti

To ni čas, ko seks umre!

Spolno življenje v menopavzi

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Že res, da pravijo, da je menopavza »hudobna starejša sestra pubertete«, ampak življenje po menopavzi definitivno obstaja. Še več, tudi seks v menopavzi je lahko še vedno v veselje in užitek. Samo vedeti je treba, kako učinkovito preskočiti polena, ki vam jih pod noge meče tista žleht starejša sestra. Nič hudega, če ne veste kako. Vam bomo mi povedali.

Tole ni samo še en članek o menopavzi, o ne! Ne bomo odkrivali tople vode o temah, kot so vročični oblivi in nočno potenje, o tem je bilo že veliko napisanega, osredotočili se bomo samo na eno grdobijo menopavze, o kateri se veliko žensk ne upa spregovoriti s svojim ginekologom: o seksu v menopavzi. Še bolje, o pomanjkanju želje po seksu.

Ko jajčniki obmolknejo. Veliko žensk je prepričanih, da je menopavza čas, ko seks umre, da je to čas, ko še tako živahno spolno življenje nasede na čeri zmanjšane želje po seksu in bolečih spolnih odnosov. No, motijo se.

Drži, menopavza prinaša s seboj nekatere telesne spremembe, zaradi katerih je treba nekatere stvari v življenju, morda tudi seks, malce prilagoditi, ampak vsi problemi imajo rešitve. Včasih so celo zelo preproste.

Tole je tipičen primer ženske, ki se ji je s prihodom menopavze podrlo ne le prej zelo zadovoljujoče spolno življenje, težave v postelji so vplivale tudi na njen zakon. Sta pred njo po enaindvajsetih letih srečnega zakona samo še ločitev in samotna postelja? Enainpetdesetletna ženska se je bala, da bo res tako. Zaradi suhe nožnice je bil spolni odnos izredno boleč, včasih je po seksu tudi krvavela, poleg tega jo je želja po spolnosti povsem minila. Medtem se je njen mož, ki mu o svojih težavah ni ničesar zaupala in se je dve leti zaman trudil okrog nje, počutil zavrnjenega in je bil prepričan, da je krivda na njegovi strani, da ženi preprosto ni več všeč. Ženska se je izpovedala sestri v ordinaciji svojega zdravnika, ta je pa samo skomignila in rekla, da se mora pač naučiti živeti s tem, da je zanjo seksa konec. Enainpetdesetletnica, ki je upala, da je bila izpoved, do katere se je pripravila s tako muko, prvi korak na poti k rešitvi, se je čisto povožena odplazila domov in tam bruhnila v jok. Konec, konec, vsega je konec.

In takih žensk, takih parov, je nešteto. Morda ste se prepoznali med njimi. Pa je potrebno tako malo, da vse te žalostne zgodbe dobijo srečen konec.

Vse rešitve ne živijo v lekarni. Z upadom estrogena in testosterona v menopavzi pridejo tudi telesne spremembe, med drugim lahko ženske opazijo, da so manj dovzetne za ljubkovanje, da je potrebno več časa, da se vzburijo in dosežejo orgazem. Manj estrogena pomeni tudi slabšo prekrvljenost nožnice, zato je ta bolj suha, spolni odnos pa boleč. Nekatere ženske izgubijo željo po seksu.

Vsaka ženska v menopavzi je svoja zgodba, vsaka spremembe občuti drugače – nekatere poročajo, da nimajo skoraj nobenih težav, nekaterim srečnicam se želja po telesni intimnosti celo poveča, večina pa še kako občuti simptome, kot je izginuli libido.

Nadomestna hormonska terapija ni za vse, poleg tega prinaša s seboj zdravstvena tveganja, ampak na srečo obstaja še kopica drugih rešitev. In niso vse iz lekarne.

Problem suhe nožnice učinkovito rešujejo lubrikanti, pomembno pa je vedeti, da morajo biti topni v vodi – tisti ki niso, na primer vazelin, škodujejo lateksu, iz katerega so narejeni kondomi. Da je treba tudi še v menopavzi uporabljati kondome? Pač – zanositev v menopavzi je sicer redka, a ne povsem izključena, tveganje spolno prenosljivih bolezni pa nikoli ne izgine. Vsak deseti Američan, pri katerem ugotovijo aids, ima več kot 50 let.

Obstajajo tudi vlažilna sredstva za vagino, ki se od lubrikantov razlikujejo po tem, da so obstojnejša – do tri dni – in jih je treba manj pogosto nanašati.

Predsodke pustite pred vrati. Izguba želje po seksu je trši oreh. Nekaterim pomagajo poklicni terapevti, ampak preden ga poiščete, lahko sami preizkusite nekaj nasvetov. Preden pa se lotite česarkoli, si k srcu vzemite tale nasvet: predsodki ne sodijo v spalnico. Vse zadržke in moralne sodbe pustite pred vrati.

Če se je torej želja po seksu brez dovoljenja odkradla v neznano, je prvo, kar morate narediti, to, da si vzamete čas za intimnost. Posvetite se partnerju. Poiščite stvari, v katerih uživata skupaj, tudi če ne vključujejo seksa. Dodobra preverjeni zimzeleni hiti so romantične večerje v dvoje, prijetni čvekavi sprehodi, medsebojne masaže. Klišejsko? Seveda, ampak pomaga.

Če je spolni odnos preveč boleč, naj vam do užitka pomaga vse razen penetracije – crkljanje, božanje, medsebojna izmenjava spolnih fantazij. Tudi to je seks in tudi to vodi do orgazma.

Učinek naštetega dopolnite lahko še s stvarmi, ki jih morda še niste poskusili, a so prav tako preverjeno učinkovite. Na primer erotične knjige ali filmi – saj smo rekli, da predsodke pustite pred vrati – ki jih prebirate ali gledate skupaj. Toplo svetovane so tudi masturbacija in spremembe položaja pri seksu.

Pojdita skupaj nakupovat spolne igračke, te so izredno učinkovite pri spreminjanju spolnih navad. Če vam je nerodno stopiti v trgovino s spolnimi pripomočki, kupujte na spletu.

Če je spolni odnos boleč, poiščite položaje, v katerih sami nadzirate globino penetracije. Vzemite si čas – veliko časa – za predigro. Predvsem pa se s partnerjem pogovarjajte, povejte mu, kaj je za vas prijetno in kaj ne.

Za nožnico velja, več ko seksate, bolje je (za vas in za nožnico), saj redna spolna aktivnost pomaga vzdrževati prožnost in navlaženost tkiva.

Nekatere od seksa odvrača neobvladljiv mehur, zaradi inkontinence se izogibajo intimnosti. Zlati standard so seveda znamenite Keglove vaje, ki so rešile že veliko tovrstnih problemov. In mimogrede pripomogle tudi k boljšim, intenzivnejšim orgazmom.

Če samo vaje niso dovolj, se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom, rešitev je najverjetneje bliže, kot mislite. Samo ne dovolite, da bi vam nepotreben sram grenil življenje. Zelo veliko žensk ima probleme z mehurjem, v tem še zdaleč niste sami.

Več v Zarji št. 16, 17.4.2018