ivana kovac 2 Odkrito.si

Ivana odvisna od mamil, zdaj z ljubko hčerkico

Cotswolds Svet24.si

Vsa resnica o njunem zakonskem življenju

samorog 2 Petisvet

Samorogi so ob nas, a ne kličite jih, kadar ...

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

moja bos Njena.si

Tragičen konec serije Moja boš, oboževalci ...

Nasveti

Dnevi, ko niste za nikamor

Naravne rešitve za menstrualne težave

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Na vas se obračam, ker ne vem več, kako bi si pomagala. Prvi dan menstruacije (včasih celo dva) je zame prava nočna mora. Tako me boli, da brez dvojnega odmerka tablet ne gre. Mama mi ponavlja, da ni zdravo uživati toliko protibolečinskih tablet, ker baje tvegam težave z ledvicami, inkontinenco in še kaj bi se našlo. Pogosto jih jemljem tudi zaradi glavobola, zato res premišljujem, ali bi se dalo kako drugače rešiti to težavo. Vaše nasvete sem začela brati šele pred kratkim in se opravičujem, če ste mogoče o tem že kaj zapisali. Če ne, pa boste s tem mogoče pomagali velikemu številu žensk, ki imamo podobne težave.

Jerica K. iz Ljubljane

Res vse več mladih žensk toži nad bolečimi menstruacijami. Tudi normalno dolg ciklus je postal prej izjema kot pravilo. Moderno postaja celo razmišljanje, da menstruacije niti ne potrebujemo in da bi se te nadloge lahko rešili s tabletami ali drugimi pripomočki. Dejstvo je, da se ženske vse bolj odtujujejo od svojega telesa, ga vse manj poslušajo in posledično niti ne vedo, kaj pomenijo signalne lučke, ki jih telo občasno prižiga. Toplo vam priporočam v branje knjigo Rdeča zarja Vesne Juvan, ki čudovito razloži, kakšno darilo je ženski dano prav s plesom hormonov, ki smo ga deležne. Naša maternica je sedež naše ustvarjalnosti in modrosti, mnoge ženske pa jo vidijo le kot vir težav.

V čem je problem?

Zapleti pri menstruaciji so lahko različni, tako kot so različni tudi vzroki, ki jih ustvarjajo. Zato namesto preizkušanja vsega, kar najdete na seznamu koristnih zdravilnih rastlin in živil, najprej premislite in poskusite bolj opredeliti naravo svojih težav.

Ker je reproduktivni sistem »dodatna oprema« v telesu, na njem najbolj opazimo vsako pomanjkanje življenjsko pomembne energije in hranil na eni strani ter vsak presežek kemikalij in stresa na drugi.

Kadar so baterije prazne ali je telo hudo preobremenjeno, bo najprej ukinilo tiste funkcije, pri katerih lahko prihrani nekaj energije – in takrat so praviloma prvi na seznamu reproduktivni organi.

Od kod menstrualne bolečine?

Bolečine imajo lahko različne vzroke, bolj jih poznate, lažje boste našli pravo strategijo za njihovo odpravljanje.

Ko bi ubijale za čokolado

Če dan pred menstruacijo čutite, da vas zbada nekje na sredini pod levim spodnjim rebrom, je to znak, da se vam oglaša vranica. Ta pripravlja dodatne zaloge krvi, zato pred menstruacijo nekatere ženske še posebej močno pritiska in ščipa v tem delu. Kitajska tradicionalna medicina to težavo odpravlja s korenino kaprovca. (Pri nas uživamo predvsem popke kaprovca – kapre). S tem hkrati uravnavajo potek menstruacije in preprečujejo, da bi bile boleče. Zelo pomagajo tudi vrtnice v obliki čaja, obkladkov, aromaterapije ali masažnega olja. Če se pred menstruacijo počutite, da bi »ubijali za čokolado«, telo s tem kaže, da si želi več magnezija in železa. Kakav je odličen vir obeh rudnin, a le če poiščete kakovostnega (po možnosti surovega). Kakav je na seznamu desetih najmočnejših antioksidantov, ki jih poznamo, zato ni vprašanje, ali ga smete zaužiti –pomembneje je, kakšnega! Konvencionalna pridelava ga žal obremeni z veliko težkimi kovinami. Čokolada z več kot sedemdesetimi odstotki eko kakava ne zakisa telesa in ne dviga glikemičnega indeksa. Le ustavite se pri približno 50 gramih na dan!

naravno_enostavno3 prava.jpg

Zastoji na cesti

Največji delež predmenstrualnih bolečin in tistih v prvem dnevu menstruacije izzovejo fizične ovire, na katere naleti menstrualna kri. Če so »cevi« zamašene, napačno prepognjene ali če so na poti ciste, polipi in druge ovire, se bo gosta menstrualna kri težko prebijala in bomo to čutili kot bolečino. Napake v zgradbi organov je najbolje reševati tako, da izboljšamo prekrvitev in dostavo hranil v ta predel telesa ter hkrati dodamo matični mleček, ki zelo pomaga obnavljati reproduktivni sistem.

Za krepitev maternice lahko uporabimo tudi šetraj. Za povečano cirkulacijo pa si oglejte seznam rastlin v okvirčku.

Preverjeno pomagajo tudi topli obkladki. Napolnite si termofor ali segrejte blazinice z gelom. Toplota mehča tkiva in olajša premik »posebnega transporta«. Ko je enkrat cesta odprta, pa se težave umirijo in je nadaljevanje menstruacije neproblematično.

Neprožnost je težava

Včasih je »infrastruktura« videti v redu, le vse skupaj je preveč togo. Če organom primanjkuje prožnosti in gibljivosti, se med menstruacijo ali porodom pojavijo bolečine, saj se telo ne prilagaja novim dražljajem.

V kulturah, ki znajo negovati prožnost ženskega reproduktivnega sistema, imajo pri tem opravilu veliko vlogo vaje, plesi in masaža. Veliko si lahko pomagamo tudi z aromatičnimi zelišči.

Pri takšnih zapletih je najbolje uživati zdravilne rastline, ki mehčajo in sproščajo gladke mišice (npr. meliso, meto, koromač) ali zmanjšujejo našo občutljivost za bolečino (npr. vrtnica, citronka, šetraj). Ko čakate, da se čaj ohladi, skodelico uporabite kot topli obkladek in jo držite na predelu pod popkom. Tudi pri tej težavi lahko uporabite termofor, tople blazine, segreti karneol ali kakšen drug ogret predmet. Tajska terapevtka mi je zaupala, da bolečine takega izvora pri njih zdravijo tako, da popijejo veliko vroče vode. Ta že skozi črevesje segreje spodnji del trebuha in zmehča gladke mišice.

Vam nagaja pregosta kri?

Če je kri pregosta in polna strdkov, lahko izzove bolečino, saj so prehodi preozki za večje kose. Najbolj to začutimo, ko se zgoščeni koščki poskušajo prebiti skozi maternični vrat, kar spremljajo bolečine, značilne za začetno fazo menstruacije.

Pogosto je vzrok vsemu naštetemu pregosta kri, ki je posledica dehidracije. Če ne uživamo dovolj vode, začne telo varčevati in iz krvotoka se izgubi celo do osem odstotkov vode (kar je približno pol litra, če štejemo kri, ki je v obtoku). Gosta kri pa težje prenaša kisik, postaja abrazivna in težko prehranjuje periferna tkiva. Zato pred vsemi drugimi ukrepi preverite, koliko vode spijete. Zlasti pred in med menstruacijo, ki je za telo oblika »velikega pospravljanja«, telo potrebuje dovolj vode za to opravilo.

Da kri ne bi bila pregosta in se ne bi oblikovali preveliki strdki, ki pri premikanju izzovejo bolečino, si lahko pomagamo z vsemi začimbami, ki redčijo kri. Ingver na tem seznamu še posebej izstopa, saj učinkuje tudi proti slabosti, protivnetno in protibolečinsko.

Lahko uživate tudi kurkumovo mleko, ki ima sinergijski učinek kurkume, ingverja, kardamoma in popra – ta je veliko večji od moči posamičnih začimb.

Pomagajo tudi vse druge vroče začimbe, kot so rožmarin, pehtran, vrtni šetraj in majaron. Iranska raziskava je primerjala učinek redčenja krvi pri pehtranu, vrtnem šetraju in majaronu. Vse tri začimbe se v tradicionalni iranski medicini uporabljajo kot antikoagulanti. Upravičenost tega so tudi dokazali, saj je alkoholni izvleček pehtrana zaustavil adhezijo trombocitov za 51 odstotkov, šetraja za 48 in majarona za 40 odstotkov (Vascular Pharmacology. 2008; 48 (1): 32–37).

Za enak namen lahko uporabimo tudi gorčična semena, ki hkrati redčijo kri, zmanjšujejo menstrualne bolečine in omilijo ali celo odpravijo glavobole. Če pri vas omenjene težave rade pridejo skupaj, se obvezno spomnite na gorčična semena.

Na koncu zgodbe pa je dobro omeniti, da na redčenje krvi (pod pogojem, da ste ustrezno hidrirani) zelo dobro vplivajo vsa olja z esencialnimi maščobami. Zlasti gamalinolenska kislina GLA uspešno preprečuje nastanek strdkov. Največja koncentracija teh maščobnih kislin je v svetlinovem in boragovem olju. Najbolje je narediti kuro z njima. Začnite vsaj en teden pred pričakovano menstruacijo.

Več v Zarji št. 14, 3. 4. 2018.