ivana kovac 2 Odkrito.si

Ivana odvisna od mamil, zdaj z ljubko hčerkico

Cotswolds Svet24.si

Vsa resnica o njunem zakonskem življenju

samorog 2 Petisvet

Samorogi so ob nas, a ne kličite jih, kadar ...

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

moja bos Njena.si

Tragičen konec serije Moja boš, oboževalci ...

Nasveti

V tridesetih dneh do sijočega doma

Pomladansko čiščenje je lahko naporno. Toda nikjer ne piše, da moramo stanovanje generalno očistiti v enem dnevu. Delo si lahko razporedimo.

Avtor:

(jk)

Značke:

  

1. dan: Napolnimo pomivalni stroj – a ne s posodo!

Bodimo hvaležni za udobje, ki nam ga omogoča pomivalni stroj. Mnogi v njem pomivajo le posodo, toda aparat zmore še veliko več: čisti tudi steklene lestence, plastične igrače, kozarce za zobne ščetke in še marsikaj. Naložimo danes vanj takšne stvari ter vključimo najkrajši in najmanj vroč program.

  

2. dan: Okna pomivamo v oblačnem vremenu

Za čiščenje oken se splača počakati na primerno vreme. Nikar se tega ne lotevajmo na sončen dan. Takrat čistilna tekočina prehitro hlapi in se na steklu posuši, še preden ga zares očistimo. Na eni strani stekla čistimo z vertikalnimi potegi, na drugi pa s horizontalnimi. Tako bomo ob kontrolnem pogledu od daleč takoj vedeli, na kateri strani so ostale sledi.

Sončni dan izkoristimo za sesanje, saj so zaradi sončnih žarkov takrat prašni delci opaznejši.

  

3. dan: Dvojni predpražnik

Umazanije, ki jo v hišo prinašamo s čevlji, bo manj, če uporabljamo dva predpražnika – enega pred pragom, drugega pa na notranji strani vrat. A niti dva predpražnika ne pomagata, če sta oba umazana. Treba ju je redno čistiti in iztepati. Notranji predpražnik obrnimo in potolcimo po njem na spodnji strani: drobci, ki so se nabrali v globljih plasteh, bodo pristali na parketu, kjer jih bomo z lahkoto počistili.

  

4. Dan: Dan za pozabljene in skrite kotičke

V hiši je običajno kar nekaj namiznih svetilk, odej, zaves, rolojev in višjih polic, ki jih ne čistimo tako pogosto. Pomagajmo si s sušilnim strojem – ta ima tudi program suhega zračenja, ki bo izpihal nabran prah. Položimo vanj zavese, vzglavnike ipd. ter ga zaženimo za 15 minut, potem pa zavese takoj spet obesimo, da preprečimo mečkanje. Za čiščenje namiznih svetilk uporabimo omela, ki s svojimi dolgimi dlakami odlično pobirajo prah.

  

5. dan: Odstranimo dlake

Če je pri hiši hišni ljubljenček, je dlak seveda zmeraj preveč. Izpadajo pa ne nazadnje tudi lasje. Čiščenje vseh teh dlak je prava nočna mora – a le če ne poznamo pravih načinov! Najboljša rešitev so stare dobre gumijaste rokavice. Kar brž z njimi na roke, navlažimo jih in z rokami preprosto gladimo sporne površine, pa se bodo dlake kar same oprijemale vlažne gume.

  

6. dan: Preglejmo vzmetnice

Pomlad je čas, ko je treba temeljito pokukati tudi – pod rjuhe. Čas je, da obrnemo vzmetnico in jo dodobra posesamo. Če so na njej madeži, jih očistimo s krpo, prepojeno z blago milnico in ožeto. Počakajmo, da se vlažno mesto posuši, potem pa popršimo z dezinfekcijskim sprejem.

  

7. dan: Razmastimo kuhinjo

V kuhinji se ustvarja specifična mešanica prahu in maščobe, ki se počasi oprijemlje pohištva in delovnih površin. Potrebno je sprotno čiščenje, da se maščoba preveč trdovratno ne oprime podlage. A kljub temu se postopoma na najbolj izpostavljenih delih – npr. oprijemališčih vrat in predalov – naredi sloj mastne umazanije. Zdaj je čas, da temeljiteje podrgnemo prav ta mesta. Uporabimo posebno čistilo za razmaščevanje in počistimo vse izpostavljene površine, najobčutljivejše predele pa dvakrat in s prav posebno skrbnostjo.

Več v Zarji št. 14, 3.4.2018