nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Zdravilna moč soli

Sol pomaga pri številnih težavah, zdravi pa od znotraj in od zunaj. Poizkusimo lahko kar doma, saj ni gospodinjstva, kjer je ne bi našli.

Avtor:

(jk)

Značke:

Kot rečeno – sol je povsod doma, a le redki zares dobro poznajo vse njene koristi. Že stoletja je v uporabi kot učinkovito domače zdravilno sredstvo, njeno zdravilno moč pa so medtem tudi že znanstveno dokazali. Seveda jo je treba pravilno uporabljati, načini uporabe pa so lahko zelo različni – od solne raztopine do solne pare. Včasih ji lahko dodamo še kakšno učinkovino, ki jo prav tako vzamemo s kuhinjske police.

Po sol v trgovino ali lekarno?

Za zunanjo uporabo vedno vzamemo neobdelano in nejodirano sol, nikakor pa ne zeliščne, himalajske ali podobnih mešanic. Te so le za zaužitje. Tudi za solno paro, ki jo inhaliramo, in solne kopeli je primerna le čista sol, ki je na voljo v lekarnah in drogerijah.

Prava količina

Sol je sicer zdravilna in vsestransko koristna, a le v pravih odmerkih. Prevelika količina soli lahko resno načne zdravje. Priporočen dnevni odmerek je 7,5 g, kar ustreza 1,5 čajne žličke. S soljo telo uravnava količino vode v telesu, s tem pa tudi prožnost podkožnega tkiva. Če dlje uživamo več kot dve žlički soli na dan, močno obremenimo ožilje ter povečamo nevarnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Nikakor pa ne bi bilo prav, če bi se ljudje zaradi kakršnih koli zdravstvenih težav – tudi tistih, pri katerih škoduje – soli povsem odpovedali, saj je pomembna za zdravo delovanje organizma. Sol ima pomembno vlogo: vpliva na presnovo, proizvodnjo hormonov, celo na delovanje nekaterih možganskih funkcij. Življenje brez soli torej nikakor ni le neslano, temveč tudi nezdravo. In kako lahko sol uporabljamo?

Solne kopeli – za pomirjanje kože

Od zime izsušena koža, ki ji škodujeta tako hlad zunaj kot suh zrak v ogrevanih prostorih, potrebuje nekaj zdravilnega razvajanja. Tistim, ki trpijo zaradi psoriaze ali ekcema, lahko pomaga solna kopel. Pripravimo jo s šestodstotno solno raztopino, saj taka količina soli v vodi presega količino soli v krvi, ta razlika pa povzroči osmozo, proces, v katerem se skuša izravnati koncentracija raztopljenih trdnih snovi v dveh različnih tekočinah, ločenih le s prepustno membrano, v tem primeru kožo. V tem procesu se skozi kožo izločajo strupi in druga nečistoča, iz slane vode pa koža vsrkava mineralne snovi. Pomembno je, da sol učinkuje antibakterijsko. Solno kopel pripravimo tako, da v kad, polno na 37 stopinj segrete vode, vsujemo 500 g soli in se pol ure namakamo. Po kopanju se ne stuširamo, le obrišemo se in ovijemo v debelo kopalno haljo ali brisačo ter počivamo še pol ure.

Pitje slanice – za lažjo prebavo

Pri težavah s prebavo pomaga pitje slane vode, ki vzpostavi pravilno črevesno ravnovesje. Koncentrirana solna raztopina učinkovito očisti zakisan organizem in uravnovesi stanje črevesne flore, s čimer izboljša presnovo. V kozarec damo toliko himalajske soli, da prekriva dno, dolijemo vodo do vrha in pustimo stati 24 ur, da se vsa sol raztopi. Dnevno zaužijemo čajno žličko te slanice, in sicer tako, da jo raztopimo v kozarcu sveže vode ter popijemo. O kuri s slanico se moramo predhodno posvetovati z osebnim zdravnikom.

Izplakovanje – za dihala

Pri prehladu nam slana voda pomaga pri znanih nadlogah z odvečno sluzjo, blaži pa tudi bolečine v grlu. S splakovanjem nosu vlažimo in pomirjamo vneto sluznico, še pomembneje pa je, da slana voda zavira razvoj bakterij in klic. S tem se zamašen nos, ta tipična prehladna nadloga, hitreje odpre in lažje zadihamo. Dvoodstotno raztopino soli v vodi dobimo tako, da v litru vode raztopimo 20 g soli. Vodo prekuhamo in ohladimo na telesno temperaturo. V lekarnah so na voljo nosni izpiralniki, ki tehnično olajšajo izpiranje nosu. Med prehladom to opravimo trikrat na dan.

Pri bolečinah in vnetju v grlu pomaga tudi grgranje raztopine iz žličke soli, raztopljene v skodelici tople vode. Grgramo trikrat na dan, lahko pa tudi večkrat, če gre za hujše vnetje. Vodo zmeraj izpljunemo.

Solni obkladki – za krepkejše sklepe

Revmatične in artritične bolečine lahko zmanjšanje s solnimi obkladki. Že dolgo znana in preizkušena zdravilna lastnost soli je, da blaži vnetje. Ker učinkuje tako, da naredi ožilje prožnejše, s tem pa bolj gibčne sklepe, zelo pomaga pri različnih težavah s sklepi, od artritisa do revme. Solni obkladki pridejo prav tudi pri bolečinah v mišicah. Pripravimo jih tako, da 250 g morske soli segrejemo v pečici na 60 stopinj Celzija. Boleče mesto natremo z debelo plastjo solnih kristalov in povijemo z brisačo ter pustimo učinkovati 20 minut. Solne obkladke lahko uporabljamo tudi v manjši obliki, kot t . i. solne pečate – 5 žlic soli zavijemo v laneno tkanino, zavozlamo na vrhu, segrejemo in ta »pečat« pritisnemo na boleče mesto.

Obisk rudnikov soli – ali res pomaga?

Medicinska veda se že od 19. stoletja ukvarja z vplivom soli na dihala, današnja znanost pa potrjuje, da sol koristi dihalom. Terapevti vodijo skupine bolnikov v opuščene rudnike soli, kjer vdihavajo s soljo in vlago nasičen zrak. Terapija traja dve uri, pomaga pa astmatikom, obolelim za bronhitisom in pri težavah v nosni votlini, pa tudi pri senenem nahodu, nevrodermitisu, bolečinah v mišicah ali tinitusu oziroma šumenju v ušesih. Kura običajno traja dva tedna. Ker pri nas ni rudnikov soli, imajo podoben učinek obiski solnih sob. (jk)