ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

intuicija 1 Petisvet

5 nujnih opozoril, da nekaj ni ...

glarus Svet24.si

FOTO: Pirati so jih presenetili s kalašnikovi

Natalija Verboten 2 Svet24.si

Kako Natalija Verboten ohranja zakonsko romantiko ...

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Nasveti

Nepričakovani vzroki neprijetnega telesnega vonja

Včasih za neprijeten telesni vonj ni očitnih razlogov, kot je denimo čezmerno znojenje ali večerja z obilo česna.

Avtor:

(mh)

Značke:

Eden od takih skritih razlogov je tuširanje. Pravzaprav brisanje po njem. Če se površno obrišete, koža ostane vlažna, še posebno v pregibih, recimo pod pazduho, med prsti. Na takih mestih ni dovolj pretoka zraka, zato se glivice in bakterije hitreje razmnožijo, še posebno če so nenehno vlažna. Po tuširanju je vedno treba uporabljati popolnoma suho brisačo.

Kar se tiče higiene, sta vsaj še dva skrita vzroka neprijetnih vonjav. Prvi je ščetkanje zob, pravzaprav ščetkanje jezika. Če pri umivanju zob zanemarite jezik, lahko med dlačicami, ki ga pokrivajo, ostanejo ostanki hrane, na katerih se razmnožijo bakterije. Te pa pri razgradnji hrane izločajo hlape, ki vsebujejo vodikov sulfid, in prav ta povzroča neprijeten zadah.

Eden od vzrokov za neprijetni vonj je tudi umazana obleka. Medtem ko je pri nogavicah popolnoma jasno, da jih moramo zamenjati vsak dan, mnogo žensk pozablja, da je treba večkrat zamenjati tudi nedrček. Če istega nosite dneve in dneve, ne da bi ga oprale, se tkanina dobesedno preparira z neprijetnimi telesnimi vonjavami, saj je v neposrednem stiku z znojem pod pazduho. Pri tem ne smemo pozabiti, da so nedrčki pogosto narejeni iz materialov, ki zadržujejo vonj.

Ženske morajo pri znojenju upoštevati še en dejavnik: ovulacijo. Med njo se namreč telesna temperatura dvigne za okoli pol stopinje, kar je dovolj, da se poveča znojenje.

Hrana, ki povzroča neprijeten vonj

Med skrite vzroke neprijetnega vonja sodi tudi to, kaj jemo. Če imate radi začinjeno hrano, ta ne bo povzročila le neprijetnega zadaha, temveč tudi neprijeten telesni vonj. Močne začimbe, kot je česen ali pekoča paprika, se pri prebavi razgradijo tako, da proizvajajo pline, ki vsebujejo žveplo. Večina se ga sicer nevtralizira v črevesju in jetrih, nekateri produkti presnove, kot je denimo metil sulfidi, pa se absorbirajo v krvni obtok in nato izločijo skozi pore. Učinek neprijetnega telesnega vonja po zaužitju začinjene hrane lahko traja tudi nekaj ur.

Prav tako povzročajo neprijeten vonj nekatere diete. Če ste iz prehrane odstranili ogljikove hidrate, se vam lahko zgodi, da boste imeli neprijeten zadah. Ogljikovi hidrati so za telo nujen vir energije, in če jih primanjkuje, začne telo porabljati svoje zaloge maščobe, zaradi česar v krvni obtok prihaja več ketonov, razgradnih produktov maščob. Ti pa lahko povzročijo neprijeten zadah in telesni vonj.

Tudi veliko zaužitih vlaknin lahko povzroči neprijeten vonj, le da v obliki plinov. Vlakna v sadju, stročnicah in žitih se prebavljajo šele v debelem črevesu, kjer jih razgradijo bakterije. Ob tem nastajajo plini, kot so vodik, ogljikov dioksid in celo metan, ki morajo nekje iz telesa – v obliki vetrov, navadno ne prav prijetnega vonja.