ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

intuicija 1 Petisvet

5 nujnih opozoril, da nekaj ni ...

glarus Svet24.si

FOTO: Pirati so jih presenetili s kalašnikovi

meghan markle stara Svet24.si

Tako bo osivela in se zgubala Meghan Markle

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Nasveti

Sočna praznična pečenka

Za praznično kosilo ali večerjo, h kateri se zbere družina ali prijateljska družba, običajno postrežemo s pečenko.

Avtor:

Katja Kmet

Značke:

Telečja pečenka z orehi in gorgonzolo

Za 8 oseb

Priprava in pečenje: 2 uri

Sestavine: 1 šop stebelne zelene * 50 g orehovih jedrc * 1 korenček * 4 kosi opečenca ali belega kruha * 150 g gorgonzole * 2 kg telečje pečenke (npr. pleče, v katero naj nam mesar zareže žep) * sol * poper * 1 žlica olja * 1 žlica masla * 5 paradižnikov * 5 šalotk * 1,5 dl mesne juhe ali jušne osnove * 200 g smetane za kuhanje * 1 žlička masla in 1 žlička moke za masleno kroglico.

Priprava: Stebla zelene očistimo, pri tem odstranimo trda vlakna. Dve stebli na drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi orehe in olupljen korenček. Opečencu obrežemo skorjo, sredico pa narežemo na majhne kockice. Sesekljamo tudi gorgonzolo. Pomešamo vse sestavine, da dobimo nadev. Pečico ogrejemo na 240 stopinj (ventilacijska pečica 220 stopinj). Meso oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Žep naj bo primerno globok, da ga bomo lahko napolnili z nadevom. Pečenko najprej z obeh strani natremo z mešanico popra in soli. Žep nato napolnimo z nadevom in robove stisnemo ter spnemo z zobotrebci. Pečenko nazadnje še povijemo in prevežemo z bombažno vrvico. V pekaču, ki ima tudi pokrov, segrejemo olje in maslo ter popečemo pečenko, da z vseh strani porjavi. Pekač pokrijemo, postavimo v pečico in pečemo najprej 30 minut. Takrat damo v pekač k pečenki prerezane paradižnike, olupljene šalotke in narezano preostalo zeleno. Spet pečemo 30 minut, nato prilijemo v pekač juho. V pokritem pekaču pečemo pečenko še 30 minut. Potem jo vzamemo iz pekača, pokrijemo s kosom aluminijeve folije in pustimo počivati 10 minut, da se sokovi umirijo. Paradižnike poberemo iz omake in prihranimo. Omako od pečenja pretlačimo skozi cedilo v kozico, primešamo ji smetano in pristavimo, da zavre. Iz masla in moke zgnetemo masleno kroglico in jo prevremo v omaki, da se ta nekoliko zgosti. Solimo in popramo po okusu. Pečenko narežemo na rezine, obložimo s paradižniki in postrežemo z omako.