ineza sotler 2 Dobra karma

V svoji bitki z rakom znana Slovenka vidi pekel in...

Jessica Biel, Justin Timberlake, Silas Svet24.si

Uradno: Justin Timberlake je spet očka

jankovic makarovic bobo Reporter.si

Dom Jankovićevih privilegirancev: ljubljanski ...

koronavirus, epidemija, pandemija Svet24.si

Nadaljevanje ugodnega trenda: Delež pozitivnih ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal ...

arthur-chatto Odkrito.si

Spoznajte seksi pranečaka britanske kraljice

ugodno-oddam-sina Njena.si

Ugodno oddam sina: Nova TV komentirala burne ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Kompostiranje na gredicah

Še je čas za pripravo komposta po biodinamični metodi

Avtor:

Renata Ucman

Značke:

Slavko Turšič z družino živi v vasi Dražica pri Borovnici, nasproti soteske Pekel. Že osem let si pridelujejo hrano po biodinamični metodi vrtnarjenja. Z biodinamičnimi preparati se lotevajo tudi kompostiranja

Turšičevi imajo na domači kmetiji več kompostnih kupov. Na enem kompostirajo samo goveji in kurji gnoj, ki ga uporabljajo za sajenje rastlin v cvetličnih koritih. »Naredimo ga spomladi, ko se porabi kompost prejšnjega leta,« je povedal Slavko.

Druga dva kupa pa sta v jami. V eno jamo vsako pomlad  pospravijo drobnejše dele od obrezovanja sadnega drevja. Ta kup počasi prepereva, poleti ga nekajkrat polijejo z govejo gnojnico. Kompostiranje vej traja štiri leta, odvisno od njihove debeline. Poleti je kup preraščen z bučami, da je v senci in bolj vlažen. 

V drugo jamo pa odlagajo organske ostanke vse leto, vendar samo tiste, ki jih je veliko. »Kuhinjskih ostankov ne kompostiramo, ker vse pojedo kokoši in prašič. Na organske ostanke namečem svež goveji gnoj, potresem oglje, pest bazaltnega peska in lopato apnenčastega peska. Nato čez vse še nekaj lopat starejšega komposta iz spodnjih plasti skupaj z deževniki in to za zaščito pred soncem pokrijem s senom. Zadnji so ostanki stiskanja  sadja, ki so bili drugič stisnjeni za kis. Deževniki jih naravnost obožujejo. Pozimi na kup potresamo še lesni pepel iz uplinjevalne peči in štedilnika,« je razložil Slavko.

Kompostirajo tudi na gredicah

Vendar jeseni glavnine rastlinskih ostankov Turšičevi ne kompostirajo na kompostnem kupu, ampak tam, kjer so ti rastlinski ostanki nastali. »Držimo se permakulturnega načela, da je to 'kmetijstvo za lenuhe'. Zakaj bi trošili energijo in čas s prenašanjem listja in trave na kup, potem pa nazaj na gredice. Narava vedno ustvari kompost tam, kjer nastanejo rastlinski ostanki. Na gredicah, pod sadnim drevjem. Tla pokrije odpadlo listje in deževniki, drobnoživke ter mikroorganizmi so veseli nove hrane, ki jo do naslednje rastne sezone pretvarjajo v kompost. Zemlja pod zastirko ostaja rahla in živa. Spomladi samo obnovimo zastirko in posadimo nove sadike. Da se ti ostanki hitreje pretvorijo v kompost, pa jih poškropimo z mikroorganizmi,« je pojasnil Slavko Turšič.

Pod listopadnim drevjem in po preveneli pokošeni trati jeseni to storimo trikrat. Gredice na vrtu pa pokrijemo s senom ali gozdnim listjem.

Priprava komposta po biodinamični metodi

Slavko se pri pripravi kompostnega kupa ravna po kozmičnih ritmih. Izbere čas padajočega luninega loka, ko so energije usmerjene v zemljo, dan z elementom zemlja, ko potuje Luna pred ozvezdjem Device. »Najprimernejši čas je oktobra, kajti ob naslednji polni luni se mikroorganizmi zadnjič razmnožujejo pred nastopom zime. To je treba izkoristiti.«

Kompostni kup na mestu zorenja pusti pri miru eno leto. Po mnenju Slavka Turšiča premetavanje ni potrebno, saj s tem razmetavamo le svojo energijo, h kakovosti komposta pa ne prispevamo ničesar.

Več v Zarji št. 44, 30.11.2017