ljudje duše Dobra karma

Z ljudmi, ki si jih želite v svojem življenju, ...

Duško Tošić, Jelena Karleuša Svet24.si

Karleušin mož z ljubico beži iz Srbije

jankovic makarovic bobo Reporter.si

Dom Jankovićevih privilegirancev: ljubljanski ...

koronavirus, epidemija, pandemija Svet24.si

Nadaljevanje ugodnega trenda: Delež pozitivnih ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal ...

Goca Tržan in Raša Odkrito.si

Goca Tržan: "Zame je bil otrok"

severina Njena.si

Severina oboževalko razveselila z najlepšo obleko

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Nad vrtne škodljivce s kitajsko belo glino

Avtor:

Bojca Januš

Značke:

Kaolin ali kitajska bela glina je naravni mineral, ki je videti kot zelo lahek bel prah s fino strukturo. Ko ga stresemo v vodo, se zlahka enakomerno razprši po njej. Njegova glavna sestavina je mineral kaolinit. Ime kaolin izvira iz kitajščine in pomeni »gorski greben«, saj so ga Kitajci najprej našli na vrhu neke gore na jugovzhodu Kitajske. V 7. in 8. stoletju so ga uporabljali pri izdelavi porcelana, pozneje pa so ugotovili, da se ga da koristno uporabiti še marsikje. Danes ga uporabljamo v papirni industriji, pri izdelavi barvil, v gumarstvu, čedalje več pa tudi v ekološkem sadjarstvu, vinogradništvu in vrtnarstvu.

Kaolin, ki ga uporabljamo v ekološki pridelavi sadja in zelenjave, mora imeti zelo fino strukturo. Surova kaolinska glina v ta namen ni primerna, ker je pregroba in ne zagotovi želenih učinkov, ampak celo škodi, saj povzroči fitotoksičnost in odmiranje.

Zaščiti plodove in rastline

Toda na vrtu je še kako koristen. Plodove in rastline zaščiti pred ptiči, osami in sršeni, pa tudi pred drugimi škodljivimi žuželkami, kot so kobilice, zavijači, pršice, uši, resarji, nekatere vrste moljev, bolšice, bolhači in japonski hrošči. Prav tako rastline ščiti pred boleznimi, npr. jabolka pred jablanovim škrlupom. Krepi tudi celično steno rastlinskih tkiv in rastline zaščiti pred sončnim ožigom in stresom zaradi vročine ter podaljša čas fotosinteze. Kaolin deluje tako, da na površini plodov in cele rastline oblikuje tanko zaščitno prevleko, zaradi česar postanejo rastline neprivlačne za škodljivce. Rastlin prevleka ne moti, celo koristi jim, škodljivcem pa glinena prevleka ni všeč, zato svoj plen raje gredo iskat drugam.

Več v Zarji št. 32, 8.8.2017