luna-2 Dobra karma

Komu verjeti v poplavi informacij? Odgovor je ...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

Kate Middleton, princ william Njena.si

Uradno: Kate in William z novim družinskim članom

Nives Gvojić2 Njena.si

Ugodno oddam sina: Spremenjena Nives ustvarja ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Brez soli ni zdrave pameti

Jodirana sol – potreba ali strup?

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Berem različna deljena mnenja o soli in se mi od vsega tega že meša. Nekateri pravijo, da bi morali uživati izključno jodirano sol, drugi pa svarijo, da je prav ta najbolj problematična. Nekateri pišejo, da je to zdravilo za ščitnico, drugi svarijo, da prav zaradi nje lahko nastane avtoimunska bolezen ščitnice. Nisem lena in pasivna potrošnica, poglabljam se in berem informacije, vendar moram priznati, da se v takšni poplavi protislovnih nasvetov ne znajdem več. Zelo spoštujem vaš projekt in poglobljenost, s katero se lotevate vsega, kar vzamete pod drobnogled. Upam, da mi boste lahko pomagali tudi pri tej temi. Adela K.

Odgovor Sanje Lončar: 

Zgodba o soli je še ena tistih, ki jasno pokažejo, kako škodljivo je odpravljati problem, preden ga sploh razumemo.

Če se vrnemo na začetek, narava soli ni ustvarila kot beli strup. Naravne oblike soli ne vsebujejo aluminija (proti strjevanju), niso »očiščene« »nepotrebnih« primesi drugih rudnin in vsebujejo zelo majhne količine joda.

Ko znanstveniki danes preučujejo škodljivost soli za naše ožilje, pozabljajo, da je industrija iz soli naredila nevarno živilo – je eden izmed belih strupov, ki se postavlja ob bok rafinirani moki in rafiniranim maščobam.

Namesto da bi denar davkoplačevalcev in potrošnikov usmerili v sistematično raziskovanje razlik v delovanju naravne in industrijsko predelane soli ter vseh oblik soli, ki se uporabljajo kot konzervansi v predelavi živil, nas na splošno svarijo pred vnosom soli.

K uvedbi jodirane soli v prehrano je pripomoglo opazovanje, da ljudje ob morskih obalah nimajo golšavosti – to so pripisovali uporabi morske soli, ki vsebuje jod. Po napačni domnevi, da je več bolje, so se odločili, da bodo količino joda v soli še povečali, ker prebivalci, ki so oddaljeni od morja, uživajo tudi manj rib in školjk. Verjetno so si predstavljali, kako bodo z eno samo potezo hitro in poceni odpravili težavo. 

Naj spomnimo: golšavost je bila pogosta v prvi polovici prejšnjega stoletja, ko sta dve veliki vojni prizadeli prebivalstvo, osiromašili jedilnike in ustvarili neznansko količino stresa, ki, kot danes vemo, močno prizadene tudi ščitnico.

In tako je namesto priporočila, da bi zaužili več rib, morskih sadežev, drobovine, mlečnih izdelkov, špinače, ohrovta, koruze, jabolk in hrušk, verjetno bilo bolj preprosto predpisati jodiranje soli, s katerim naj bi ceneje in hitreje odpravili morebitno pomanjkanje joda.

Znanost se danes rada pohvali, da je z jodiranjem golšavost odpravljena. Pa je res?

Golšavosti mogoče res ni več, vendar še zdaleč ne moremo reči, da se ščitnici danes godi bolje. Zadostuje, da si ogledate, kako iz leta v leto raste poraba zdravil za ščitnico, in vam bo jasno, da bi znanost namesto zmage prej morala priznati še eno hudo zmoto.

Nadaljevanje preberite v Zarji št. 36, 6. 9. 2016