Marko Koprivc Svet24.si

Marko Koprivc: »Peščica strank drži celo ...

zorko (2) Svet24.si

Upokojena zdravnica pomaga tistim, ki v teh ...

dom bokalci 2 Svet24.si

Je dom starejših dom ali hiralnica?

jansa nova24tv Reporter.si

Janševa tovarna laži in propagande: To ni ...

20140519-00529091 Necenzurirano

Nova bajna pogodba za Vizjakovega prijatelja in ...

miro in julijana Njena.si

Pristno ali zaigrano? Irena odkrito o dogajanju ...

sasa luka doncic Ekipa24.si

Za v družinski ALBUM! Saša na ogrevanju pomagal ...

Mnenja

Balkane, Balkane, Balkane moj …

Avtor:

Majda Juvan

Značke:

Medtem ko se vlada ukvarja s tem, kako bo po žepu udarila vsakogar, ki si upa ziniti, da je vlada zanič in da je vsaj nekaj njenih članov prvovrstnih cepcev, medtem ko poskuša Janez Janša rehabilitirati domobrance, epidemija galopira. Število okuženih je višje, kot je bilo, ko še prav nihče ni bil cepljen. Številke na intenzivnih oddelkih se skokovito povečujejo. Zdravstvo se ponovno zapira za vse nenujne posege. Čez čas, ko bodo v normalnih državah večinoma že mesece vsaj približno normalno živeli in se bo, vsaj zaradi vremena, tudi pri nas epidemija umirila, pa bo vlada za skrajševanje čakalnih vrst ponovno odredila dodaten denar, ki bo, kot ugotavljajo poznavalci, spet večinsko končal pri zasebnikih in »dvoživkah«.

Ponovnega zaprtja države ne bo. Strokovna skupina, ki ga je do včeraj še napovedovala – saj se spomnite, malo bi podaljšala krompirjeve počitnice … pa ko bo na intenzivni 160 ljudi – si je po sestanku z vlado še enkrat več premislila. Napaka v zapisniku, je rekla Logarjeva. Stroka očitno v pogovorih z vlado zgolj statira. In pred kamerami »pokriva« neukrepanje.

Pa saj razumem, da se o covidu še ne ve vsega in da o cepivih ni mogoče vsega napovedati. Nergam, ker je vlada – POZOR, VLADA! – vse skupaj tako zelo zavozila. Če bi bilo spomladi dovolj cepiva, bi se cepilo veliko več ljudi. Se spomnite, kakšne vrste so bile takrat? Mnoge države so si ga priskrbele tudi mimo skupnih naročil EU. Promocija cepljenja, ki jo je vodil Kacin, je bila katastrofalna. Strokovni kadri, ki jih je po svojem okusu pripeljala nova vlada, pa, milo rečeno, nebogljeni. In takrat so jadra razprli anticepilci. V imenu vseh mogočih pravic so širili, kar so prebrali na spletnih omrežjih. Karkoli! Ja, res je, mediji so nekritično sodelovali. Žal. In tako so nas družno – nesposobna politika, večinoma neprepričljiva stroka, mnogi po senzacijah hlepeči mediji in od vsega zblojeni ljudje – spet umestili tja, od koder se je zdelo, da smo se pred 30 leti odcepili. Nismo se. Kri očitno ni voda. In tudi v možganih se ohranjajo stari miselni vzorci nekdaj tako omalovaževanega »Balkana« in vzhoda nasploh. Smo pač, kar smo. In danes si prav s temi državami poleg miselnosti delimo tudi covidno statistiko. In epidemično valovanje. Res »češko«, bi pred 20 leti v veri, da smo mi zanje domala elita, rekla mularija. Kdo bi si mislil, da bo Slovenija tako hitro in zelo zdrsnila.

Česa vsega nismo slišali, videli in prebrali pri nas. Mladenko, ki je na demonstracijah trdila, da so cepiva pobila vse njene prijateljice, odraslo damo, ki je vpila, da so vsi podatki o covidu in umrlih laž, gospoda, ki se je na vse grlo drl, da njemu s PCT-jem nihče ne bo kratil osebne svobode …

In danes smo, kjer smo. Ljudje ponarejajo certifikate PCT, kupujejo potrdila o cepljenju, lažejo o svoji identiteti … Namesto da bi bili v karanteni, na FB obešajo fotografije otroških rojstnodnevnih zabav. Ker lahko. Kje so časi, ko so sorodniki hrano okuženim puščali pred vrati … Danes velja: okuži se, čim prej, tem bolje. Prav res, primitivizem imamo v genih. Naša vlada pa tudi. Ni poskrbela niti za ustrezno zakonodajo niti za red. Odgovornosti ni prevzela, odstopila pa tudi ni. Nihče ničesar ne nadzira in nihče, če pač drugače ne gre, nikogar za nič ne sankcionira. Res smo zavozili.

Danes celo za vstop v zdravstveni dom zadoščata globok pogled in zagotovilo, da izpolnjujte pogoje PCT. Nobenega preverjanja. Preverjeno. Da o trgovskih centrih in lokalih ne govorim. Koga briga. In ja, ve se, zviti Balkanci smo najsrečnejši, če koga nateg…, pa četudi sebe. Očitno!

Ja, Štulić je vedel, o kom poje.

 Zarja Jana št. 459.11.2021