jamie liang Svet24.si

Policistka s krvjo zapečatila ljubezenski ...

Žajbelj Svet24.si

V starem Rimu sveta rastlina, v Grčiji z njim ...

nika-kovač Svet24.si

Nika Kovač, kot je ne poznate

janez jansa bobo Reporter.si

Janez Janša – čista esenca avtoritete (KOMENTAR)

20191021-00969174 Necenzurirano

Tomaž Barada skriva, kako je prišel do več sto ...

primož Njena.si

Tukaj se je poročil Primož Roglič

sveca Ekipa24.si

Slovenski klub žaluje! Poslovil se je dolgoletni ...

Mnenja

Lov za grešnim kozlom

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Na nacionalki je bil v sredo zvečer znova izjemen (belgijski) film, ob katerem me je spreletavalo, da ga v zdajšnjih razmerah pri nas nikakor ne bi mogli posneti. Minister za kulturo namreč podpira le domoljubne filme, ta pa je bil o fantu, ki je že od otroštva čutil, da je v resnici punca, in je hotel spremeniti spol. Kar pa po naših zdajšnjih vladnih merilih nikakor ni domoljubje, saj mlado bitje ne bo niti oče (ker si bo dalo najpomembnejši moški organ odrezati), niti mama, ker v ustvarjeni vagini ne bo vseh potrebnih napeljav za materinstvo. Vse druge kombinacije, kako priti do otroka, so po mnenju desničarjev nemoralne in nenaravne. Ata, mama, sin ali hči in pika. Če bi se, bognedaj, skušala nezaželenega zarodka znebiti, je to smrtni greh, (in če bo le mogoče) kmalu tudi kaznivo dejanje. Kot na Poljskem, zapleta se pa tudi drugod po višegrajski druščini, ki drsi v fašizem. Naš predsednik vlade se med predsedovanjem giblje predvsem po katoliški vzhodni Evropi (ker ga drugam ne povabijo?). Orban je na Celjskem sejmu zadovoljno naštel, kaj vse je pri nas že delno ali popolnoma madžarska last. Podjetniki so mu ploskali.

Ljudstvo pa je protestiralo, po poročilih policije se jih je zbralo na osrednjem ljubljanskem trgu 8.000, po mnenju udeležencev veliko več. Niso bili samo anticepilci, ampak tudi prebolevniki in cepljeni, ki jim vlada s svojimi nepremišljenimi odloki, ki stopijo v veljavo kar čez noč, zapleta življenje – včasih tudi do neznosnosti. Da ne bo pomote, potrdila PCT morajo v tistem delu Evrope, kamor radi štejemo tudi sebe, prebivalci že dolgo pokazati v skoraj vseh ustanovah, trgovinah, gostilnah in javnem prometu, zakaj je torej to pri nas problem? Odgovore so zadnje dni prispevali znani družboslovci, ki ne morejo povedati nič novega – da namreč vlada namesto z zakoni vlada z odloki, da je nekredibilna, njen ugled je majhen, z ljudstvom komunicira vzvišeno in arogantno, ne posluša stroke in skuša svoje epidemične in druge neuspehe naprtiti nasprotnikom. Po pregovoru, ko tat kriči »lovite tatu«, da bi preusmeril pozornost s sebe, koalicija zdaj lovi grešnega kozla, ki je kriv za slabo precepljenost. Minister Hojs je zelo jasno povedal, da so protestniki in tisti, ki jih podpirajo, nacisti in fašisti, da se dogaja podobno kot pred drugo svetovno vojno, ko so kričali, da so ulice njihove. In da se je policijski sindikat, ki ne podpira brezglavih vladnih ukrepov, prelevil v krilo stranke SD. Razumete? Tisti, ki prirejajo čedalje hujši kadrovski cunami in sejejo strah, so demokrati, drugi pa fašisti?

Policija je za proteste vedela, a se nanje ni kaj prida pripravila. Je resno računala, da bodo mirni? In so tudi bili, dobri dve uri, ko pa so se začeli protestniki razhajati, so se jim pridružili možakarji, zamaskirani v kapuce in šale, smrdeči po alkoholu, s steklenicami, granitnimi kockami in petardami. Bili so zelo drugačni od drugih protestnikov, torej bi jih policija lahko kaj hitro polovila, tako kot je rumene jopiče na znani alternativni proslavi na Prešernovem trgu. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 38, 21.9. 2021