hujsanjepo40 vodilna Dobra karma

Bi radi shujšali? Z dieto je težko, s temi triki...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

Britney Spears Njena.si

Redki posnetki najstniških sinov Britney Spears

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Absentizem in prezentizem

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Mnogi so se v zadnjem času naučili dveh novih pojmov, o katerih razpravlja vlada, ki (kot po navadi) ne posluša stroke. Gre za bolniško nadomestilo za zaposlene, ki so staknili koronavirus. Vlada bi stoodstotno bolniško namenila samo tistim, ki opravljajo izpostavljene poklice, pri tem pa se ne ve natančno, koga ima v mislih. Zdravstvene delavce? Eden od njihovih šefov je zagodrnjal, da se morajo držati pravil in da se na delovnem mestu pač ne morejo okužiti, torej so staknili virus doma. In si ne zaslužijo polne bolniške. So »izpostavljeni« torej policisti, poštarji, trgovci v živilskih trgovinah, žičničarji in drugi, ki imajo zares veliko stikov z ljudmi? Nihče čisto natanko ne ve, treba se je odločati od primera do primera, se sliši z vladnih hodnikov. Ni zelo prepričljivo – tako imenovana oblast je že zdavnaj izgubila nadzor nad samoizolacijami in karantenami, pa bi ugotavljala za vsakega kovidnega bolnika posebej, kolikšen odstotek bolniške si zasluži? Če seveda sploh gre v bolniško.

Tista dva nova pojma, ki sem ju obljubljala na začetku, sta namreč zdravstveni absentizem in prezentizem. Prvi, ki je veliko bolj znan, pomeni, da so delavci na bolniški neredko osumljeni, da sabotirajo. Kar delodajalce in bolniško blagajno seveda veliko stane. Drugi, ki je še posebno vprašljiv med pandemijo, pa pomeni, da hodijo ljudje v službo kljub temu, da so bolni. Sindikati pa tudi raziskave pravijo, da je prezentizem precej bolj nevaren, saj povzroča veliko zdravstvenih težav, ljudje namreč vztrajajo na delovnem mestu, dokler se ne sesujejo, zato pa je tudi gospodarska škoda precej večja kot zaradi absentizma. Zadeva je še bolj zastrašujoča med pandemijo, saj se v delovnih organizacijah in ustanovah virus širi zaradi ljudi, ki prihajajo bolni v službo, in sicer zato, ker se bojijo, da bodo izgubili delo, da z borno bolniško ne bodo mogli plačati položnic in da bodo ostali brez mesečnih dodatkov in nagrad ob koncu leta, ki jih nekateri delodajalci vežejo na prisotnost. Skratka, problemu bi se vsaj delno izognili, če bi dobili vsi kovidni bolniki stoodstotno bolniško, razlika bi se pokrila iz proračuna, pravijo zagovorniki. Kar se sliši logično. Ampak ravnokar poslušam na televiziji zdravnika, ki je sam prebolel kovid, nalezel se je v službi, vendar pa ljudem vseeno ne bi kar poprek dajal stoodstotne bolniške. Ker je njihova moralna dolžnost, da se odstranijo iz službe, če so pozitivni, pravi. No, če imajo zdravniško plačo, bi dvajset odstotkov manj že nekako pogoltnili. Če pa so blizu minimalca, so moralno zavezani predvsem družini, ki jo preživljajo. Da ne govorimo o samozaposlenih, ki si ves kovid, če ne traja več kot en mesec, plačajo sami …

Več v reviji Zarja Jana, št. 69.2. 2021