VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 bo dan ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

David Urankar, Špela Močnik Odkrito.si

David, nehaj smrčati!

lucienne lončina Njena.si

Neprepoznavna Lucienne Lončina

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Novo leto, ki to ni!

Avtor:

Majda Juvan

Značke:

Tako neopazno, tako tiho in samotno še nikoli nismo vstopili v novo leto. Jaz sem se, mirno lahko rečem, vanj prevalila. Z enega na drug konec kavča. Vznemirljivo, res. Kot že mnogo zadnjih let sva bila na Krvavcu. Prejšnja leta se je ob polnoči svetilo in pokalo kot na fronti. Letos le tišina in gosta megla. V resnici nas je bilo na planini zelo malo. Ker kaj pa boš, saj smučišče ni obratovalo. Oziroma ne bi, če si veliki mag nekaj ur pred polnočjo ne bi premislil. Lahko smučate, le hitri test morate opraviti. 1. januarja?! Skoraj nikogar ni bilo. In ga ne bo, saj kaj bolj bedastega in debilnega kot to, da te nekdo, preden smeš na smuči, za kakšno uro ali dve pošlje v vrsto za hitri test, si pa niti največji cepci ne bi mogli izmisliti. Zapri, če je smučanje nevarnejše od fitnesov. Pika! Poglej čez mejo, če nimaš pojma.

Ampak ja, precej bolj usodno kot norčevanje iz smučarjev je vse, kar Janša počne s šolarji. Ministrica ni faktor. Gledam pri mojih. Vse skupaj je izgubilo smisel. Otroci naveličani, starši na robu. Tudi tu se vidi čez mejo. Tam so bili šolarji do zadnjega v šolah. No, zdaj, ko je pri nas šolnikom, staršem in ustavnemu sodišču počil film, jih bi pa, v strahu za svoje politične riti, ob sočasnem bližanju še bolj nalezljivega virusa spustili v šole? In še vedno naj bi bili krivi državljani. Res??? Ne, zagotovo ne. Recimo. Na znamenitih tiskovnih konferencah, ki bi jih zavoljo sebe in nas, skupaj z vladnim govorcem vred, morali že davno ukiniti, prvi pred mikrofonom reče, da bo po praznikih katastrofa, druga menca, da bodo otroci šli v šole, tretja, da se bomo marca lahko že vsi cepili … Halo! Pri pritoku nekaj tisoč odmerkov cepiva na teden? V tej državi je samo upokojencev, ki so zaradi starosti prestrašeni in prednostni, več kot 600 tisoč! Četudi bi se nas želela cepiti le polovica, do poletja ne bomo pod streho. Pa ne le to. Kateri bebci so, ne da bi vedeli, kaj kupujejo, požegnali povsem nezanesljive hitre teste, ki sta jih našim »strokovnjakom« prodala dva preverjena nateguna, katerih edina referenca je zlizanost s SDS? Pajaca se svojim strankarskim veljakom in nam, ki bomo to plačali, upravičeno režita z mehiških plaž.

In kaj medtem dela opozicija? Gre se folkloro. Erjavec bo vložil konstruktivno nezaupnico, ki bi lahko uspela le, če bi jo podprl tudi del koalicijskih poslancev. Katerih koli. Še najmanjša možnost je, da bi jo kateri od SMC-jevih. Ti so prestopili, ker so želeli ohraniti plače. Zakaj bi zdaj odstopili? Tudi desusovci nimajo te želje. Le zakaj bi jo imeli? Saj ne prevzemajo odgovornosti za nič. Ne za žive ne za mrtve. Teh bo, ko boste vi to brali, že domala tri tisoč! Mislite, da kdo od parlamentarcev kdaj pomisli nanje? Minili so časi, ko so se politiki zavedali svoje odgovornosti za državljane.

Diletantizem je naravnost neverjeten. Ljudje smo vedno bolj odvisni sami od sebe in od svojega razuma. Ne dvomim, da bo interes za cepljenje precej višji, kot ga zaznavajo ankete. Saj druge ne bo! Če ne prej, takrat, ko se bodo nekatera vrata za necepljene priprla ali celo zaprla. Recimo šport, rekreacija, kultura, hoteli, restavracije, javni transport, potovanja, dopustovanja … Nič od tega ni vitalnega pomena, je pa normalno in fajn. A kaj ko zdaj že beremo, da cepiva še dolgo ne bo dovolj. Nekatere države se niso zanašale le na EU. Hrvaška je že poleti rezervirala 2,7 milijona odmerkov. Naša vlada pa bo, sodeč po vsem, kar letos doživljamo, verjetno počakala na kakšnega »svojega« hišnega dobavitelja.

Zarja Jana, št. 2121. 2021