luna-2 Dobra karma

Komu verjeti v poplavi informacij? Odgovor je ...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

Kourtney Kardashian Odkrito.si

Kardashianka ima novega

Rok Benkovic Njena.si

Ste vedeli, da se je Rok Benkovič leta 2018 ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Miting resnice po ameriško

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Ker zaključujemo redakcijo v petek, seveda ne morem vedeti, ali je ta hip Donald Trump še odhajajoči ali pa je morda že odstavljen odhajajoči predsednik ZDA. In tudi če ga niso odstranili, si ne znam predstavljati, kako bo predal posle novemu predsedniku, slovesnost ima namreč ustaljen protokol, ki si ga radovedno ogleduje ves svet. Bo po vsem cirkusu z »ukradenimi volitvami« Trump ponudil roko Bidnu? Jo bo ta sprejel?

Seveda ne nameravam težiti z ameriškimi zadevami, ker imamo dovolj svojih težav. Upam, da se ne bo našel kakšen veseljak, ki bo skušal primerjati petkove kolesarske proteste z napadom na Kapitol, ki ga je povzročil ameriški predsednik, zdaj pa se čudi, kako so vendar mogli biti napadalci tako nasilni. V bližnji preteklosti pa imamo primerjave, gre seveda za mitinge resnice v razpadajoči Jugi, eden bi se moral dogoditi tudi v Ljubljani, pa so naši policisti sporočili mitingašem, ki so nameravali pripotovati z neštetimi avtobusi, da jih ne bodo spustili čez slovensko mejo. Takrat smo poslušali veliko zmerljivk, tudi to, da preprečujemo demokratične proteste, ampak prišli vseeno niso.

Protestni shodi se med seboj razlikujejo, večina glasno in jasno nasprotuje oblasti, so pa tudi takšni, ki jih organizira kar sama oblast, da bi to ostala še naprej. Miloševič je ščuval množice proti drugače mislečim, Trump je javno pozival Američane, naj razveljavijo volitve, svoj mini nenavaden protestni shod pa smo imeli nedavno tudi v Sloveniji. Ni bil v petek, ampak v četrtek, protestniki so bili izjemno grobi in nasilni, policisti so bili takoj zraven, celo konje so zajahali in vodni top, parkiran v bližini, uporabili. Da ne govorimo o policijskem ministru, ki se je izjemno hitro znašel na okopih. Nenavadno, a ne. In ker je kamera »po nesreči« posnela nasilneža, ki je poškodoval nekaj ljudi, so ga seveda našli. Ni bil kakšen obubožan kulturnik ali razočaran znanstvenik ali študent, kakršne srečujemo na petkovih kolesarjenjih, ampak nogometni navijač in izgrednik z bogato kriminalno kartoteko. Nič še ni znano, kakšne plemenite demokratične ideje so ga gnale, da je skočil na hrbet čepečega policista, podrl snemalcu kamero in razbil obraz fotoreporterju …

Takšni mitingi resnice, ki so se že dogajali tudi pred našimi sodišči, ko se je tam odvijalo »krivosodje«, ne obetajo nič dobrega. Neredko so vaja za državljansko vojno, to vemo iz zgodovine, ki pa ima, žal, to slabo lastnost, da se rada ponavlja. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021