nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

Kate Middleton, princ william Njena.si

Uradno: Kate in William z novim družinskim članom

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Kamikaze božič

Avtor:

Uredništvo

Značke:

Božič bo. To je dobra novica. Ker božič ti lahko tudi odpovejo, saj se spomnite, v eni zabavnejših inačic filma Robin Hood (tisti s Kevinom Costnerjem) hudobni nottinghamski šerif Alan Rickman besno zarjuje: »Pa božič odpovejte!«

No, letos ga niso. Bo pa drugačen. In silvestrovo tudi. Povsod po Evropi. Božične sejme so po dolgem in počez odpovedali, bari in restavracije ostajajo povsod zaprti, ostaja tudi policijska ura, ponekod se bodo malo sprostile prepovedi potovanj med regijami. Italijani, Nemci in Francozi niti smučati ne bodo smeli, Avstrijci bodo pa lahko, samo potem se bodo morali odpeljati domov, ker so hoteli še vedno zaprti.

Britanska vlada je bila najbolj velikodušna, državljanom so dali pet dni, ko lahko potujejo in obiskujejo sorodnike, za popotnico jim niso dali pa nič bolj dramatičnega kot milo prošnjo, naj bodo za božjo voljo previdni. Epidemiologi rotijo vlado, naj božično razigranemu narodu malo zategne uzde, saj bo pet dni svobode povsem zanesljivo pomenilo divji poskok okužb, naval na bolnišnice in povsem nepotrebne smrti. Takole nekako so računali, vsak dan »popusta« bo treba pozneje plačati s petimi dnevi stroge zapore, torej se utegne zaradi petih dni božičnih radosti zapora potem zavleči za skoraj mesec dni. Letošnji britanski božič je že dobil čisto posebno ime, »kamikaze christmas» mu pravijo.

Medtem ko čakamo na uradno objavo domačih prazničnih odpustkov, se zdi, da bo slovensko božičevanje nekje na sredi med britanskim samomorilskim božičem in nizozemsko asketsko različico – pet tednov zapore s samo tremi dnevi čisto rahlega popuščanja vmes. Pri nas božične maše bodo, polnočnic pa ne. Smučanje bo.

Kaj ko bi namesto vzdihovanja, kaj vse bomo zamudili, na to okrnjeno različico božiča pogledali iz drugega zornega kota: omejevanje pomeni tudi to, da ne bo treba nakuhati in napeči gore hrane, ker bo manj obiskov. Manj nakupljenih daril. Manj stanja v vrsti v trgovini. In pred trgovino. Pomeni, da bo božič tisto, kar si je vedno želel biti: intimen in družinski.

Kakorkoli, božič bo. Naj vam bo lepo in toplo.

Uredništvo

Revija Zarja Jana št. 51, 22.12.2020