nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

Kate Middleton, princ william Njena.si

Uradno: Kate in William z novim družinskim članom

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Trije možje in kovid 19

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Med tistimi, ki jih je pandemija hudo prizadela, so tudi trije decembrski možje, prvi, ki ima edini realne zgodovinske korenine, se je že vrnil v nebesa. Svetnik Nikolaj, eden prvih humanitarcev, ki je svojo bogato dediščino razdelil ubožnim in ga tako zelo častimo, da so mu v Sloveniji posvečene številne cerkve (uvršča se takoj za Marijo), je po slovensko sveti Miklavž. Pridnim otrokom v noči na 6. december polni peharje z orehi in jabolčnimi krhlji, ampak tako je bilo nekoč, zdaj se staršem zdi, da so otroci zaznamovani z revščino, če niso darila bogata in če jih ne prinese Miklavž osebno, obkrožen z angeli in parklji. Letos je lahko otrokom pomahal le s televizijskih in računalniških zaslonov, seveda jim ni pozabil povedati, da morajo biti ubogljivi in solidarni. In skromni.

Za druga dva moža, ki prideta konec meseca, se še ne ve, kako jo bosta odnesla, zdi se pa, da enako kot Miklavž. Karantensko. Razen če se vlada ne bo podvizala in pri priči objavila sklepov, ki ji jih nalaga ustavno sodišče. Izkazalo se je namreč, da so ukrepi, ki jih je sprejemala, veljali le en teden, potem pa ne več, ker bi jih morala vsak teden uradno podaljšati in to objaviti v Uradnem listu. Tistega, kar ne objaviš, pač ni. Le kaj počnejo v vladni upravni službi in na pravosodnem ministrstvu, da tega niso zaznali? Ali pa morda mislijo, da je covid pravšnje opravičilo, da zakonov ni treba spoštovati, ampak je dobro tudi »po domače«? Nezakoniti so torej prepoved prehajanja med občinami, policijska ura, pojedeni burek na cerkvenih stopnicah, predvsem pa zaprtje šol in vrtcev. Vlada je imela prejšnji petek, ko je to prišlo na dan, tri dni časa, da to popravi in objavi, nič pa ne more narediti v šolah za učence s prilagojenim programom – te se po mnenju ustavnega sodišča morajo odpreti. Ni še bilo jasno (morda danes je), kaj bo z globami, ki so jih dobili številni državljani, je pa logično, da za kršenje neobstoječega zakona pač ne moreš biti kaznovan. In bo mogoče položnice za 400 in več evrov kar vreči v koš.

Več v reviji Zarja Jana, št. 498. 12. 2020