jerca zajc sustersic Dobra karma

Leto dni po težki ločitvi lepa voditeljica ...

Colin Newell, Heavy D Svet24.si

Slovo resničnostnega zvezdnika, za seboj pustil ...

aleksandra pivec bobo (3) Reporter.si

Aleksandra Pivec prepričana, da se Jože P. ...

frizerji2 profimedia-0516964947 Svet24.si

"Več kot očitno je, da delno zaprtje ...

dom danice vogrinec, dso, dom starejših Necenzurirano

Kdo bo odgovarjal za tragično bilanco epidemije

miley-cyrus, dua-lipa Odkrito.si

Razuzdani posnetki Miley Cyrus in Due Lipe ...

alenka godec Njena.si

Pevka Alenka Godec žaluje

Mnenja

Intuicija v nenavadni družini

 
Vem, da se ni lepo hvaliti, pa vendar moram povedati, da imam jaz zelo bogatega sina. Oh, ne, nima milijonov, če ste pomislili na to. Le kaj bi z njimi? Pri svojih tridesetih letih nima želje po stanovanju in motorju, kvečjemu po kakšnem šoferskem sendviču z bencinske črpalke.

Njegovo bogastvo je v tem, da ima na 21. kromosomu trisomijo. Kar pomeni, da ima en kromosom več, kot jaz in vi. Zdaj, kdo bi vedel, kaj vse tam gor visi? Morda tole, da zdajle gleda mašo po televiziji, ker ga monoton govor pomirja, četudi ne razume, kaj govorijo. Ali pa njegovo neskončno preizkušanje mej, ko je bil še majhen.

Ja, jaz sem tista mama, ki je mirno čakala na ulici na Starem trgu, ko se je moj petletnik valjal po kockah in kričal. Ko ste šli mimo in zamrmrali v stilu: ubogi otrok, se nisem niti ozrla. Ali pa, ko se je hotel s triciklom zapeljati po bregu v Ljubljanico. Jaz sem tricikel vlekla nazaj, ena gospa pa me je nadirala, češ, kaj delate z ubogim otrokom? Saj ni treba napisati, da je mulc tako kričal, da je bil čisto zaripel? Kar hočem povedati, je to, da ima izostren čut za dramske situacije. Ali tudi ta živi na tistem dodatnem kromosomu, ne vem.

Svoje drame je izvajal tam, kjer je bilo največ ljudi, kjer je bilo najbolj nevarno, kjer sem se v sebi najbolj bala, da bo spet brisal prah. Čutil je mojo šibkost.

Ne morem si vsega razlagati drugače kot tako, da ima zelo dobro intuicijo. Ki mu je niti jaz niti sistem s svojo vzgojo nismo mogli zatreti. Še več, tako kot mnogo odraslih sem jo izgubila tudi jaz, vendar jo zdaj na novo odkrivam.

Torej, kot otrok je vedel, kdaj mora zaigrati na kakšno struno, da bo dobil vso pozornost. Ob tem morate vedeti tudi to, da je na dodatnem kromosomu odločeno, da bo intelektualno ostal na stopnji štiriletnika, o čemer pa jaz ne premišljujem na tak način. Zdaj svojo intuicijo kaže na način, da mi gredo kocine pokonci. Pozorna sem postala, ko sva še gledala kakšno smučarsko tekmo. Moj Janek gleda in mirno reče: ta bo padu. In čez nekaj trenutkov se to res zgodi. Običajno. Velikokrat. Včasih se mi zdi, da mi bere misli, ko vpraša: si žalostna zaradi …? Malo preden zazvoni telefon, reče: Stanči kliče.

Več v reviji Zarja Jana št. 443.11.2020