luna-2 Dobra karma

Komu verjeti v poplavi informacij? Odgovor je ...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

KOSMIČI Odkrito.si

Kosmiči z okusom po jabolčnem zavitku

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Izbira

Avtor:

Vasja Jager

Značke:

Pred dnevi sem moral po službeni dolžnosti v Ljubljano na pohod nasprotnikov splava. Orkan čustev, vere in travm, ki me je skupaj s protestniki nosil po ulicah prestolnice, me je konkretno pretresel. Nekatera vprašanja na človeka učinkujejo kot aspirin na kokakolo – spusti jih v svojo notranjost in opazuj, ko ti bo duševnost zavrela v razburjeno peno in preplavila čez rob zdrave pameti. Količina energije, ki se je tisto soboto sprostila v Ljubljani, je bila ogromna. Ko gre za abortus, ima vsakdo mnenje in vsakdo ima zgodbo. Tudi jaz.

Ko je bila mati noseča z menoj, ji je zdravnik naročil, da mora na splav; v prvih tednih, ko še ni vedela za svoje stanje, je bila na rentgenu in menda so bili prepričani, da s plodom ne more biti vse v redu. Mati je vztrajala in zdaj sem tukaj, takšen, kot pač sem. Pošteno povedano, nisem prepričan, ali to pomeni karkoli. Da, imel sem srečo, da sem tukaj. In če je ne bi, me pač ne bi bilo in tudi ne bi vedel, da nisem imel sreče. Kar je živo, ne zmore doumeti neobstoja; kar ne obstaja, ne more objokovati svoje neživosti. Ključno vprašanje je torej, ali sem v tistih tednih, ko je mati hodila okoli zdravnikov in iskala drugo mnenje, že obstajal? Ne vem, ne spomnim se. Rad verjamem, da sem. A če resnično premorem dušo, ki presega telo in njegove omejitve vključno s smrtjo in potemtakem tudi z rojstvom, potem nikoli nisem imel razloga za paniko. Predstavljam si, da bi nekako že našel pot na ta popolnoma nori planet, če je tako odločila neka višja sila. Ob vseh milijardah teles, ki so na voljo na Zemlji, ne more biti prav težko dobiti prevoza v tostranstvo. Če bi tako odločila višja sila – ne vem.

Danes sem srečni oče hčere, ki mi pomeni več kot lastno življenje. Vendar še vedno ne vem. Kdo sploh lahko reče, da ve, kako se počuti ženska, ki izve, da je noseča, doma pa jo čakata revščina in nasilni pijanec? Kdo razume stisko najstnice, ki je zanosila po neumnem? Bolečino posiljene, ki v sebi čuti razraščanje tuje sle? Obup matere, ki ji povedo, da bo njen otrok rastlina? Spoštujem strast, s katero verniki zagovarjajo svoja prepričanja, tudi jaz delim mnoga izmed njih – toda nihče nima pravice, da lastna prepričanja vsiljuje drugim. Vsakdo ima svobodno voljo, po kateri se odloči, kateri križ si bo nadel, kateri greh storil. So situacije, ki te zdrobijo ne glede na možnost, ki jo izbereš. Toda izbrati moraš.