kartoskop Dobra karma

Dannyjev kartoskop od 21. do 26. oktobra: teden ...

Nuša Lesar Svet24.si

Nušo Lesar oglobili policisti, preverite zakaj

uefa ceferin Reporter.si

Čeferin vznemirjen: poskušajo mu speljati ...

otroci DSO preddvor Svet24.si

Pretep med starostniki: »Vse jim uhaja izpod ...

tomaž-gantar Necenzurirano

Na ministrstvu za zdravje frči perje

Neyleen Ashley Odkrito.si

Preveč seksi za Tik-Tok

sanjski-moški-hrvaške Njena.si

Sanjska Nuša posneta med raztegovanjem v hlevu

Mnenja

Kaj vse tlačimo vase in nase?

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Kmalu po tistem, ko sem v petek končala tekst Adijo, Alzheimer, sem vzela v roke Delo in pogled se je ustavil na peti strani, na naslovu Prepovedani pesticidi se vračajo z eksotičnim sadjem. Evropska zakonodaja o zaščitnih sredstvih za rastlinje je najstrožja na svetu, cela vrsta pesticidov, ki jih drugod še smejo uporabljati, je pri nas prepovedana. Ampak ker denar ne smrdi ter agrokemična podjetja iz EU prepovedane strupe proizvajajo in izvažajo drugam, ne moremo dati roke v ogenj, da nekaj od tega na skrivaj ne ostane tudi pri nas.

Spornih pesticidov torej nimamo v prodaji in jih ne moremo uporabljati, hrana, ki jo uvozimo iz drugih držav EU, bi morala biti vsaj po tej plati varna. A je veliko uvozimo tudi od drugod. Raziskava, ki so jo pred dvema letoma opravile članice EU, je pokazala, da so bili v kar precejšnjem številu vzorcev prepovedani pesticidi, v glavnem je šlo za rastlinje, in sicer za eksotično sadje. Ampak bili so tudi drugje. Ne pozabimo, da živali jedo rastline in da marsikaj ostane v mesu. Spomnimo, kako zelo smo rohneli zaradi gensko spremenjene hrane – kaj ti pomaga, če prepoveš sejanje takšnih rastlin, potem pa jih dobiš na prodajno polico kot sojin lecitin v čokoladi, gensko spremenjeno koruzo v kosmičih in krmilih, navsezadnje pa v zrezku, ki je za povrh obdelan še z »dovoljenimi« antibiotiki.

Dokler smo mladi in zdravi, vseh strupov, ki jih stlačimo vase, pa tudi nase v podobi dezodorantov, lakov za lase in nohte, čudežnih krem in vrag vedi s kakšnimi kemikalijami obdelanih oblačil – ne občutimo. Ko se začnejo nevšečnosti, nam hitro ponudijo novo kemijo v obliki zdravil. In se večinoma poberemo. Brezmejno zaupamo medicini, ki nam je z antibiotiki in cepljenjem omogočila, da živimo vsaj do osemdesetega, če ne do stotega leta, vendar pa so za mnoge starostnike in njihove družinske člane lahko zadnja leta ali celo desetletja neznosna. Demenca se širi kot požar, čudežne tabletke, ki so jo zadnje čase že nekajkrat obljubljali, pa od nikoder. In je tudi ne more biti. Demenca ni ena bolezen, ampak je stanje oziroma kombinacija številnih napačnih procesov v telesu, ki jih lahko preprečiš in ukrotiš le z zdravo hrano ter spremenjenim življenjem, ne pa z eno samo tableto trikrat na dan. Zdrava hrana pa se začne seveda z zdravim načinom pridelave, pa še potem ni nujno, da nam zares koristi – iz zdravih živil je namreč mogoče pripraviti ubijalske prehranske bombe, ki zastrupljajo telo in nam ne dajo potrebne energije.

Več v reviji Zarja Jana št. 40, 6. 10. 2020