tekač Dobra karma

'Uf, stari! Daj mi povej, kako bi postal takšen, ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

špela močnik Njena.si

Prijatelj razkril skrivnost, Špela Močnik je ...

Mnenja

Stari in stroški

Avtor:

Majda Juvan

Značke:

Odmevi pred nekaj dnevi. Tema zakon o dolgotrajni oskrbi, gosta voditeljice Tanje Starič pa pristojni državni sekretar Cveto Uršič in zastopnica »zainteresirane javnosti« Sonja Lokar. Priznam, da me je zanimalo.

Voditeljici je brez ene same žal besede gledalcem uspelo predstaviti vse mojstrstvo visokega državnega uradnika, ki se dela, da dela, v resnici pa skrbi za to, da ne naredi nič. Zakon o dolgotrajni oskrbi je na mizi že 18 let, a ga je vsem šestim (!!!!!!!) vladam, ne glede na barvo, uspelo pospraviti v predal. Za starce jim je bilo vedno škoda denarja. Bilo pa ga je za patrije, falcone, TEŠ-e, za nore kredite tajkunom, za milijardno šaflanje v banke, za vojsko kar tako … Tudi sedanji vladi dobro kaže. Predlog, ki je bil še pred nekaj dnevi menda v redu (????) se je tik pred začetkom javne razprave sfižil, ker so nenadoma ugotovili, da financiranje z novo prispevno stopnjo, novim davkom torej, ni v redu. In sekretar Uršič je nastopil. »Saj bomo, v dialogu, solidarnostno, že kako …« Nič ni povedal. Na vsako voditeljičino vprašanje je petkrat obrnil zgornje besede. Za vsakega dostojnega človeka bi bil tak nastop sramota. A ne za naše aparatčike, ki vedo, da funkcionarska dolgoživost ni odvisna od dela, temveč od milosti in nemilosti vsakokratnega vodje.  

A ne le on in njegov minister, v resnici se je vsa vlada od samega začetka samo delala, da dela, da bi bilo vsaj, tako na prvo žogo, videti, da Desus, ki menda skrbi za stare, ni kar tako. Ker prva ideja, da bi 330 milijonov napraskali tako, da bi odškrtnili zdravstvu in SPIZ-u, je bila ves čas blef. Če kaj vemo, vemo, da financiranje obeh že sedaj dolgoročno ni vzdržno. Premalo vplačujemo za dostojne pokojnine in zdravstvo. Zato so pokojnine nizke, javnega zdravstva pa je vedno manj. Če zboliš, plačaj zasebniku ali pa čakaj leto, dve, tri … Vse to vemo in jasno je, da so se predlagatelji samo malo hecali. Kar gledamo, je le politično obredje.

Poleg tega pa solidarnost ni v duhu časa. Šteje le, kar prinaša dobiček. 

Več v reviji Zarja Jana št. 36, 8. 9. 2020